Op donderdag was daar het bericht van Dennis van Tilborg namens Stichting ProefMei:

Na twee jaar weer eerste asperge steek. Telers en ProefMei zetten Brabantse Wal weer in het zonnetje

Eindelijk! Op het allerlaatste moment hebben we groen licht gekregen voor het steken van het witte goud op de Brabantse Wal. Morgen, vrijdag 23 april steken we weer na twee jaar de officiële eerste Brabantse Wal asperge, Europees erkend streekproduct van de koude grond. De eerste steek is traditioneel de aftrap van het asperge seizoen in opmaat naar ProefMei. Voor dat laatste moeten we nog even wachten maar ProefMei zal als het een beetje meezit deze zomer van zich laten horen.’

 

Het bericht had het vervolgens over een bijzondere gast en de boodschap dat we ons in Ossendrecht moesten vervoegen.

Natuurlijk wilden wij daarbij zijn en we stuurden dan ook Dick Vermaas op pad. Al om 10:00 uur was Dick ter plaatse om alles vast te leggen op de gevoelige plaat. Hij had ons het volgende te vertellen:

 

‘De asperges komen van De Weert van de Brabantse Wal. 

De aanwezige chefs uit onze streek kwamen uit Wouw (Mijn Keuken), Steenbergen (Puur), Bergen op Zoom (Het Spuihuis) en Hoogerheide (Jagersrust). Onder de chefs was ook sterren chef Pieter Bosters.

Meneer van de Kieboom, een boer van 94 jaar oud, was de bijzondere gast waar Dennis in het bericht niks over wilde vertellen. Hij mocht als eerste de asperge steken, waarnaar de koks mogen. 

De pers had veel lol in met de vragen en de opnames van meneer van de Kieboom.’

 

Overigens bleek de Eerste steek ook de aftrap te zijn voor een aantal activiteiten in de maand mei die in het teken staan van ‘Smaakbeleving in de zorg’. Dit project is geïnitieerd door Gebiedsalliantie Brabantse Wal (voorheen de streekorganisatie) en gaat in op het welzijn rondom eten voor ouderen. Van dichtbij is immers lekker en eten is een beleving. Het witte goud van de koude grond is vanaf morgen bij de meeste telers en boerderijwinkels weer te koop. Altijd weer een leuk uitje met uitzicht op een heerlijke asperge maaltijd met de mooiste en lekkerste producten uit onze regio.

 

Of zoals Dick Vermaas zei: ‘Het was een mooie ochtend op de Brabantse Wal.’

 

Foto's Dick Vermaas: