Bravis Ziekenhuis heeft ons weer veel te vertellen, zoals:

Bravis-dermatologen missen door corona patiënten met huidkanker

“Neem bij een verdacht plekje altijd contact op”

Het coronavirus weerhoudt mensen er nog altijd van om bij een verdacht plekje op de huid stappen te ondernemen. Dat merkt dermatoloog Sarah den Hengst van het Bravis ziekenhuis. “Het is nog altijd angstvallig stil. De mensen die uiteindelijk wel komen hebben soms al extra grote tumoren. Dat kan voorkomen worden. Daarom de dringende oproep om bij een verdacht plekje altijd contact op te nemen met de huisarts voor een verwijzing naar de dermatoloog”, aldus Sarah. 

Het dermaTeam behandelt huidaandoeningen en kent een grote patiëntengroep in Zeeland en West-Brabant. “Normaal gesproken zien we wekelijks meer dan duizend patiënten. Dat is nu veel minder”, meldt Sarah. Het is volkomen veilig om naar het ziekenhuis te komen. In de spreek- en behandelkamers worden de noodzakelijke maatregelen getroffen. 

Daarnaast is het ook vaak mogelijk een foto te sturen van het huidprobleem. “Met een foto kunnen we veel situaties goed inschatten”, zegt de dermatoloog. “In combinatie met een telefonisch consult of beeldbellen is het een prima hulpmiddel voor mensen die angstig zijn om naar het ziekenhuis te komen. Als mensen echt bang zijn, dan is het sturen van een goede foto een prima alternatief. Vaak kunnen we aan een foto zien of het urgent is. Desnoods kunnen we aan de telefoon een intake doen over het weghalen van het plekje. In de behandelkamer kunnen we het plekje nog eens goed bekijken. Het is heel jammer als mensen met huidklachten of wellicht huidkanker zich niet melden. Als we er op tijd bij zijn kunnen we erger voorkomen.”  

Dankzij Bravis Bedbox kunnen bril, gebit en gehoorapparaat mee de operatiekamer in 

Een simpele oplossing met een groots resultaat

Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis waar elke patiënt tegen opziet. Het wordt extra vervelend als je bril, gehoorapparaat of gebitsprothese achter moet blijven op het nachtkastje op de afdeling. Dat behoort in het Bravis ziekenhuis voortaan tot het verleden. Dankzij de Bravis Bedbox kunnen deze hulpmiddelen mee naar de operatieafdeling. Vlak voor de ingreep worden zij af- of uitgedaan en meteen na de operatie op de recovery weer in- of opgedaan. Een simpele oplossing met een groots resultaat.

Het idee voor de Bravis Bedbox is ontstaan op de recovery-afdeling. “Tijdens een rustig moment in de zomer zaten we te bedenken wat we konden verbeteren aan het proces op de OK”, vertelt recovery-verpleegkundige Miranda van Gils. “Tot nu toe moesten brillen, gebitsprotheses en gehoorapparaten achterblijven op de afdeling. Voor en na een operatie verblijven patiënten best lang op de operatieafdeling. Al die tijd moeten zij het zonder hulpmiddel stellen, tenminste als dit van toepassing is. Je hebt mensen die zonder bril vrijwel niets zien of zonder gehoorapparaat nauwelijks iets kunnen horen. Dat maakt de communicatie ontzettend lastig, zeker bij het doornemen van een vragenlijst of bij het aanspreken van iemand die uit een narcose komt.

Kunstgebit

Een heleboel mensen vinden het gênant om hun gebitsprothese niet te dragen. “We zagen dames die uit schaamte hun halve gezicht verborgen onder de lakens”, aldus Miranda. “Na de operatie krijgen de patiënten een waterijsje als ze wakker zijn. Het is heel raar om dat zonder kunstgebit te eten, als je dat normaal wel gewend bent. Het is ook het eerste wat de mensen vragen als ze wakker zijn: ‘Mag ik mijn gebit weer in?’ of ‘Mag ik mijn bril weer op’ of ‘Mag ik mijn gehoorapparaat weer in’. Dat je tot het laatst toe goed zicht kunt houden, goed kunt horen en je niet hoeft te generen is voor de patiënten een hele verbetering.” 

Drukkerij

Na een lange speurtocht kwam Miranda met hulp van de afdeling Inkoop uit bij de Roosendaalse drukkerij Altorffer. “Die heeft een kartonnen box gemaakt die na gebruik weggegooid kan worden. In de doos passen een wegwerp-gebitsbakje, een bril en een gehoorapparaat. Bovendien zijn de oren stevig genoeg om de box te kunnen dragen. De spullen mogen uiteraard niet beschadigd raken”, stelt de recovery-verpleegkundige. Op het moment dat een patiënt op de operatieafdeling komt met de bril op of het gebit of gehoorapparaat in, wordt er meteen een Bravis Bedbox aan het bed gehangen. Vlak voor de operatie worden dan de hulpmiddelen in de bewaardoos gestopt. 

Succes

In januari is gestart met het testen van de box. Dat was zo’n succes dat na een maand is besloten om de doos te blijven gebruiken. “De eerste duizend exemplaren zijn nu bijna op”, meldt Miranda. “De box voldoet zeker aan een behoefte. De patiënten vinden het heel fijn.”

Peuters gaan met sprongen vooruit op peutergroep Vroege Vogels van Bravis en de Mytylschool

Goedemorgen kerel, kom binnen. Wat ben je toch een lekkere kletskous geworden.” De dag gaat beginnen op Integrale Peutergroep Vroege Vogels, een unieke samenwerking tussen Mytylschool Roosendaal en het Bravis Ziekenhuis. Peuters met een lichamelijke of meervoudige beperking kunnen hier terecht voor een intensieve combinatie van pedagogische behandeling en therapie. “ We horen van ouders dat kinderen met sprongen vooruitgaan”, vertelt Marleen van Oosterhout, orthopedagoog van Mytylschool Roosendaal.

Voor kinderen lijkt Vroege Vogels op een peuterspeelzaal. Een aantal ochtenden per week ga je naar een vertrouwde plek, waar je plezier en contact met anderen hebt en mee durft te doen. Samen een boekje lezen, spelen, fruit eten, knutselen, buiten spelen, zingen.  Alles gebeurt speels, zowel in de groep als in de individuele behandeling. En intussen oefen je allerlei vaardigheden tegelijk. Bijvoorbeeld spieren gebruiken,  woorden leren en formuleren, samen spelen en coördinatie tussen je handen en je ogen. 

Alle zorg bij elkaar

Het is ideaal”, vindt Belinda Herrijgers. Haar zoon Siem ging naar Vroege Vogels. “De revalidatiearts in het Bravis ziekenhuis heeft ons naar Vroege Vogels verwezen. Alle zorg zit bij elkaar, dus je hoeft niet voor alles apart te komen. En je leert er spelenderwijs. Mijn zoon vond het heel leuk, hij vraagt steeds wanneer hij weer gaat.” 

Vast team

Het vaste team bestaat onder meer uit een pedagogisch behandelaar, logopedist, kinderfysio- en ergotherapeut, orthopedagoog, revalidatiearts en maatschappelijk werker. Allemaal deskundig op het gebied van jonge kinderen en complexe ontwikkelingsvraagstukken. Marieke Schreuders, teamleider kinderrevalidatie van Bravis Ziekenhuis: “Op deze jonge leeftijd is er nog heel veel te ontwikkelen. Daar spelen we met onze aanpak op in. Je kijkt steeds wat haalbaar is binnen de mogelijkheden van het kind.”

Samen met ouders

Het team maakt één plan, samen met ouders. Marieke Schreuders: “We werken allemaal aan hetzelfde, dat maakt dat kinderen succesvol kunnen groeien. Actieve betrokkenheid van ouders is daarbij heel belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld overal toepassen wat je leert. Als je hier traploopt om je beenspieren te oefenen, dan doe je dat thuis ook. En andersom, als ouders aangeven dat iets goed werkt of dat er ergens mee geoefend moet worden, dan sluiten we daar op de groep bij aan. Zo krijg je vaardigheden echt onder de knie.” 

De groep heeft een plekje in Mytylschool Roosendaal. De school is er Jeugdzorgaanbieder voor geworden. Dat maakt het mogelijk expertise en faciliteiten te delen. Vroege Vogels heeft, net als de hele Mytylschool Roosendaal, het Kwaliteitscertificaat Speciaal Onderwijs ISO 9001.