Vandaag kregen wij als redactie van BoZinbeeld.nl een anonieme tip binnen. Er zou sprake zijn van een nieuw Bergs politiek geluid.

 

Al eerder dit weekend druppelden er verschillende vage geruchten en signalen binnen. Er werd gesproken over “De Nuuwe Pertij”, een politiek tegengeluid richting de Bergse politieke koers en de landelijke. Het statement was: ‘Uit onvrede met de huidige politieke situatie, in Nederland en onze stad Berrege, hebben twee personen besloten in de aanval te gaan voor een beter Berrege en het achterland Nederland. We zijn wars van huidige politieke stromingen, onbeïnvloed door de gangbare politieke pretentieleiders en hebben duidelijke uitgangspunten.

Die uitgangspunten zijn vastgelegd in een Pertij Programmaboekske, waar wij de hand op hebben weten te leggen en die we hier onder dit artikel als afbeeldingen zullen toevoegen.

De ondertekenaars lijken Marius van Nispen en Sonn Franken te zijn. Maar wij van BoZinBeeld.nl hebben daar onze twijfels over, omdat beide heren in het verleden totaal geen politieke aspiraties hebben getoond.

 

Enfin, de bedenkers van dit nieuwe politieke geluid geven aan dat hardcore politieke overwegingen hen vreemd zijn, deze zouden eerder als irritant en verveeld opdoen. Ja, ze zouden zelfs verdronken en weggezuiverd dienen te worden door het nuttigen van pure gerstenattelijke versnaperingen. 

De personen achter “De Nuuwe Pertij” roepen mensen op zich massaal aan te melden als lid, massaal deze oproep te delen met vrienden, kennissen, femilie, kellega’s, op-de-straat-tegen-het-lijf-lopers, sportvrienden, teamgenoten en alle verwaaide stadsgenoten en massaal het pertijprogramma op te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat ze dat als pfd toegestuurd kan worden.

 

“Oemme d’r over denke, prate en drinke, alles over onze standpunten.” Dit alles beloven de initiatiefnemers met hun leden te delen. Verrassend, maar behoorlijk indicatief voor de koers, is de volgende slagzin: ‘Doet uw stem gelden, laat alle kroegen de deur wederom openen en laats ons massaal vergaderen over onze doelstellingen met het glas in de hand.’

 

Nu dus kregen wij notulen van deze Nuuwe Pertij in handen, wederom een ondertekening van Sonn en gericht aan Marius. Hetgeen besproken is, lijkt perfect aan te sluiten op het Pertijprogramma. Wij van BoZinBeeld.nl weten niet echt wat we hier van moeten denken. We willen jullie echter de notulen niet onthouden:

 

19 jannewari tweeduuzendéénentwintig

 

 

 

 

 

Aan

Marius van Nispen

Berrege

 

Beste Marius,

Bij deze wil ik je graag de notulen van afgelopen maandag 18 jannewarie 2021 doorsturen. Als je onjuistheden constateer, dan graag effe reageren op dees bericht. Ik zal de notulen onderverdelen per genuttigd pilske.

Notulen

Pilske1: De laatste weken hebben we inspiratie opgedaan bij andere landen om tot gemeenschappelijke conclusies te komen die we aldus in de uitvoering van het door ons opgestelde Pertijpregramma kunnen meenemen. Vanuit België, aangereikt door aspirant Pertijgenoot Kapper Jaap, bereikte ons de slogan: “Een café is sociale lijm.” Onzes inziens bevestigt dit het volgens ons heilige geboorterecht van iedere Bergenèèr om ten alle tijden de vruchten van een kraakhelder getapt gerstenatje te plukken, daarbij genietend van vrije toegang tot elk café of kroeg in de Berregse binnenstad. Ook de door jou geopperde suggestie om conform het Bayerische voorbeeld van het Oktoberfest om gedurende de zomermaanden lange tafels op de Grote Markt te plaatsen, is een uitstekende kans om het toerisme in Berrege aan te moedigen. Het is goedkoop te realiseren en biedt ons een nog grotere pilske per vierkante meter mogelijkheid. Ook een goede suggestie van jou trouwens om de toerisme graad te bepalen aan het aantal pilskes per vierkante meter; toppie. Zo zullen onder impulsen van De Nuuwe Pertij horeca, klein- & middenbedrijf, alsmede de gemeente Berrege, profiteren en een weldadig winstgevende toekomst tegemoet gaan.

Pilske2: Zodra De Nuuwe Pertij een meerderheid van stemmen heeft, iets dat in het huidige Berregse politieke klimaat een vanzelfsprekendheid is, zullen wij erop aandringen dat zowel het stadswapen, het stadsvaandel als wel de Briefhoofden aangepast worden. Het icoon van een vers getapt glaske bier zal een prominente rol vervullen. Zo zullen de pertijgenoten als volwaardig lid van De Nuuwe Pertij een patch krijgen ter bevestiging op hun jas, vest, hesje, colbertje, polo- of T-shirt, voor dames op hun bikini. Deze patch bevat het logo van het lachende bierglas. Het zal de herkenbaarheid van de Pertij en al zijn leden vergroten, van verre zichtbaar maken en vervolgens iedereen ertoe verleiden om ook lid te worden van zo’n prachtige aanstekelijke pertij. Overigens zal de patch ook te verkrijgen zijn in elke kroeg of café in de Berregse binnenstad.

Pilske3: Wij, Marius & Sonn, weten als geen ander dat met het toenemen van de genuttigde glaskes gerstenat, de blaas zich gaat roeren ter ontvulling. Daarom ook stellen we dat de Berregse infrastructuur aangepast dient te worden. Om de waterclosets van de horeca te ontlasten, dienen er buiten de horecase gebouwen zogenaamde piesgootjes aangelegd te worden. We moeten daarbij onderzoek doen naar de vaste, druk belopen, verbindingsroutes tussen de verschillende gelegenheden. De drukst gebruikte routes dienen ook voorzien te worden van de piesgootjes, opdat alle kroeggangers ten alle tijden hun blaas kunnen legen. Als uit datzelfde onderzoek blijkt dat ook de kroeggangers van het vrouwelijke geslacht veelvoudig verontrustend met een volle blaas worstelen, dienen er langs de benoemde routes zogenaamde piestentjes opgetrokken te worden. Deze piesgootjes en piestentjes dienen te worden voorzien van een automatisch door-pers-spoel-mechanisme dat gearomeerd wordt met een perzik-geurtje. In de periode dat de verse asperges verkrijgbaar zijn dient de spoeling graad fiks opgevoerd te worden om de felgele onwelriekende urineboodschappen te neutraliseren.

Pilske4: Om het democratisch gehalte van Berrege naar een zo hoog mogelijk niveau te tillen, stellen we als Nuuwe Pertij voor om een “óórekáá” kamer in het leven te roepen, dit als voorbeeld naar de landelijke Eerste Kamer. Zo wordt elk besluit dat door ’t Berregs congress (zijnde burgemeester, raadsleden en collegeleden, inclusief wil-graag leden) geformuleerd en/of genomen wordt, getoetst door de Óórekáá-kamer. Deze laatste wordt gevuld door de afgevaardigde van elke kroeg/café die Berrege rijk is. Op deze wijze wil De Nuuwe Pertij meer zeggenschap naar de burger terugbrengen en de kloof tussen poollietieker en burger verkleinen. Om de invloed van de Óórekáá-kamer nog aanzienlijk te vergroten wordt elke vertegenwoordiger voorzien van twee gele en 1 rode kaart, die vervolgens per kalender jaar eenmaal mogen worden aangereikt aan een poollietieker die uit de bocht vliegt, de burger benadeelt, voor eigen gewin gaat, te weinig of geen oor te luister legt bij de achterban, of te weinig in het glaasje heeft gekeken tijdens vergaderingen, besprekingen, besluitvorming en beeldvorming ook nog.

 

Onder het genot van Pilske5 sluiten we de vergadering en gaan over tot de alkenolrijke-versnaperingen-nuttigende orde van de dag. De volgende vergadering is gesteld op komend weekend in een of te ander café in Berrege.

 

Met vriendelijke groet,

John Franken

Pertijgenoot

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

p.s. we stellen voor om de kosten van dit soort vergaderingen alvast te budgetteren ten laste van de gemeente Berrege.

 En dan nu het Pertijpregramma van De Nuuwe Pertij