Basisschool St. Anthonius uit Zundert behaalde de gedeelde tweede plaats tijdens de BVL-Ontwerpwedstrijd. Het ontwerp voor het kunstwerk ‘zebrapad overgaand in auto’ verloor van het ontwerp ‘spiegel met scherven’ van basisisschool de Kikkenduut uit Oisterwijk. Dat gebeurde tijdens de feestelijke finalemiddag van de wedstrijd maandag 7 juni op het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch.

Het BVL-team van de provincie Noord-Brabant schreef de BVL-Ontwerpwedstrijd begin 2010 uit naar aanleiding van het vijfhonderdste Label en de achthonderdste BVL-inschrijving in 2009. De opdracht aan alle BVL-scholen luidde: ontwerp een kunstwerk met als thema veiligheid in het verkeer. De leerlingen kregen tips en trucs van een kunstenaar via de BVL-site.  
Genomineerden
Deze oproep resulteerde in 27 inzendingen van 16 scholen. Daaruit koos een jury drie genomineerden: ‘het zebrapad overgaand in een auto’ van basisschool St. Antonius uit Zundert, ‘de spiegel met scherven’ van basisschool de Kikkenduut uit Oisterwijk en ‘het vrolijke fietswielpoppetje’ van basisschool De Masten groep 5, 6, 7 en 8 uit Rosmalen. De makers presenteerden in het bijzijn van alle leerlingen uit de drie klassen een maquette van hun ontwerp aan een vakjury tijdens een feestelijke middag in de Statenzaal van het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch. Waarbij ook een lunch, fotomoment en uitleg over werkwijze van provinciale politiek, verkeersveiligheid en kunst in het provinciehuis op het programma stonden.
Zelf verantwoordelijk

De vakjury bestond uit verkeersgedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen, kunstenaar Jos Willems, BVL-projectleider Evelien Geurts en Atty Bax van het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur. Zij beoordeelden respectievelijk op de verkeersveiligheidboodschap, maakbaarheid en gebruikte materialen, educatieve waarde/inzetbaarheid en het pakkende totaalconcept. Cora van Nieuwenhuizen motiveert het juryoordeel over het winnende ontwerp: “Het was heel moeilijk kiezen. Maar uiteindelijk kan er maar eentje winnen. We kozen voor de spiegel met scherven omdat dat ontwerp een belangrijke boodschap uitdraagt: ‘je bent ook zelf verantwoordelijk in het verkeer, het is ook belangrijk om naar jezelf te kijken als je aan het verkeer deelneemt’.” 
Kunstwerk op schaal

Een kunstenaar maakt een kunstwerk op schaal (50 bij 50 bij 50 centimeter) van het winnende ontwerp, dat de basisschool Kikkenduut dit najaar nog krijgt aangeboden. Iedereen kreeg een blijvende herinnering aan de deelname mee naar huis: een BVL-rugzak. En alle deelnemende klassen ontvingen eerder al een knutselcheque ter waarde van € 50,00 om de gebruikte materialen te vervangen.

Meer informatie over het Brabants VerkeersveiligheidsLabel staat op www.brabant.nl/verkeersveiligheid.

 

fotobijschift

Het ontwerp van basisschool St. Antonius en hun ontwerpers, goed voor de gedeelde tweede prijs van de BVL-Ontwerpwedstrijd.

Fotograaf Leonie Docter