Eindelijk de juiste ruimte voor kunst en cultuur in Bergen op Zoom.

‘Zouden ze het in onze stad eindelijk gaan leren? Zouden kunst en cultuur werkelijk een plaats krijgen die ze verdienen?’ denk ik bij mezelf als ik het terrein van de voormalige kartonnagefabriek op loop. Hier heb ik in mijn jeugd nog als uitzendkracht de eerste centjes verdiend.

Het is Tweede Paasdag en ik zoek wat ontspanning. Atelier Ravel zou zijn eerste expositie houden. Een expositie die op zaterdag geopend werd met onder andere een muzikale bijdrage van de gebroeders Ruben en Rutger van Rompay. Aangezien ik “herstellende” ben, heb ik de drukte van de opening niet opgezocht, maar ben wel superbenieuwd wat Atelier Ravel te bieden heeft.

Onder de noemer “antikraak” hebben veertien kunstenaars huisvesting gevonden in het voormalige kantoorgebouw. Ze mogen hier blijven tot en met einde 2025. Stichting Kunstwerk heeft hier bemiddeld. 

Ik loop door de verschillende ruimtes en ben aangenaam verrast. Je proeft, ziet en ruikt overal dat hier kunstenaars onderdak vinden, creëren, adem halen en een kunstenaarsleven leiden. De creativiteit druipt soms letterlijk van de muren. Hier rondlopen is inspirerend. 

Er is ook een gezamenlijk te gebruiken grote ruimte waar de kunstenaars elkaar ontmoeten, samen van een kopje koffie genieten en een praatje maken. ‘Weet je, het is hier heerlijk rustig. En er is de klik met andere kunstenaars. Je krijgt hier inspiratie.’ Het zijn uitspraken die ik van meerdere kunstenaars hoor als ik een rondgang doe.

Lessen

Mensen als Hendrik Boot, Peter Geluk en Rachelle van Rompaey geven hier ook les. Wat moet het voor de leerlingen machtig zijn om in een dergelijke omgeving les te krijgen en je onder te dompelen in de schone kunsten. Ik zou me bijna opgeven voor een cursus 😉

Elke kunstenaar heeft zijn eigen stijl, een eigen stempel, en het is juist het mooie van zo’n verzameling getalenteerde mensen, dat je al die verschillende stijlen meekrijgt. Heel bijzonder om te zien dat menig kunstenaar zich niet in slechts een stijl of genre begeeft. Het zijn multi talenten die diverse kanten van hun creativiteit laten zien. Ik hoor het publiek verbaasd zeggen: ‘Richard, ik dacht dat jij alleen tekende?’ Zij zijn niet de enigen die hun verbazing tonen.

Expositie

Tot en met 15 mei kun je genieten van deze expositie. Elke zaterdag en zondag kun je van 11:00 uur tot 17:00 uur terecht. Het is beslist de moeite waard om eens langs te wippen. Er is voldoende parkeergelegenheid. Dus loop binnen en maak een praatje met de kunstenaars. Er is ook iets te drinken te krijgen natuurlijk, want gezelligheid is hier vanzelfsprekend ook te vinden.

Ik verneem van Richard dat er hier verschillende exposities gehouden zullen worden. Wat een weelde voor onze stad.

Als ik naar buiten loop heb ik een tevreden glimlach op mijn tronie. Eindelijk dat kunst en cultuur niet gezien worden als “slechts een hobby”. In atelier Ravel vindt je professionele kunstenaars die hun werk verkocht zien aan liefhebbers en bedrijven. Mensen die hun passie omzetten in kunst die het waard is om gezien te worden. Wellicht vind jij hier wel dat ene kunststuk dat aan jouw muur komt te hangen?

Toch vormt zich een kanttekening in mijn achterhoofd: Dit is een tijdelijk onderkomen voor een groep kunstenaars. Wat als deze periode voorbij is? Vinden ze dan een nieuw onderkomen? Het blijft onzeker.

Hoe blij ik ook ben, vooral voor hen, dat onze stad eindelijk ruimte biedt aan wat den deel van haar geboorterecht is, een deel van haar DNA en identiteit. Immers kunst en cultuur zijn een onlosmakelijk deel van onze stad en verdienen permanente aandacht. Toch heb ik enige bedenkingen; het is te hopen dat de politiek van onze stad dit eindelijk ook inziet. Deze mensen vormen namelijk een verrijking voor Bergen op Zoom en onze regio de Brabantse Wal!

Gaan jullie ook op bezoek?