De 77e Maria Ommegang die op zondag 27 juni 2021 plaatsvindt, wordt wederom in alternatieve vorm gehouden.

Vanaf 13.30 uur is er een plechtige Eucharistieviering, direct gevolgd door een rondgang met het Maria-Ommegangbeeld IN de Sint Gertrudiskerk. De viering en rondgang worden rechtstreeks uitgezonden door Zuidwest-TV. Direct daarna zendt Zuidwest-TV een film uit, bestaande uit een aantal fragmenten die in een reguliere Ommegang te zien zouden zijn.

Nog teveel beperkingen door corona

Voor het tweede jaar op rij wordt de organisatie van de Maria Ommegang in Bergen op Zoom geconfronteerd met de beperkingen door het Coronavirus. Weliswaar vinden er op dit moment versoepelingen plaats in de maatregelen die daaromtrent gelden en zou geleidelijk aan steeds meer mogelijk moeten worden. Maar zelfs als dat plan volledig kan worden doorgezet, zijn er op zondag 27 juni a.s. niet genoeg mogelijkheden om onze Dankstoet traditioneel op straat te kunnen brengen. Daar komt nog bij dat er tot nu toe, geen repetities konden  plaatsvinden.

Eucharistieviering, rondgang met beeld en film

Voor de Maria Ommegang met het jaarthema “Zij maakt het verschil” is noodgedwongen gekozen voor het scenario, dat vorig jaar ook gebruikt is: Een plechtige Eucharistieviering in de St. Gertrudiskerk met daarna een rondgang met het Mariabeeld, in de kerk. Dit alles vanaf 13.30 uur. De rechtstreekse uitzending door Zuidwest-TV vanuit de kerk wordt gevolgd door een door hen te maken film. Deze film brengt twaalf Ommegang-taferelen in beeld en worden speciaal voor dit doel eerder in juni 2021 opgenomen. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van de acteurs die anders in deze rollen op straat te zien zouden zijn. Met Ommegang-kleding, grime en enkele wagens wordt het schouwspel compleet gemaakt.

Filmopnamen

Bijzonder aan deze filmopnamen is dat ze, in een passend decor, op verschillende plaatsen in onze stad en zonder publiek, worden opgenomen. Dat alles is nog steeds nodig vanwege de 1,5 meter samenleving én de beperkingen in aantallen personen die, met inachtname van die afstand, een groep mogen vormen.

Maria Ommegang in kerk bijwonen

Belangstellenden die de viering en rondgang met het beeld in de kerk willen bijwonen kunnen zich hiervoor aanmelden. Omdat het aantal mensen dat hiervoor in de kerk mag worden toegelaten nog niet definitief bekend is, volgt er rond half juni nader bericht over hoe dat op zondag de 27e juni geregeld wordt.

 

Kijk met BoZinBeeld.nl terug naar een vorige editie: 2017