CDA Bergen op Zoom gaf ons deze antwoorden op onze vragen:
Woensdag 16 maart mogen we weer stemmen op een partij naar keuze die ons Bergen op Zoom naar de door ons gewenste stip op de horizon voert. Het is immers tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Weten we al op welke partij we gaan stemmen? Maar weten we eigenlijk wel wat een partij belooft, of dat ze een echte visie hebben? Het wordt dus tijd dat we hen een aantal vragen voorleggen.
Met de antwoorden, die wij als BoZinBeeld.nl integraal zonder redactie zullen weergeven, kunnen we wellicht onze mening vormen. Maar ook kunnen we ze later aan hun beloftes houden.
Onderstaande tien vragen hebben wij naar alle politiek actieve partijen in de gemeente Bergen op Zoom gestuurd. Dit waren de antwoorden van het CDA Bergen op Zoom:
Wat is uw visie voor de gemeente Bergen op Zoom; waar wilt u onze stad hebben over 25 jaar?
Wij streven naar een stad met een mooie balans tussen Wonen, Werkgelegenheid, cultuur&verenigingsleven en recreatie&natuur. Goede voorzieningen en een sociale zorg voor iedereen die dat nodig heeft.
Covid-19 (corona) lijkt het normale leven nog lang te beïnvloeden. Hoe ziet u dat en welke steun biedt u?
De afgelopend tijd hebben we zwaar gehad met Corona! Nood breekt wet en in deze tijd moeten we aan elkaar denken:
* Wat betreft de horeca
CDA wil dat de horeca ook komend jaar grotere terrassen mag exploiteren om zo het verlies van de corona-jaren te compenseren Lobby naar den haag dat bij eventuele toekomstige lockdowns de sportaccomodaties open moeten blijven Voor scholen wellicht zorgen voor betere luchtverversing/luchtbehandeling zodat kinderen minder snel ziek worden
* Wat betreft cultuur
De middelen vanuit het Rijk zetten we in om het culture leven toekomstbestendig te maken
* Wat betreft sporten
CDA wil een lobby naar Den Haag dat bij eventuele toekomstige lockdowns de sportaccomodaties en sportscholen open moeten blijven
* Wat betreft de ondernemers
We willen meedenken met ondernemers: denken in kansen, niet in onmogelijkheden. Dat vraagt om een dienstbare inzet van ambtenaren.
* Wat betreft de scholen
Voor scholen wellicht zorgen voor betere luchtverversing/luchtbehandeling zodat kinderen minder snel ziek worden
De stad Bergen op Zoom zit met een schuldenlast. Wat zijn uw plannen om deze terug te dringen?
We letten op de financiën: Niet structureel meer eruit dan erin komt. Continue aandacht voor slimmer en efficiënter werken. En komen écht maatschappelijke noodzaken (primaire voorzieningen of veiligheid) in het geding, ondanks alle aandacht voor bezuinigingen en efficiency, dan in een gematigde OZB verhoging te overwegen.
Hoe kijkt u, met bovenstaande vraag in gedachten, naar Bergs erfgoed, zoals:
* Bezittingen zoals panden
Aantal panden “behoren gewoon bij Bergen op Zoom”. Die moeten in hun functie behouden blijven. Maar niet alle panden hoef je in eigendom te hebben.Stichting Cultureel erfgoed kan in dat verband goede diensten verrichten. Kortom: Niet verkwanselen, ook niet bezitten om het bezit. Maar sommige dingen moet je nooit van de hand doen.
* Subsidies aan cultuur
De ondergens is bereikt. We moeten een blijvend florerend cultuur- en verenigingsleven stimuleren. Dat geeft binding en samenhang in de maatschappij en gaat ook de eenzaamheid tegen.
* De Bergse Vastenavend
Onderdeel van ons cultureel erfgoed. Behouden en stimuleren. Zoals de Raad onlangs door ons stevig ondersteunde motie heeft vastgelegd, gaan de Stichtingen de Bouwkoten zeelf bouwen en onderhouden mét subsidie van de Gemeente.
* Investeringen in de toekomst
CDA wil investeren in groene wijken met een goede waterhuishouding. CDA wil komen tot een poldervisie zodat het Bergse landschap mooi verdeeld blijft tussen historische kernen, water, bossen en fraaie polders. Zo zorgt het CDA samen met u voor een totaalplaatje waar je alles kan vinden: Uniek in Nederland. De groei van de Zeeridder vraagt op termijn om een eigen lokaal en als het CDA onbevangen kijkt naar de toekomst dan is een vrije middelbare school heel realistisch; en daar moet nu al rekening mee worden gehouden.
* Onderhoud aan de stad
Het is net als met een huis: Als je het niet onderhoudt, dan stort het straks in eens in. We moeten vooral risico-gestuurd investeren in onderhoud: Dus dáár waar het meeste risico is op verval, dáár moet je in investeren. En dat moet dus jaarlijks geactualiseerd worden. Denk maar eens aan de zandzakken op de Kaai.
De Bergse Vastenavend is één van de onderdelen van de Bergse identiteit en DNA. Beloften vanuit de gemeenteraad hieromtrent zijn eenzijdig geschonden zonder rechtvaardige en correcte onderbouwing. Hoe staat u in heel deze probleemstelling:
* Heeft u een oplossing voor een onderkomen voor de Bergse bouwers?
* Wat is voor u de essentie van de Bergse Vastenavend en wat is de waarde?
De bouwkoten is al een lange tijd een veel besproken onderwerp. En er zijn veel onderzoeken en voorstellen gedaan. Met een herziend voorstel heeft de raad uiteindelijk gekozen voor de nieuwe bouwkoten. Met een amendement hebben we gekozen om voornamelijk een richting te geven en de nieuwe raad zal integraal een dekking zoeken.
Want volgens het CDA zit de vastenavend in het DNA van de stad. Het zit verweven in het onderwijs, straatbeeld en het zit in de inwoners. Ook al hou je er als inwoner er niet van. Je ziet dat het groots georganiseerd wordt en dat je kennissen of wijk bewoners er van genieten. En het is voor hen echt een meerwaarden en dan heb je daar begrip voor. Veel andere activiteiten van onze gemeente hebben wel iets met de Vastenavend te maken. Dus het is gewoonweg een meerwaarde voor de stad.
Hoe staat u in het plan voor een Bergse Vastenavend Academie en in hoeverre bent u bereid om hierin te investeren, dan wel daadwerkelijk steun te bieden?
Klinkt erg interessant. Die samenwerking met onder ander onderwijsinstellingen zou ee goed begin zijn. Wie weet wat daar nog uit kan groeien. Klein beginnen en richting bepalen.
Iedere onderneming weet dat het belangrijk kan zijn om te investeren vooraleer men een schuldenlast kan terugbrengen. De Bergse politiek lijkt zich alleen te concentreren in het terugbrengen van de kosten. Wat is uw visie hierin?
De schuldquote terugdringen is belangrijk voor een financieel stabiele stad. Maar uiteindelijk gaat het erom om voor de inwoners de juiste dingen te bereiken. En dáár moet je soms geld voor uitgeven of investeren in ontwikkelingen. En als je op dat vlak goede afwegingen maakt, kunnen we zeker ook weer gaan investeren in onze stad. .
Bergen op Zoom heeft een regio functie en concurreert hiermee met gemeenten als Roosendaal of onze grote Belgische broer Antwerpen. Wat zijn uw plannen om te voorkomen dat Bergen op Zoom een slapend stadje wordt zonder toekomstperspectieven en waar de jeugd wegtrekt naar andere oorden?
Wij streven naar een stad met een mooie balans tussen Wonen, Werkgelegenheid, cultuur&verenigingsleven en recreatie&natuur. Goede voorzieningen en een sociale zorg voor iedereen die dat nodig heeft. Dus zeker geen slaapstad. In de Regionale Investerings Aanpak kiezen we voor doelgericht investeren. In wonen, in economie en werkgelegenheid en in leefbaarheid en veiligheid. We moeten juiste keuzes maken. Bijvoorbeeld geen grote dozenschuivers maar hoogwaardige werkgelegenheid, juist ook in Biobased. Samenwerking met Hogescholen voor opleidingsplaatsen en stages. Fijne woonstad, natuur en water in buurt
Wat zijn de vijf kernpunten van uw partijprogramma?
Dat zijn er 7:
SPEERPUNTEN
1: Woningen bouwen.
2. Zorgen voor elkaar.
3: Florerend cultuur&verenigingsleven
4. Duurzame gemeente
5. Gemeente als meedenkende partner
6. Veilige en schone leefomgeving
7. Goed ondernemersklimaat
Waarin onderscheidt uw partij zich van de andere partijen?
Geen schreeuwpartij, maar respect voor elkaar, moddergooien doen we niet, kwaliteit leveren. Iedereen mee willen laten doen zit in onze genen: voorbeeld: wij bieden ons verkiezingsprogramma aan voor alle doelgroepen, dyslexie, slechthorend, slecht ziend.
Heeft u nog ene onderwerp dat u op de kaart wilt zetten?
-Wethouder per wijk als vast aanspreekpunt.
-Waterschap betrekken bij wateroplossingen
-WMO-verordening en Sociaal Domein verordening niet als een set van saaie verbodsregels, maar juist de doelstelling “mensen die dat even Zelf niet kunnen MÉÉ TE HELPEN DOEN” Begrijpbare taal, heldere toegang tot de voorzieningen, en streven naar “weer zelf mee kunnen doen”.
- De gemeente moet een meedenkende partner zijn/worden die in mogelijkheden denkt en niet in “regeltjes dreunen” vervalt als burgers en ondernemers met nieuwe initiatieven komen.