Het gaat dus echt beginnen.

Het is wat in deze coronatijden. Als je met regelmaat met je maten een bezoekje brengt aan een van de Bergse gezellige cafeetjes, dan ga je dit gedurende deze langdurende lockdown steeds meer missen. Je kunt thuis wel een pilsje drinken, maar het is nooit hetzelfde. Dat gezellige geroezemoes van de klanten, dat aan de bar hangen met vrienden en allerlei zin en onzin uitslaan. De muziek die de kastelein opzet, of de livemuziek van de bandjes; je mist het gewoon. 

Die lockdown duurt nu al te lang voor het gevoel. In onderlinge WhatsApps word je balorig en begin je je van alles voor te stellen. Wat als we zelf een politieke partij beginnen, De Nuuwe Pertij, die louter gericht is op de toegankelijkheid van alle kefeekes, dat iedereen in staat is zijn of haar pilsje te verkrijgen in echte Bergse gezelligheid? 

Zo verzonnen Marius van Nispen en Sonn Franken. Maar in de geest van het Vastenavendfeest, vertaalde het zich al snel tot een initiatief voor het goede doel. Diezelfde Bergse kefeekes voeren haast letterlijk een doodsstrijd. Ze vechten voor overleven. En wat kunnen wij nu doen om hen te steunen? Wat kan zo’n “Nuuwe Pertij” 

 

En toen dachten Marius en Sonn: we hebben het.

Heel veel mensen hadden via de sociale media al met veel plezier gereageerd op die nieuwe Bergs politieke wind. We laten die massaal (fictief) lid worden en hun lidmaatschapsgeld van 5 euro komt volledig ten goede aan de Bergse kefeekes. 

 

Het plan 

Mensen melden zich aan als “pertij-lid”.

Ze krijgen digitaal het Pertij-programma en notulen en een digitale pertij-patch.

Ook krijgen ze een uniek speciaal “Pertij-kedooke”. Wat dat is, dat is nog lekker “ge’eim”.

 

Er doen een aantal kefeekes mee, die allemaal hun eigen “openingstijden” hebben gedurende het Vastenavend weekend. Die openingstijden worden nog deze week bekend gemaakt.

 

Aanstaand Vastenavend weekend kunnen de “Pertij-leden” hun kedooke ophalen bij een kefeeke naar keuze (uit de lijst beschikbare cafés) tegen inlevering van hun lidmaatschapsgeld. Zij krijgen dan hun unieke Pertij kedooke.

Het café waar ze dat ophalen, mag dat ingeleverde lidmaatschapsgeld à 5 euro behouden. Het is de bijdrage van de Pertij-leden die de Bergse kefeekes met deze actie willen ondersteunen.

 

Marius en Sonn hopen dan ook dat heel veel mensen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dat we de kefeekes met deze actie een hart onder de riem kunnen steken.

De actie is al van start en de mensen reageren goed. Laten we met z’n allen onze Bergse cafés ondersteunen.

 

De deelnemende Kefeekes zijn:

 

 Café 't Slik

 Café De Schorre

 Grandcafé De Grote Slok

 Café Anja’s Oosterwaal

 Café Bij Jansens

 Café De Stadhouder

 Schenklokaal Prins Heerlijk

 Biercafé ‘t Locomotiefke

 Don Camillo

 Café De Saeck

 Café Die Twee

 De Ponderosa

 Café De Kaai

 De Teerkamer

 De Bourgondiër

 

 

Er zijn al mensen die zich aangemeld hebben als lid, en dus 5 euro over hebben voor de deelnemende kefeekes. 

Doe jij ook mee?    Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

 

Marius van Nispen & Sonn Franken

 

 

En nu dan de deelnemende horeca:

 

Café ’t Slik en Café De Schorre

Al jaren bestieren Marijke en Marijn deze twee cafés, die onderling met elkaar verbonden zijn. Beiden staan ze bekend om de muziek, bandjes mogen hier graag hun “ding” doen. Maar ’t Slik heeft een groter podium en je mag hier dan ook met regelmaat het publiek massaal zien toestromen om naar weer zo’n weergaloze band te luisteren. Marijke en Marijn staan bekend om hun evenementen en initiatieven, denk aan “Muziek op ’t plein”, de Vastenavend Kwizz, de Bar battles en nog veel meer. Karoke is in dit café weer op de kaart gezet ;-) Je kunt ook gewoon binnen komen om lekker met je vrienden aan de bar te hangen. Kortom, dit zijn twee cafés waar je gewoonweg moet zijn geweest.

 

Grandcafé De Grote Slok

Ad en Monique kregen het gelijk voor de kiezen. Ze waren amper een paar weken open of ze kregen de corona crisis over zich heen. Maar de periode in de zomer dat ze geopend waren, hebben ze toch al hun stempel gedrukt op dit kleine cafeetje. Dit is nou zo’n typisch ouderwets gezellig café waar je een potje kan biljarten, waar een potje kaarten gespeeld wordt of waar je simpelweg aan de bar aanschuift voor een “pratje”. Van huis uit ook een echt Vastenavend kefeeke waar de leut òòg spéért. Het is een café waar op vrijdag jonge meiden aanschuiven en waar de ouderen onder ons zich ook thuis voelen. Kortom een heel breed publiek, die allemaal genieten van een gezellig rustig kefeeke waar je vrienden ontmoet en allerlei zin en onzin de revue passeert.

 

Café De Saeck

Qua interieur is dit gewoonweg een van de mooiere cafés van Bergen op Zoom. Met Lieve en Herman als uitbaters worden we getrakteerd op mensen die graag iets organiseren. Veel muziekavonden, want beiden zijn muziekliefhebbers, maar ook toertochten met oude brommers of auto’s worden vanuit hier georganiseerd. Tel daarbij op de vele bandjes die hier live spelen en je weet dit is een kroeg waar je beslist langs moet komen.

 

Blues Rock Café Die Twee

Dit is nu typisch een café dat ontstaan is uit liefde voor het café. Liesbeth, Richard en Rens staan hier al jaren achter de bar. Blues en Rock, dat is ook precies wat je hier kunt verwachten. Ook hier staan veel bands te trappelen om te spelen. Zowel binnen als buiten zie je het publiek aanschuiven als er weer een toffe band staat. Buiten zijn ze veelal op een trailer te vinden die hier als podium staat tijdens een van de buitenevenementen als American Day of de Hot Rod Day. Het is ook altijd leuk om een vertrek te zien van een motortoertocht zoals de jaarlijkse “Snertrit”. Maar bovenal is het lekker om binnen te stappen, aan de bar aan te schuiven en een glaske of fleske bier te bestellen. Gewoonweg stikstééngezellig.

 

De Ponderosa

Bergser kan het bijna niet in dit café dat door Jean-Paul gerund wordt. Biljart toernooien, Vastenavend bals, maar ook poker concours of dartavonden; hier is echt van alles te doen. Veel bandjes weten dit kefeeke ook te vinden in de Vastenavend tijd. Zodra je door de deur stapt, zegt de eerste voet binnen al dat de Bergse gezelligheid hier vanzelfsprekend is. De Ponderosa is niet voor niets al sinds sint juttemis een graag bezocht café. 

 

Anja’s Oosterwaal

Het was de aanwezigheid van Anja, die het clubhuis van FC Bergen tot de meest gezellige van Bergen op Zoom maakte. En juist die gezelligheid en ambiance heeft ze meegenomen naar “haar” café in de binnenstad, aan de Potterstraat. Ook dit café staat al jaren bekend als typisch borrel café, een plaats waar je zelfs in je eentje naar toe kunt omdat er altijd wel iemand is om mee te kletsen. Anja heeft daar haar eigen draai aan gegeven. De vaste klanten zijn gebleven en nieuwe zijn er bijgekomen. Ook hier die toffe mix van allerlei soorten mensen van alle pluimage. Bij Anja’s ben je nooit alleen.

 

Café De Kaai

Niek en Nanci zijn echte bikkels. Juist in corona tijden durfden zij het avontuur aan om een café te starten. Het interieur onderging een wonderbaarlijke metamorfose waarbij Amerikaanse invloeden goed te zien zijn. Niek is een muziekliefhebber, dus we kunnen ook daar veel verwachten. Daarnaast wordt het een café waar je gewoon voor de gezelligheid kunt aanschuiven voor je natje en een droogje. Alle seinen staan op groen, dus hopelijk kan deze zaak open voor het eerste publiek. We verwachten er veel van.

 

Schenklokaal Prins Heerlijk

Harold en Annemarie hebben hun zin, een café op de Grote Markt.

En niet een café zo maar op de Grote Markt, nee eentje met trots uitzicht op de Peperbus. Ook hier weer die passie voor muziek. Harold neemt je ook graag mee richting Caribische sferen, of jazzy invloeden, maar zeker ook lekkere ouderwetse blues of andere stijlen. Ook hier is de ambiance geweldig, aan de bar is het altijd ouwe-jongens-krentebrood gezellig. Je voelt je er onmiddellijk thuis.

Het terras neemt je mee naar Franse oorden, de houten oude stoeltjes en tafeltjes, de aankleding van dit kleine maar erg fijne terrasje is gewoon zo uitnodigend, dat je neerstrijkt en pas in de (hele) late uurtjes je plekje verlaat.

 

Bar Don Camillo

Afkomstig uit De Saeck, hebben Greet en Danny nu hier op de Grote Markt hun plekje gevonden. Ouderwets uitnodigend vind je ook hier al makkelijk je plekje. Of dat nu binnen is of lekker buiten op dat prettige terras. Greet en Danny hebben altijd wel tijd voor een gezellig praatje. Je voelt je thuis. Het mooie is dat je zo op die huiskamer van Bergen op Zoom ook altijd kunt profiteren van al die evenementen die hier in het centrum van de stad plaatsvinden.

 

Biercafé ’t Locomotiefke

Dit café ligt in de bescherming van de Gertrudiskerk met de Peperbus. Op hele oude tekeningen staat dit café al pontificaal in Beeld. Wie van verschillende soorten bieren houdt, moet beslist zijn maten verzamelen en hier binnenstappen. Je waant je in Bier-walhalla. De entourage is nog steeds gezellig uitnodigend, zo’n plek waar je je onmiddellijk thuis voelt. Het is ook zo dat wanneer je even alleen zit, je jezelf nooit verveelt. Er is zoveel te zien in dit café. Al is het alleen maar het treintje dat door het hele café rijdt. Je blijft ernaar kijken. Dus is het zaak nog maar een biertje te bestellen en je gemak te nemen.

 

De Teerkamer

Je zou dit zo maar kunnen vergelijken met een ouderwetse herberg, alhoewel de inrichting absoluut niet ouderwets is. Leslie en Daphne weten hier altijd een hele aangename sfeer te creëren. Maar op je gemak je kopje koffie bestellen, iets erbij misschien? Of aanschuiven voor een overheerlijke maaltijd? Het kan allemaal bij De Teerkamer. Het robuuste pand heeft ook ruimte voor een omvangrijk terras, zodat je optimaal kunt genieten van de Grote Markt en de mooie panden die dit plein flankeren. Het is echt zo’n plek om vrienden of familie, die voor het eerst Bergen op Zoom bezoeken, mee te nemen en lekker te onthaasten. Onder het geroezemoes van dit stadsplein kun je lekker met vrienden of familie een heerlijke zomeravond beleven tot in de laatste uurtjes.

 

De Bourgondiër

Jimmy en Rosalie hebben hun zaak in een van de mooiste panden van Bergen op Zoom. Ouderwets, statig en met plek voor veel gasten. Een evenzo ruim terras maakt het in de zomer tot een graag bezocht etablissement. Aangename gerechten, een veelheid aan verschillende drankjes, alles is aanwezig om hier neer te strijken en voorlopig niet meer weg te gaan. Ook hier zicht op alle mooie pareltjes op de Grote Markt

Bourgondischer kan het eigenlijk niet worden.

 

Café Bij Jansens

Misschien is dit café wel de “entree” tot de Bergse Grote Markt. Het is immers hier waar de Prins de Grote Markt oprijdt bij de Intocht. Waar eens een platenzaak zat, is nu een merakels gezellig café gevestigd. Met Kees en Hetty als uitbater weet je je altijd verzekerd van je natje en een pratje. 

 

Even een woordje van de uitbaters zelf:

 

‘Lieve mensen, wij zijn Kees en Hetty Jansens van cafe bij Jansens op de hoek Grote Markt, Zuivelstraat. De huiskamer van de Markt “ De sfeer van thuis, maar dan bij Jansens”. Bij ons kan je lekker op het terras genieten van de muziek, lekkere drankjes en hapjes, ook lunchen kan. We hebben de lekkerste broodjes, tosti’s, hamburgers, friet en maaltijdsalades i.s.m. De Stadsburger.

We proberen in deze moeilijke tijd de moed erin te houden en daar helpt deze sympathieke aktie zeker bij want we missen jullie.

Wordt dus lid van de Nuuwe Pertij en ontvang een leutig kadootje. Tevens steun je ons hier mee, en het is sowieso gezellig als we elkaar weer zien bij het ophalen.

Wij kijken er naar uit, dus tot zaterdag!

Veel liefs, Kees,Hetty en team bij Jansens.’

 

Café De Stadhouder

Ook dit café ligt onder de bescherming van onze Peperbus. Maar dat niet alleen, alle stadhouders van de stad Bergen op Zoom waken over dit café, getuige hun portretten die je hier kunt aantreffen. Een gezellig café voor vaste stamgasten, maar evenzo de passanten die neerstrijken op het gezellige terrasje en even uitpuffen van hun boodschappenrondje of hun toeristisch uitje. Gelegen aan het Bergse stadsplein is het uiteraard ook een perfecte plek om van al die evenementen te genieten.