Het begon allemaal toen hij nog heel jong was en zijn vader een viswinkel op Tholen had. En wie kent niet de viswagens van Schot die door het hele land op elke weg te vinden waren?

Zelf heeft hij ook nog op de vrachtwagen gezeten, maar de winkel trok toch meer. Toen de kans zich voordeed om een stekje in Bergen op Zoom te beginnen nam hij hem dan ook met beide handen aan. En daarom zit Arie Schot sinds 1 december nu al 14 jaren tegenover Thalia.

Gelukkig heeft Arie even tijd voor me. We hebben een rustig moment op het eind van de dag gekozen, want normaliter staat hij druk te bakken, te regelen, klanten te helpen en wat je al niet in zo’n zaak moet doen. “Het staat nooit stil. Je bent altijd met je product bezig. Je kunt ook wel spreken van een continue ontwikkeling”. Naast de versproducten is er een steeds grotere vraag naar ‘kant & klaar’ producten die je zelf als consument alleen nog maar hoeft op te warmen. En dat is ook te zien in de grote heldere vitrines waar je als klant door heen kijkt. Wie nu nog geen zin in vis krijgt? Elke vrijdag rijdt Arie naar de visafslag in Vlissingen. Het betreft dan vooral veel lokale producten. Buitenlandse handel komt meestal via de groothandel bij hem. Op mijn vraag wat er nu het populairst is hoeft Arie niet lang na te denken:”Zalm blijft altijd goed lopen. En natuurlijk tong en kabeljauw. Maar het feit dat steeds meer mensen verdere reizen ondernemen, of allerlei documentaires op tv zien, heeft er toe geleid dat er steeds vaker exotische vissen gevraagd worden, zoals Red Snapper, of Tilapia”.  Zelf mag Arie graag een tarbot of tongetje verschalken. Wat opvalt als je bij Arie binnen stapt zijn de volle vitrines met de meest uiteenlopende en kleurrijke gerechten. “Wij besteden heel veel aandacht aan de presentatie. Want uiteindelijk is dat toch je visitekaartje”. Ook geeft Arie aan blij te zijn met zijn personeel. Er zijn er bij die al heel de rit bij hem uitzingen en dat draagt bij aan een geoliede machine. Het heeft de laatste 5 jaren ertoe geleid dat ze in de landelijke top 5 staan als het gaat om de beste haring. Waarbij ze zelfs twee keer 1e waren, en afgelopen jaar 2e. Dit jaar deden ze voor het eerst mee met de wedstrijd voor beste visspecialist, die eenmaal per twee jaar gehouden wordt. Ze werden direct tweede! Met de kwaliteit zit het dus wel goed. Dat komt ook doordat de bevlieging er is. Als je met Arie praat bespeur je direct de liefde voor zijn vak. Het plezier dat hij heeft bij het creëren van nieuwe gerechten, en de omgang met mensen in zijn winkel. “Een eigen winkel trok me altijd al, en ik zie dat voorlopig nog niet veranderen. Ik vind het veel te leuk”. En dat merk je als je binnen stapt.

 

Wie iets speciaals met de kerst wil, moet zich op 17 december tussen 11:00 en 17:00 uur bij Arie vervoegen. Hij houdt dan een speciale wijnproeverij in samenwerking met zijn wijnleverancier, en biedt iedereen de kans om allerlei lekkers voor de kerstperiode te proeven. Voor meer informatie kijk op www.visgilde.nl

 

De consument vraag al lang meer dan slechts een visje!

 

De meesten van ons kennen ze al niet meer: de rijdende viskramen die door de straten reden. Hier en daar zie je ze nog op de hoek van de straat staan, zoals er een vaste stek is bij de Nettomarkt. Je keek je ogen uit naar allerlei vreemde vissen die in bakken ijs je lagen aan te staren. Wat je vroeger op de markt zag, zie je nog steeds in de mediterraanse landen. Wat je daar ook ziet zijn de vliegen, en de geur die tot je komt van vissen die niet echt vers meer te noemen zijn. Hoe anders is dat in de Europese winkels. De winkel van Arie is er een toonbeeld van. “Hygiëne is van het grootste belang. Vis is weliswaar een heel mooi product, maar ook een teer product. En je wilt echt niet hebben dat iemand er iets anders aan over houdt dan een tevreden gevoel”. Bij Arie kun je zelf de vis uitkiezen die je wilt, of het stukje dat je wilt. Evenzo is hij trots op de gerechten en schotels die in de andere vitrine zichzelf aanprijzen. “85 % van de gerechten worden hier zelf gemaakt. Daarbij zijn we altijd kien op nieuwe gerechten. We hebben daartoe regelmatig overleg met andere collega’s uit het visgilde. Op die manier ben je ook snel op de hoogte van nieuwe trends”.  Dat op de hoogte zijn is voor Arie een belangrijke factor in zijn werk. Hij gaat wel minimaal drie keer per jaar eens “op rondje langs de collega’s” om de laatste ervaringen te delen. Ook als hij op vakantie is kan hij het niet laten om bij de plaatselijke visboer eens te kijken wat daar zoal allemaal te vinden is. “Als we uit eten gaan, mag ik graag een visgerecht kiezen. Ik ben dan ook altijd nieuwsgierig hoe ze het bereiden”, lacht Arie. Als ik ons gesprek eens terug afdraai in mijn hoofd, valt me op hoe kort de appel die Arie heet, bij de boom is gevallen die zijn overgrootvader was; ‘t zit in de genen.