Zo vlak voor de kerstdagen brengt Bracvis ons weer nieuws:

Eerste ziekenhuis dat systeem in de praktijk gebruikt  -  Software helpt Bravis bij het ontdekken van een hersenbloeding

Het Bravis ziekenhuis heeft een extra hulpmiddel om hersenbloedingen op te sporen. De slimme software van Aidoc kijkt met de radioloog mee en geeft een melding als een afwijking is ontdekt. In de testperiode van drie maanden heeft het programma 1300 scans beoordeeld en geen enkele bloeding gemist. Reden voor het Bravis ziekenhuis om de samenwerking met Aidoc voort te zetten.  

Radioloog Elmer Naaktgeboren kwam twee jaar geleden het softwareprogramma tegen op een congres. “Het leek me een mooie aanvulling op ons werk. Een computer is altijd scherp, ook midden in de nacht”, vertelt hij. Het gebruik van de software is heel eenvoudig. “De beelden van de CT-scan worden zowel naar ons gestuurd als naar de server van Aidoc. Het programma kijkt of er een bloeding aanwezig is. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Zodra Aidoc iets vindt, verschijnt een melding in beeld met een plaatje. Daarop staat het gebied waarin iets is aangetroffen”, legt de radioloog uit. 

Niets gemist

Het grote voordeel is dat mogelijke hersenbloedingen sneller worden ontdekt. “Als je een melding krijgt, ga je meteen kijken en schrijf je het verslag. De Spoedeisende Hulp en de neurologen kunnen hierdoor sneller door”, aldus Elmer. “In de testfase zijn 1300 CT-scans beoordeeld. Alle 55 bloedingen zijn door het programma ontdekt. Hij heeft niets gemist. Wel gaf hij enkele meldingen die loos bleken te zijn, maar dat is niet zo erg. Wij kijken altijd mee. Ook omdat er iets anders aan de hand kan zijn. De software is alleen een zeer nuttig hulpmiddel.”

Verhoogde kwaliteit

Naast snelheid verhoogt het programma ook de kwaliteit van het onderzoek. “Aidoc heeft een aantal bloedingen aangewezen waarvan ik betwijfel of we die wel zonder de software hadden gezien. Dat waren hele minuscule bloedinkjes. Het is echt een mooie innovatie waarmee we graag verder gaan”, zegt de radioloog.  

Fracturen

Naast hersenbloedingen kan het softwareprogramma ook fracturen in de nek opsporen. “Deze module hebben we later aangezet. De fracturen komen niet zo vaak voor als hersenbloedingen. We kunnen dus nog weinig over de resultaten zeggen, maar vooralsnog ziet het er goed uit”, meldt Elmer tevreden. De komende tijd blijven Aidoc en het Bravis ziekenhuis het systeem verder verfijnen. “De patiënt merkt er niets van en heeft er alleen baat bij. Daar doen we het voor.” 

Knuffelbeertjes voor patiënten van Bravis

Donderdag 24 december ontvangen alle patiënten die in het ziekenhuis liggen in Roosendaal en Bergen op Zoom een knuffelbeertje. Stichting Vrienden van Bravis wil hen hiermee een hart onder de riem steken. 

2020 is een jaar dat niemand snel zal vergeten. Iedereen heeft zich moeten aanpassen aan een situatie waarin “afstand houden tot elkaar” de steeds weer terugkerende boodschap is. En voorlopig nog blijft. Wanneer je dan de feestdagen in het ziekenhuis door moet brengen, met strengere bezoekregels als gevolg van de coronamaatregelen, wordt het gemis van familie, vrienden en even die knuffel of arm om je heen, alleen maar versterkt. Het gemis kan stichting Vrienden van Bravis niet voor deze patiënten opvullen. Wellicht dat de berenknuffels een beetje helpen. 

De beertjes worden vandaag uitgereikt met de maaltijden, om extra beweging en contactmomenten in het ziekenhuis te voorkomen.