“We zitten letterlijk bij elkaar om de hoek”
Het Bravis Oncologie Centrum en het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) zitten in Roosendaal letterlijk bij elkaar om de hoek. Dat komt de onderlinge samenwerking ten goede en daar profiteert de patiënt van. In goed overleg wordt gekeken naar de beste behandeling voor de patiënt, die daarin uiteraard de doorslaggevende stem heeft.
In het borstcentrum van het Bravis Oncologie Centrum is die samenwerking optimaal zichtbaar. Twee keer per week vindt een multidisciplinair overleg plaats met alle betrokken specialisten. “Tijdens dit overleg worden onze borstkankerpatiënten besproken. Dit overleg maakt het gesprek in de spreekkamer een stuk makkelijker. Het volledige behandelplan is dan al klaar om te bespreken met de patiënt. Bovendien krijgt de patiënt zowel bij de chirurg als bij het ZRTI dezelfde toelichting te horen”, vertelt Kitty van Gestel, radiotherapeut-oncoloog van het ZRTI.
Laagdrempelig contact
Ook naast deze overleggen hebben de behandelaars veelvuldig contact. “Het grote voordeel is dat we zo dichtbij elkaar zitten. Heb je een vraag over een patiënt? Dan ga je even de hoek om en schiet je elkaar aan”, vervolgt Kitty. “Of je gaat even rustig samen zitten om alles op een rijtje te zetten.”
Het laagdrempelig contact heeft nog een voordeel. “Je leert elkaars overwegingen kennen”, meldt Sanne Vijfhuize, chirurg-oncoloog in het Bravis ziekenhuis. “Neem de behandeling van aangedane okselklieren bij borstkanker. Een uitgebreide operatie heeft soms negatieve gevolgen. Bij bestraling is die kans kleiner. Samen maken we nu de afweging wat voor de individuele patiënt mogelijk is.”
“Maar wil een patiënt na een operatie een reconstructie van de borst, dan wil je soms juist liever niet bestralen”, licht Kitty toe. “Niet bestralen biedt de plastisch chirurg meer mogelijkheden. Zo’n traject spreken we door met de patiënt en de plastisch chirurg. Bovendien kunnen we dankzij deze samenwerking meer patiënten de mogelijkheid van een reconstructie bieden.”
De wens van de patiënt
In de behandeling van borstkanker is steeds meer mogelijk. De wens van de patiënt is daarbij leidend. Om de juiste keuze te kunnen maken is goede voorlichting essentieel. “Hierbij wordt ook onze samenwerking steeds belangrijker. Sanne geeft uitleg over de chirurgie met de bijbehorende opties, ik belicht de indicaties en mogelijkheden voor behandeling met radiotherapie en ook de oncoloog en de plastisch chirurg hebben hierin een rol”, aldus Kitty. “We denken er zelfs over na om in de toekomst gezamenlijk spreekuren te gaan houden”, zegt Sanne. “We doen dat nu al in specifieke gevallen, maar willen dat meer structureel gaan doen.”
Toekomst
Een andere wens voor de toekomst is om makkelijker toegang te krijgen tot elkaars patiënten-informatiesystemen. “We zijn natuurlijk wel twee organisaties”, relativeert Kitty. “Het ZRTI werkt bovendien ook samen met andere ziekenhuizen.” Beiden hopen dat de laagdrempelige samenwerking ook in de nieuwbouw behouden blijft. Daar wordt in ieder geval hard aan gewerkt. “Een leuke toevoeging is dat we in november samen naar een borstkankercongres gaan op Terschelling. Dat zal de samenwerking alleen nog maar meer versterken.”
Dutch Upper GI Cancer Audit (DICA) publiceert jaarlijks de resultaten van de registraties in een jaarrapport. Daaruit blijkt dat het Bravis ziekenhuis korte wachttijden heeft voor behandelen, opereren en chemotherapie.