Digitale innovatie om hersenbloedingen te ontdekken in de prijzen gevallen  

 

Bravis ziekenhuis heeft de Computable awards in de wacht gesleept in de categorie Digitale Transformatie. Bravis en Aidoc ontvingen deze prijs voor het gebruik van artificial intelligence (AI) om hersenbloedingen te ontdekken. De innovatie kreeg de hoogste eindscore van alle winnaars (35,41%). Radioloog Elmer Naaktgeboren en klinisch fysicus Martijn Franken waren gisteren namens Bravis aanwezig bij de awardshow. “We zijn heel trots op deze prijs. Het laat zien dat de inzet van kunstmatige intelligentie in de zorg belangrijk is en de een versnelling geeft aan de digitale transformatie en ons in het werk verder helpt. De patiënt heeft er baat bij. Daar doen we het voor.” 

 

De slimme software van Aidoc kijkt met de radioloog mee en geeft een melding als een afwijking is ontdekt. Radioloog Elmer Naaktgeboren legt uit: “De beelden van de CT-scan worden zowel naar de radiologen gestuurd als naar de server van Aidoc. Het programma kijkt of er een bloeding aanwezig is. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Zodra Aidoc iets vindt, verschijnt een melding in beeld met een plaatje. Daarop staat het gebied waarin iets is aangetroffen. Op deze manier kunnen we mogelijke hersenbloedingen sneller ontdekken.” Bravis heeft de software uitgebreid getest: 1300 CT-scans zijn in de testfase beoordeeld. Alle 55 bloedingen werden door het programma ontdekt. “Het programma gaf ook enkele meldingen die niet klopten. Maar omdat de radiologen altijd meekijken, is dat niet erg. Inmiddels gebruikt Bravis het programma ook om fracturen in de nek op te sporen.”

 

Computable awards

De Computable awards zijn dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. De prijzen worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich volgens Computable-lezers in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden. Dit jaar zijn er 20 awards uitgereikt. Bravis en Aidoc en 59 andere initiatieven waren aangemeld in de categorie Digitale Transformatie. Bravis haalde met 9 andere initiatieven de short list. Gisteravond was de prijsuitreiking in Utrecht. Bravis kreeg 42,74% van de stemmen van de jury en 28,09% van de stemmen van het publiek. Met een gemiddelde van 35,41% had Bravis de hoogste eindscore van alle winnaars. “Een score die bevestigt hoe belangrijk en bijzonder deze innovatie is”, aldus Martijn Franken. Technologische innovatie is een belangrijk thema in de visie van Het nieuwe Bravis.