Nederland als vakantieland, we ontdekken het weer.
Ongetwijfeld mede door corona zijn we weer vaker op pad in eigen land. Als vier gebroeders Franken zijn we de laatste jaren regelmatig op pad. De Ardennen, Franse kust, het Ahrdal in Duitsland, als er maar water en heuveltjes zijn, kun je ons daar wel vinden.
Nu we allemaal vakantie hadden, dachten we na over ons volgende ritje. Henk en ik opperden het Louwman Museum. We zijn er al eerder geweest en er is nog genoeg te zien.
Zo werd dinsdag 10 augustus een hele mooie dag, waarbij we om half tien de parkeergarage inreden, en pas om kwart over drie in de middag ons eigen vehikel weer opzochten om huiswaarts te keren.
Over het Louwman Museum
Als kind kwam ik al in Raamsdonksveer, waar het museum tussen 1981 en 2010 gevestigd was. We keken onze ogen uit, al die exotische wagens en dat bijzondere pleintje met oude geveltjes.
Maar de bijzondere collectie werd al in Leidschendam uitgestald tussen 1969 en 1981. In feite kun je hier al spreken van het museum, een bijzondere plaats voor een unieke collectie, die al 1934 vorm begon te krijgen en die tot heden door twee generaties van de familie Louwman is opgezet.
Sja, als importeur van merken als Dodge en Chrysler, en later van Toyota en Lexus, heb je natuurlijk al een auto-hart. En dit automobiel-DNA zie je direct terug in dit bijzondere museum dat sinds 2010 gevestigd is in Den Haag, destijds geopend door Koningin Beatrix:
Louwman Museum
Leidsestraatweg 57
Den Haag
070 – 304 73 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Over het gebouw
Of het verhaal helemaal klopt, is mij niet helemaal bekend, maar het tekent wel alles van de familie Louwman en hun gedachten over hun museum. De Amerikaanse ontwerper Michael Graves werd “ingevlogen” om een prachtig museum te creëren. Echter voor hij begon, werd hem fijntjes de collectie getoond. Al hier werden de contouren voor de inrichting weergegeven, waar omheen het museum werd ontworpen. Feit is dat het hedendaagse museum in Den Haag zo’n 15.000 m2 vloeroppervlakte beslaat. Als je de hele collectie wilt zien, en daarmee het hele traject bewandelt, ben je zo’n anderhalve kilometer verder. Vanuit de hal ga je de lift in, om aan de bovenste van drie verdiepingen aan je rondtoer te beginnen.
De grote hal is zo’n 90 meter lang, 15 meter hoog, en je staart naar een houten gewelfd plafond. Alles aan dit gebouw is indrukwekkend.
Over de vehikels
Vanaf de opening in 1969 is het museum er op gericht om de bezoeker een kijkje in de ontwikkeling van de automobiel industrie te geven. Maar vergaap je ook aan oude motoren, fietsen, vliegende auto’s en dat soort zaken.
Van gemotoriseerde voertuigen van begin 1900 tot aan hedendaagse wagens, heel de historie krijgt een prominente rol. De auto van Keizer Wilhelm, de Aston Martin van James Bond ten tijde van Sean Connery in Goldfinger, maar ook de auto van Elvis Presley.
Van sportauto’s tot chique vehikels, en van instapauto als een DAF tot brandweer voitures, de collectie van zo’n 275 automobielen is indrukwekkend.
Er staan auto’s in absolute concours staat, tot wagens waar de tand des tijds overduidelijk heeft toegeslagen.
Wie nogal eens naar TV kijkt en het programma “Chasing clasic cars” volgt, staat voor een mooie verrassing. Er is een auto in het museum met de naam ‘The Swan”. Diezelfde auto komt in een van de afleveringen voor bij het Pebble Beach Concours d’Elegance in 2012 in de Verenigde Staten. Je ziet Wayne Carini samen met de heer Louwman.
In ieder geval kom je ogen tekort om al dat fraais te bekijken. Een bezoekje gaat al snel in de uren lopen.
Over de inrichting
Het Louwman Museum mag je wel uniek noemen. Bij de inrichting is nadrukkelijk gekeken naar de collectie zelf. Dat zie je in elke zaal, elk klein stukje ruimte, aan de manier hoe alles wordt weergegeven. Zo zijn de wanden “bekleedt” met foto’s dan wel kunstuitingen die je terug in de tijd nemen zodat het vehikel of vehikels in het juiste tijdsbeeld staan.
Elk item past perfect in de entourage die hier gecreëerd is. Alsof je terug in het verleden kan kijken.
Dit museum bestaat niet slechts uit de collectie van items. Dit hele bijzondere museum bestaat uit een collectie aan belevingen.
Anderhalve kilometer lopen, da’s best een tour. Maar dit museum biedt overal zitjes, bankjes en rustmomenten. Neem de tijd, ga even zitten en laat je ogen feesten. Dit museum moet niet “doorgejakkerd” worden, dit is een plaats waar je mag en moet genieten en waarvoor je alle tijd mag nemen.
Kunst
De automobiel industrie staat al sinds haar kindertijd bekend om de wervingsactiviteiten om hun producten aan de man/vrouw te brengen. Het heeft geresulteerd in prachtige schilderingen, tekeningen, sculpturen en beelden. Vergeet daarbij de kleding niet en de extra “versierselen” waarmee je het vehikel kon “opleuken”. Dit alles vergde de nodige “kunsthanden” en dat zie je nadrukkelijk terug in het Louwman Museum. Zoals gezegd bestaat de collectie niet louter uit vehikels. Er is zoveel meer te zien. De aparte zalen voor de kunstuitingen vragen echt de nodige tijd. Verbaas je over levendigheid, kleurenspel en schoonheid, die al de jaren overleefd hebben, en die niet zouden misstaan in welke kunstcollectie dan ook.
Rustmoment
Op het einde van de tour gebeurt er iets wonderlijks. Het hele museum ademt grandeur uit, allure en grootse schoonheid. Echter de laatste deur is gewoonweg simpel, totaal niet opvallend. Je wordt er naartoe geleidt, en dan…..
Plots bevindt je je in een straatje dat je terugvoert naar de jaren ’30. Een donker steegje, met oude winkeltjes en een verlichting die je de schaarse contouren van elk gebouw laat zien. Het leidt tot een ander straatje, dat leidt tot…. Een prachtig mooi plein. Een groots hotel, een inkijkje in een oude garage, een apotheek, een autobedrijf, een barbier… en dat allemaal tegen een hemel die gevuld is met een zeppelin, een vliegtuig, en ja.. wat eigenlijk niet?
Dit is een mooi rustpunt om na te genieten van je wonderlijke tocht door het verleden van de automobiel. Of moet ik zeggen, de historie van het gemotoriseerd verkeer?
Tafels en stoelen nodigen je uit om je neer te zetten, een drankje en een hapje te bestellen, en nogmaals na te genieten van dit prachtige museum dat het Louwman museum heet.
75 jaar ANWB
Wie het Louwman bezoekt, wordt met regelmaat getrakteerd op een speciale expositie. Tot en met zondag 5 september 2021 is de ANWB uitgelicht. Het is immers 75 jaar dat deze Nederlandse hulpdienst bestaat. Vergaap je aan de oude en de nieuwe voertuigen. En laat je bijpraten door de ANWB mensen die je alles kunnen vertellen over de geschiedenis en de diensten.
Het Louwman Museum
Wij hebben genoten van ons bezoek en ik wil jullie dan ook graag meenemen op een virtuele tour.
Klik op de eerste foto uit het album en selecteer vervolgens rechtsboven de “play-knop”(het pijltje). Leun achterover en laat de foto-presentatie aan je ogen voorbij trekken. Veel plezier, en wellicht krijg ook jij zin om dit geweldig mooie museum in lijve te zien. Ik zou zeggen, bestel je tickets en trakteer jezelf en je naasten op een geweldige dag. Veel plezier.