Neuzenbal; eindelijk mocht het weer. BoZinBeeld.nl stuurde Dick Vermaas en Tineke van Loon op pad.

Het moest anders, het was anders! 

Uitgesteld door de restricties rondom COVID-19, is het op 19 februari, twee weken later dan normaal, eindelijk zo ver: het Neuzebal. Vroeg eten, snel naar De Stoelemat, 18.30 uur is natuurlijk een onmogelijke tijd om al in de kroeg te moeten staan. 

Om 19.00 uur opent Bas van Oevelen, voorzitter van Stichting Vastenavend, het bal. De voorzitter spreekt van ‘een bijzonder Neuzebal, compact en sober’. En dat is het ook, in een Stoelemat met zo’n 400 genodigden is er plek zat voor iedereen.  De avond begint als vanouds met het vastenavendliedje van vorig jaar. Hoe was het ook al weer? Me bloeie wir op, bloeie wir op, bloeie wir op van’t jaar… Begeleidt door dweilband Krabbestamp, zit de stemming er direct in.  

D’n Oòg’eid laat op zich wachten, op voorstel van de voorzitter mogen we ‘iets voor ons eigen gaan doen’. Ondertussen schiet Dick Vermaas van links naar rechts en weer terug met zijn fototoestelleke. Dan eindelijk is-tie daar, Prins Wannes III wordt binnengedragen, voorafgegaan door het grote boek met de tekst van het nieuwe liedje. Ballonnen knallen, confetti dwarrelt neer, d’n Oòg’eid krijgt een warm onthaal van het aanwezige publiek. 

Het boek gaat open, het nieuwe liedje voor de Bergse Vastenavend 2022 wordt gepresenteerd en gerepeteerd. Het refrein wordt regel voor regel, aangewezen door de Nar, doorgenomen, met speciale aandacht voor het middengedeelte waar je zelf mag kiezen wat je zingt: de ene zin is nog niet klaar, als de andere al begint. Als we de tekst onder de knie hebben, proberen we het op muziek, eerst langzaam, allengs sneller tot iedereen het liedje op de juiste snelheid kan meezingen. 

Het refrein is net als de avond, compact en sober: 

Van links tot rechts wir alles geve

Iel’ke Krab die oort’r bij

D’r is nouw eindelek wir leve…

Leve n’in de brouwerij!

 

D’r is wir leve, leve

D’r is wir leve n’in de brouwerij!

D’r is wir leve, leve

D’R IS WIR LEVE N’IN DE BROUWERIJ!

 

De avond sluit af met de huldiging van de verschillende jubilarissen.

 

(tekst Tineke van Loon, foto's Dick Vermaas)