Vandaag ontvingen wij een bijzonder triest bericht van Arsis:

Beste Sonn,

Vandaag bereikte ons het droeve bericht dat beeldend kunstenaar en oud Arsis bestuurslid Dees Goosen op 22 mei 2021 op 63 jarige leeftijd is komen te overlijden.

Dees heeft zich vele jaren met hart en ziel ingezet voor Arsis. 

Wij herinneren haar als een gepassioneerd kunstenaar en bestuurder die ook kunst in onze stad steeds weer op de kaart wist te zetten. Haar kunst had een duidelijke eigen “handtekening”. Haar werk herkende je direct als je die ergens tegenkwam. 

Op dit moment is een van haar kunstwerken nog dit weekend te zien in onze galerie.

Zij heeft ook velen, waaronder haar leerlingen, de passie voor schilderen bijgebracht. Ook spande zij zich in om mensen die door kanker waren getroffen bij hun herstel door middel van het maken van schilderijen te helpen. Het doet pijn dat zij nu juist door deze ziekte is geveld. 

Wij herinneren haar graag via de omschrijving van haar die op haar website is te vinden en die wij zo vrij zijn hier deels over te nemen om met u te delen wat voor kunstenaar Dees was.

Dees was een schilder ‘pur sang’. Zo werkte zij voornamelijk met acrylverf, en gemengde technieken balancerend tussen de autonome uitdrukkingskracht van verf, en het uitdrukken van de niet-visuele wereld. Al werkend ontstond bij Dees Goosen de vormen, de vervloeïngen, en de gelaagdheid van het schilderij, het schilderproces stond hierbij voorop.

De thematische ‘rode draad’ was daarbij: geworteld zijn in twee culturen. Zij onderzocht, hoe en op welke wijze zich dit tot haar werk heeft verhouden. Verf was daarbij een medium om soms heftig dan weer subtiel, tussen twee werelden binnen een grensgebied de identiteit te onderzoeken. Dit scheppen en onderzoeken was een daad om de context te kunnen begrijpen van een immigrantengeschiedenis, en een eigen beeld te vormen. Veel schilderijen zijn landschappelijk, of verwijzen naar geboorte, liefde, en lijden. 

 

In december 2018 heeft Arsis een overzicht expositie gehouden van haar werk. 

Een mooie reportage vind je hier: 

https://woensdrecht.nieuws.nl/dees-goosen-exposeert-galerie-arsis-bergen-op-zoom/ 

 

Arsis zal altijd dankbaar zijn voor haar inbreng en passie en bij een ieder die haar kent of heeft ontmoet laat zijn een blijvende indruk achter.

De Bergse kunstenaarswereld heeft een icoon verloren.

Maarten van ’t Hof

Voorzitter Arsis.

PS. Voor meer informatie vindt u op de website ook de rouwkaart. 

 

Natuurlijk weent BoZinBeeld.nl want Bergen op Zoom verliest een icoon:

 

Opgedroogd canvas

 

Niet langer vloeien emoties op het canvas

beroeren penselen gelikte kleuren in

gevangen momenten van schoonheid.

 

Ween in stilte om het verlies van magie

die de ogen streelde en het hart op reis

nam zoals alleen Dees kon.

 

Voor altijd omarmd gevoel