Op dinsdag 8 februari is door de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college opgedragen wordt het Heemhuis voor een “eerlijke” prijs over te doen aan de Heemkundekring Halchterth.
Het initiatief voor de motie was van Lijst Linssen die samen met GBWP de motie opstelden en indienden.
De opdracht aan het College is In gesprek te gaan met het bestuur van de Heemkunde met als doel, binnen de wettelijke mogelijkheden, te komen tot eigendomsoverdracht van Hof van Ram en daarbij de resultaten van de verkoop van het pand van de Jannelandseweg, de achterstand van het onderhoud en de kosten met betrekking tot het Europese Verdrag van Faro te betrekken. Halchterth ziet de gesprekken met het College met vertrouwen tegemoet.
Hierin ziet het bestuur voldoende resultaat om met vertrouwen de toekomst tegemoet te zien. De huisvesting is dan voor goed en voor altijd geregeld en dan kunnen we plannen voor de toekomst maken. Het onderkomen voor onze collectie van 15.000 stuks is dan gewaarborgd.
Een collectie die voor grofweg twee derde bestaat uit, van de bevolking van Halsteren ontvangen items, en een derde uit archeologische items die door de Heemkundekring zijn verzameld en die formeel eigendom zijn van het Rijk, maar door Halchterth worden bewaard en tentoongesteld.
We kunnen nu verder met het rubriceren, beschrijven, onderhouden en uitbreiden van de collectie. Bang zijn voor het verloren gaan van de collecte zijn we niet meer.
Het Heemhuis blijft een ontmoetingspunt voor onze 650 leden en 24 werkgroepen. Met het vooruitzicht dat de Coronabeperkingen op zijn eind lopen is de 40 jarige Heemkundekring Halchterth klaar voor een hernieuwde start.
Wij zullen de leden op de hoogte houden van de voortgang.