Streekproducten letterlijk bij ondernemers en inwoners op de kaart zetten.

Dat is het doel van het event ‘De kracht van lokaal: streekproducten uit Waterpoort’.  En daar gaat op 8 november hard aan gewerkt worden als voedselproducenten, horeca- & retail ondernemers uit de 6 gemeenten rondom het Volkerak-Zoommeer elkaar ontmoeten en op zoek gaan naar meer samenwerking.  Deze ondernemers kunnen er samen voor zorgen dat consumenten de rijkdom van regionale producten beter leren kennen en waarderen.

 

Trots

Thomas Zwiers, voorzitter van de gebiedssamenwerking Waterpoort is trots op de kwaliteit en verscheidenheid van de producten uit de regio. ‘Wij willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met onze mooie streekproducten, van de Bergse ansjovis via de Thoolse Alvantho aardappel naar het heerlijke fruit en meer: dit gebied heeft alles om een groot deel van het jaar uit eigen regio te kunnen eten, thuis of bij restaurants. Daarnaast willen wij een sterk netwerk rond de verschillende streekproducten creëren, omdat we weten dat samenwerking voor ondernemers altijd kansen biedt. De ontmoetingsdag op 8 november is gericht op kennismaken, van elkaar leren en samenwerking.”

 

Gevarieerd programma

Tijdens de bijeenkomst in Museum De Meestoof in Sint Annaland staan streekproducten centraal. In de ochtend is er een afwisselend programma met sprekers uit de agrifood- en horecasector. Godfried van der Lugt, Managing Director van restaurantgids Gault&Millau Nederland verzorgt een presentatie over het belang van streekproducten voor de horeca. Hij gaat daarna in gesprek met regionale agrarische en horecaondernemers, die ieder op hun eigen manier streekproducten dichter bij de inwoners willen brengen. Zoals Pieter Bosters van restaurant Mijn keuken uit Wouw: “Door streekproducten kunnen wij ons onderscheiden. En wat is er mooier dan in de ochtend kraakverse producten halen bij de lokale teler die ’s avonds op het bord van mijn gasten liggen?”

Daarna kunnen deelnemers via speeddates nieuwe mensen leren kennen en hun netwerk uitbouwen, gevolgd door een gezonde, verse streeklunch. In de middag zijn er mini-excursies naar drie bijzondere Thoolse bedrijven, die actief zijn met streekproducten. 

 

Ondernemers, doe mee!

Agrarisch ondernemers, horeca, retail en logistieke partners in de food sector kunnen gratis deelnemen aan de ontmoetingsdag Streekproducten: de Kracht van Lokaal.  Met name ondernemers uit de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Goeree Overflakkee, Steenbergen en Tholen worden uitgenodigd om deel te nemen. Meld je online aan via: bit.ly/dekrachtvanlokaal.

 

Praktische informatie over het event:

Datum: 8 november 2021

Locatie: Museum De Meestoof, Bierensstraat 6 in Sint-Annaland

Voor wie: Agrarisch ondernemers, horeca & retail en logistieke partijen in de foodsector uit de regio Waterpoort

Toegang: Gratis toegang na registratie via bit.ly/dekrachtvanlokaal. Let op: Vol = vol

Programma:    9.30-10.00 Ontvangst met koffie en Waterpoortse lekkernijen

10.00-11.30Afwisselend programma met sprekers uit 

                           agri- en horeca

11.30-12.30Speeddaten en netwerken

12.30-13.30Lunch

13.30-15.30 Streekproducten in de spotlight met mini-excursies naar de Thoolse Streekproductenveiling, Oosterscheldevis en Alvantho aardappels en bloemzaad

15.30-16.30 Netwerkborrel en afsluiting

Dagvoorzitter: Thomas Zwiers, voorzitter van Waterpoort Werkt

Sprekers: Godfried van der Lugt, Managing Director Gault&Millau Nederland

Pieter Bosters, chef en eigenaar van restaurant Mijn 

           Keuken in Wouw

Ellen Luysterburg, agrarisch ondernemer in Heerle met 

           twee boerderijwinkels

Nicky Sanders, voorzitter van Hertog boeren (een vereniging van samenwerkende boeren in de regio ’s Hertogenbosch)

 

Achtergrondinformatie Waterpoort

Waterpoort Werkt is een gebiedsgerichte samenwerking in de driehoek Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. De netwerkorganisatie bestaat uit 34 partijen uit 6 gemeenten rondom het Volkerak. Overheden, onderwijs en maatschappelijk veld en samenwerkingsorganisaties zijn sinds 2011 samen actief en werken samen aan concrete projecten die bijdragen aan een grotere regionale bedrijvigheid. Het jaar 2021 is door Waterpoort uitgeroepen tot het Jaar van de Streekproducten.

 

De organisatie Waterpoort bestaat uit:

De gemeenten: Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen,  Halderberge, Moerdijk en Goeree Overflakkee.

De wateren: Krammer, Mark, Dintel en Vlietboezem, RijnScheldekanaal, Volkerak en Zoommeer.

Verder werken mee:

Provincie Noord-Brabant, provincie Zuid-Holland, provincie Zeeland, de regio West-Brabant, Waterschap de Brabantse Delta, Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, ZLTO, Avans, BUAS, HZ University, Rabobank, Cosun Beet Company, Evides, Brabant Water, DuurzaamDoor, IVN en streekorganisatie Brabantse Wal