Belang van Nederland - Bergen op Zoom is vandaag de politieke partij die onze vragen beantwoordt:

 

1. Wat is uw visie voor de gemeente Bergen op Zoom; waar wilt u onze stad hebben over 25 jaar?

Bergen op Zoom zal een bruisend regionaal centrum zijn, met een grote economische dynamiek, waar burgers en ondernemers zich als vanzelfsprekend willen vestigen. De lasten zijn laag, het voorzieningenniveau is uitstekend en het is er veilig. In Bergen op Zoom is het prettig wonen, werken en recreëren.

In Bergen op Zoom zal het bestuur een bescheiden en sobere taakopvatting hebben. Het bestuur streeft alleen realistische doelen na, werkt transparant en is dienstbaar aan de bevolking. Het gemeentebestuur volgt consequent een duidelijke lange termijnvisie.

 

2. Covid-19 (corona) lijkt het normale leven nog lang te beïnvloeden. Hoe ziet u dat en welke steun biedt u?

a. Wat betreft de horeca

Volledig en altijd open zonder enige beperking.

b. Wat betreft cultuur

Volledig en altijd open zonder enige beperking.

c. Wat betreft sporten

Volledig en altijd open zonder enige beperking.

d. Wat betreft de ondernemers

Ondernemen in vrijheid, geen gedwongen sluitingen en lockdowns meer.

e. Wat betreft de scholen

Volledig en altijd open zonder enige beperking.

Belang van Bergen op Zoom is van mening dat er geen rechtvaardiging is voor het inperken van grondrechten. De coronapandemie had heel goed op andere wijze, zonder inperking van grondrechten, kunnen worden bestreden. Alle coronamaatregelen dienen dus meteen te worden opgeheven en de maatschappij moet vrij zijn zoals het hoort.

 

3. De stad Bergen op Zoom zit met een schuldenlast. Wat zijn uw plannen om deze terug te dringen?

We gaan nu de prijs betalen voor het wanbeleid van de afgelopen jaren. Door bestuurlijke angst vriendjes teleur te stellen waardoor noodzakelijke maatregelen telkens zijn uitgesteld, zijn de problemen levensgroot geworden. 

De gemeente moet nu radicaal snijden in eigen vlees en wel als volgt:

- Het takenpakket van de gemeente moet worden beperkt. Uiteindelijk zullen de bezuinigingen op alle gebieden meer of minder merkbaar zijn. Er moeten scherpe keuzes worden gemaakt en worden uitgevoerd. Iedereen zal er aan moeten wennen dat niet alles kan.

- Onrealistische en veel te dure projecten, zoals van-het-gas-af projecten, het Suikerlab, etc moeten stoppen. Voor linkse hobby’s en wensdenken is geen plaats meer.

- De gemeente zal ook naar zichzelf moeten kijken. De eigen (ambtelijke) organisatie maar ook het College van B&W moeten kleiner en efficiënter worden. Mogelijk vereist dit investeringen in de organisatie en daar moet ruimte voor zijn.

Daarnaast moet de economie van Bergen op Zoom worden versterkt. Dat doen we onder andere door hoogwaardige bedrijvigheid in de Auvergnepolder mogelijk te maken en door minder regelgeving. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe bedrijvigheid waarmee ook weer inkomsten voor de gemeente worden gegenereerd.

Door aan de ene kant zelf de broekriem aan te trekken en aan de andere kant het verdienvermogen van Bergen op Zoom te vergroten, zal de gemeente er financieel weer bovenop komen. 

Om dit succesvol te laten verlopen, is een fundamentele verandering in de bestuurscultuur van Bergen op Zoom noodzakelijk.

 

4. Hoe kijkt u, met bovenstaande vraag in gedachten, naar Bergs erfgoed, zoals:

a. Bezittingen zoals panden

Veel gemeentelijk vastgoed kan op korte termijn worden verkocht, de markt is er goed voor. Niet alle vastgoed leent zich echter voor een goede verkoop op korte termijn. We moeten er voor waken dat we niet de fout maken door de huidige malaise te snel en tegen te grote financiële en maatschappelijke nadelen te willen verkopen. Het Stadhuis en de Synagoge zijn voorbeelden van vastgoed die zich niet goed voor reguliere verkoop op korte termijn lenen. 

b. Subsidies aan cultuur

Gezien de huidige slechte financiële situatie van Bergen op Zoom, moeten we er aan gaan wennen dat ook op cultureel gebied niet alles kan. Dat is hard maar wel de realiteit en rechtstreeks het gevolg van het wanbeleid van de afgelopen jaren. 

We zullen veel meer gebruik moeten maken van de mogelijkheden die rijk en provincie bieden. Ook het bedrijfsleven kan een rol spelen. Een gezonde Bergse culturele sector dient niet (alleen) afhankelijk zijn van onze armlastige gemeente.

c. De Bergse Vastenavend

Vastenavend (waar de Bouwkoten onderdeel van uitmaken) is een onmisbaar onderdeel van de ziel van Bergen op Zoom. Voor velen is dit *** en het verdient de steun van onze gemeente. Dat het financiële wanbeleid van de afgelopen jaren ertoe heeft geresulteerd dat er thans geen geld is voor subsidiëring van de bouwkoten, is beschamend maar het is wel een gegeven.

De gemeente dient Vastenavend financiële en materiële ondersteuning te bieden, binnen de begroting en in goede verhouding tot de ondersteuning van andere culturele organisaties.

d. Investeringen in de toekomst

Het geld is schaars en beheer van publiek geld vereist een grote verantwoordelijkheid. We moeten dus voorzichtig met het geld omgaan en dat geldt ook voor investeringen. Er kan alleen worden geïnvesteerd binnen een sluitende begroting. 

- Alleen realistische investeringen, die nodig zijn om een publieke kerntaak uit te voeren, komen in aanmerking, zoals investeringen ten behoeve van veiligheid, schone openbare ruimte en woningbouw.

- Er is geen ruimte voor linkse hobby’s of andere proefballonnetjes waarbij men vooral hoopt op resultaat maar die niet realistisch zijn.

- Mogelijk dient er naast inperking van de eigen (ambtelijke) organisatie ook in de kwaliteit en slagvaardigheid van de ambtelijke ondersteuning te worden geïnvesteerd om (op termijn) kosten te besparen.

e. Onderhoud aan de stad

Onderhoud is een kerntaak van de gemeente. Het uiterlijk van de stad behoort te allen tijde op een fatsoenlijk niveau te zijn. Het bestuur zou hierin eigenlijk nauwelijks (politieke) afwegingsruimte moeten hebben. De stad moet er gewoon fatsoenlijk uitzien maar dit moet wel op verantwoorde wijze worden gefinanceerd. Er dient een deugdelijk onderhoudsplan te zijn met voldoende reserves om verrassingen op te vangen. In dat licht is het voor Belang van Bergen op Zoom onbestaanbaar dat er zandzakken liggen in De Kaai. We zien hier dat de lange termijn de afgelopen jaren uit het oog is verloren. Het gemeentebestuur heeft hier zijn taak verzaakt en op de lange termijn wreekt zich dat.

 

5. De Bergse Vastenavend is één van de onderdelen van de Bergse identiteit en DNA. Beloften vanuit de gemeenteraad hieromtrent zijn eenzijdig geschonden zonder rechtvaardige en correcte onderbouwing. Hoe staat u in heel deze probleemstelling:

a. Heeft u een oplossing voor een onderkomen voor de Bergse bouwers?

Elke oplossing zal geld kosten. Het geld is echter de afgelopen 10 jaar verkwanseld. Het resultaat is dat we nu niet in staat zijn ons belangrijkste immateriële culturele erfgoed de ondersteuning te bieden die het verdient.

Binnen de begroting zal budget moeten worden gevonden. In de huidige malaise zal dat niet meevallen. Belang van Bergen op Zoom is van mening dat stoppen met prestigeprojecten en linkse hobby’s geld kan vrijmaken op de begroting. Het budget kan in ieder geval niet worden gevonden in een verhoging van de belastingen.

b. Wat is voor u de essentie van de Bergse Vastenavend en wat is de waarde?

Vastenavend is bijzonder waardevol immaterieel cultureel erfgoed. Door zijn omvang en zijn vorm is het uniek in Nederland. Het onderscheidt Bergen op Zoom van alle andere gemeenten. Vastenavend brengt mensen en verenigingen bij elkaar. Het maakt onmiskenbaar onderdeel uit van de ziel van Bergen op Zoom en moet worden gekoesterd.

c. Hoe staat u in het plan voor een Bergse Vastenavend Academie en in hoeverre bent u bereid om hierin te investeren, dan wel daadwerkelijk steun te bieden?

Belang van Bergen op Zoom ziet hierin geen taak van de gemeente. De stichting Vastenavend kan met haar partners en het bedrijfsleven als sponsor een dergelijk initiatief prima zelfstandig ontwikkelen. De gemeente zou eventueel niet structurele ondersteuning (facilitering) kunnen bieden zoals ook andere maatschappelijke initiatieven worden ondersteund.

 

6. Iedere onderneming weet dat het belangrijk kan zijn om te investeren vooraleer men een schuldenlast kan terugbrengen. De Bergse politiek lijkt zich alleen te concentreren in het terugbrengen van de kosten. Wat is uw visie hierin?

Een structureel sluitende begroting is essentieel. Het gemeentebestuur verzuimt al jaren de uitgaven in de hand te houden. Daarvoor betalen we nu de prijs. Als men eerder de uitgaven had beperkt, waren de problemen niet zo groot geweest. Als logisch gevolg daarvan moeten de uitgaven nu dus extra worden teruggebracht en dat doet dus (extra) pijn. 

Onder het mom van “investeren”, zijn de afgelopen jaren enorme bedragen uitgegeven en is de exorbitante Bergse schuld juist ontstaan. Als er al geïnvesteerd wordt, dan moet de gemeente daar dus enorm terughoudend in zijn. 

Belang van Bergen op Zoom is niet principieel tegen investeren, maar ziet meer in beperken van de taken van de gemeente. Een (incidentele) investering moet een realistisch doel dienen en het dient binnen het pakket van kerntaken van de gemeente te vallen. Investeren kan nimmer tot gevolg hebben dat belastingen worden verhoogd.

 

7. Bergen op Zoom heeft een regio functie en concurreert hiermee met gemeenten als Roosendaal of onze grote Belgische broer Antwerpen. Wat zijn uw plannen om te voorkomen dat Bergen op Zoom een slapend stadje wordt zonder toekomstperspectieven en waar de jeugd wegtrekt naar andere oorden?

Bergen op Zoom heeft een ambitieuze toekomstvisie nodig. Het debat over de toekomstvisie dient wat ons betreft worden heropend omdat de huidige visie geen effectief middel is om richting te geven aan het beleid. Alle beleid dient vervolgens in het teken te staan van deze toekomstvisie die wat ons betreft Bergen op Zoom positioneert als een dynamisch regionaal centrum. Een strenge begrotingsdiscipline is daarbij vanzelfsprekend. Alleen door consequent (in alles wat de gemeente doet) te streven naar de toekomstvisie en met een strenge begrotingsdiscipline, kunnen we de economische dynamiek en het voorzieningenniveau op een zodanig peil houden dat de jeugd zich in Bergen op Zoom wil blijven vestigen. 

Door consequent de juiste voorwaarden te blijven scheppen zullen bedrijven met hoogwaardige werkgelegenheid bereid zijn zich in Bergen op Zoom te vestigen. Voldoende en de juiste werkgelegenheid in eigen gemeente, verschaft de noodzakelijke koopkracht om de locale economie op peil te houden en onze jeugd aan Bergen op Zoom te binden.

 

8. Wat zijn de vijf kernpunten van uw partijprogramma?

a. Financiën

Bergen op Zoom dient structureel zijn financiële huishouding op orde te hebben om een goed voorzieningenniveau te kunnen handhaven en een aantrekkelijke vestigingsplaats te zijn.

Daarvoor is ondermeer nodig een strakke begroting met reserveringen voor onderhoud van openbare ruimte maar ook een verlaging van de WOZ-belasting.

b. Bestuurscultuur

In Bergen op Zoom moet gezamenlijk worden gewerkt aan een nieuwe bestuurscultuur om te voorkomen dat het financiële debacle in de toekomst nogmaals voorkomt. 

Belang van Bergen op Zoom wil voorts ruimere mogelijkheden voor een referendum en voor burgerparticipatie/draagvlakmetingen. De burgerbevolking dient tussen de verkiezingen door het bestuur kunnen terugfluiten.

c. Grondrechten en vrijheid

De vrijheid van de burger moet centraal staan. Gemeentelijk beleid mag niet in het teken staan van beperking van burgervrijheden. De rechtstaat moet worden verdedigd. Coronamaatregelen moeten zo spoedig mogelijk worden opgeheven.

d. Vestigingsklimaat

De leefbaarheid en aantrekkingskracht van Bergen op Zoom dient op peil te blijven en worden vergroot door de toekomstvisie van Bergen op Zoom ambiteuzer en concreter te maken. Door deze toekomstvisie consequent als beleidsdoel te hanteren, kan Bergen op Zoom een onbetwist regionaal centrum worden.

e. Veiligheid

Veiligheid in Bergen op Zoom wordt in hoge mate bepaald door (de gevolgen van) drugshandel. De capaciteit is beperkt en extra politiecapaciteit (waaronder de wijkagent) en slagkracht van het justitieel apparaat is nodig. Daarvoor moeten wij ons sterk maken bij de overheid.

Tijdens de jaarwisseling mag overal in Bergen op Zoom vuurwerk worden afgestoken. Excessen moeten vanzelfsprekend hard aangepakt worden. 

 

9. Waarin onderscheidt uw partij zich van de andere partijen?

Wij zijn de enige klassiek liberale partij die streeft naar zoveel mogelijk vrijheid voor iedereen. Wij streven naar een kleine overheid (gemeente) en zijn bereid dat uit te voeren. De gemeente moet zich beperken tot haar kerntaken maar moet deze wel goed en efficiënt uitvoeren. 

Als enige partij zijn wij van mening dat de overheid te veel taken op zich neemt en zijn wij ook daadwerkelijk bereid het bestuurlijk apparaat in te laten krimpen. Door minder overheidsbemoeienis en minder regelgeving ontstaat ruimte voor burgers en bedrijven om zelf hun zaken te regelen.

Tenslotte zijn wij fel tegenstander van het inperken van grondrechten als gevolg van de coronamaatregelen. Wij wijzen alle corona-maatregelen categorisch af.

 

10. Heeft u nog een onderwerp dat u op de kaart wilt zetten?

Belang van Nederland is er niet van overtuigd dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van het klimaat maar is ook niet op voorhand tegen een energietransitie. De voorraad fossiele brandstoffen is immers eindig en gebruik ervan is vervuilend (bijvoorbeeld door de uitstoot van fijnstof). 

Belang van Bergen op Zoom is van mening dat de huidige opzet van de energietransitie gedoemd is te mislukken. De energietransitie is een systeemverandering en juist naar het systeem is onvoldoende gekeken. De huidige plannen zijn niet realistisch, vormen een risico van stroomuitval, geven overlast aan burgers en gaan onmiskenbaar leiden tot een torenhoge energierekening. Verhoging van de energiekosten zien we nu al en dat wordt in de toekomst alleen maar erger.

Belang van Bergen op Zoom wil alle plannen in de ijskast. Eerst moet een goede systeemstudie plaatsvinden en moet op basis daarvan een eerlijke en transparante kosten-baten analyse te worden gemaakt. Dat dient de basis te zijn van het beleid. 

Belang van Bergen op Zoom wil realisme en doet afstand van het huidige wensdenken en het naïeve geloof dat Nederland het klimaat van de wereld gaat redden. 

Belang van Bergen op Zoom wil geen windturbines en zonneweides op schaarse landbouwgrond. Kernenergie is schoon, veilig en het legt weinig beslag op de beperkte en kostbare ruimte in Nederland. Het ligt voor de hand gebruik te maken van kernenergie. Uiteindelijk zullen innovatieve vormen, waaronder (thorium) kernenergie, of (andere) import van groene energie, de beste manier zijn om Bergen op Zoom van betaalbare energie te voorzien.