Bij een gescheurde achillespees werd je tot voor kort geopereerd of moest je zes weken in het gips.

In het Bravis ziekenhuis kun je nu ook kiezen voor een behandeling met de VACOped. Deze vervangt het gips én de operatie. Gipsverbandmeester Harry Jan Raad en traumachirurg Jillis Pol vertellen hoe dat zit.

“Dit is ‘m dan”, zegt Harry Jan, terwijl hij een soort skischoen laat zien. Maar skiën, dat kan natuurlijk niet met een achillespeesruptuur, zoals een scheuring in medische termen heet. Want het is een pijnlijke blessure waarbij je je been lange tijd niet mag belasten. “In plaats van een operatie of gips, kan de patiënt nu ook kiezen voor de VACOped. Die zit niet alleen een stuk comfortabeler, je bent ook sneller weer mobiel, en je hebt niet de nadelen van een operatie.”

Voordelen

De VACOped bestaat uit twee delen. Een zachte binnenvoering die met behulp van een pompje vacuüm wordt gezogen zodat deze precies om je been sluit. Daaromheen zit een kunststof harnas die de voet in verschillende standen zet. De eerste drie weken is dit een hoek van 30 graden. Dat is zo hoog dat het lijkt alsof je op je tenen staat. Verderop in het herstel mag de voet steeds meer omlaag en de laatste twee weken laat de schoen ook beweging toe. Harry Jan: “Het is ontzettend handig dat je de VACOped tijdens het douchen af kan doen. Bovendien mag hij na drie weken ook ’s nachts af. Je bent er bovendien mobieler mee, zodat je bijvoorbeeld sneller weer aan het werk kunt. Door de beweging is je been na zes weken behandeling minder stijf dan met gips. Als de achillespees is hersteld, lopen de meeste patiënten zonder hulp het ziekenhuis uit en fysiotherapie is dan niet of nauwelijks meer nodig.”

Beweging is beter

“De VACOped maakt in de meeste gevallen opereren zelfs overbodig”, vertelt Jillis. “De combinatie van gelijkmatige steun en de optimale stand van het been zorgt ervoor dat de achillespees vanzelf aan elkaar groeit. We hoeven de pees dus niet meer operatief te hechten. Dat is beter voor de patiënt, want een operatiewond kan complicaties veroorzaken. Zeker achter op je hiel is er kans op wondcomplicaties. De medische wereld komt er steeds meer achter dat beweging juist herstel bevordert. Het blijkt dat een breuk of scheuring sneller herstelt wanneer de uiteinden een beetje geprikkeld worden. De VACOped geeft dezelfde stevigheid als gips, maar laat verderop in het herstel meer beweging toe.”

Kwaliteit 

Bij het Bravis ziekenhuis komt wekelijks wel iemand binnen met een gescheurde achillespees. Op de afdeling chirurgie krijgen deze patiënten sinds enkele maanden de keuze voor de behandeling met de VACOped. “Er kwam laatst iemand die hiervoor 100 kilometer had gereisd”, vertelt Harry Jan. “Want hoewel de VACOped al op veel plekken aangeboden wordt, is het nog niet in alle ziekenhuizen de standaard. ‘Wie dit bedacht heeft, verdient een lintje’, zei deze patiënt. Dat zegt toch wel iets over de kwaliteit van de behandeling.”

Minder controles

De patiënt moet op dit moment, net als na een operatie of behandeling in gips, nog wel een paar keer terugkomen naar het ziekenhuis voor controle, maar dat is in de toekomst niet meer nodig. Het Bravis ziekenhuis heeft een Zorgwijzerapp waarin straks ook instructiefilmpjes worden opgenomen over de VACOped. De patiënt kan dan zelf, op aanwijzing van Jillis en Harry Jan en hun collega’s, de stand van de VACOped aanpassen. Wel zo prettig, omdat je met een achillesblessure vaak niet zelfstandig naar het ziekenhuis kan komen. Is de blessure helemaal genezen, dan gaat het kunststof harnas van de gebruikte VACOped terug naar de fabrikant waar hij gerecycled wordt en er weer nieuwe patiënten blij mee worden gemaakt.

Op de foto

Traumachirurg Jillis Pol met de VACOped.