Willen wij een regio worden met duurzame economische groei en een nieuwe basis voor dynamiek en vitaliteit?

Of een regio met minder dynamiek en een meer perifeer karakter waar het prettig wonen en leven is? Deze vraag stond afgelopen dinsdag centraal tijdens de online bijeenkomst ‘Samen Groeien’, georganiseerd door Samen Stadje Sterker, Rabobank, gemeente Bergen op Zoom en gemeente Roosendaal.

Onze regio is in transitie

Tijdens de bijeenkomst werden eerst de trends op het gebied van duurzaamheid, wonen & leefbaarheid, economie, zorg & welzijn en demografie gedeeld. Deze regioscan met een haarscherpe analyse was in opdracht van Rabobank Zuidwest-Brabant uitgevoerd. Wat valt op? Wij zijn trots op onze regio. Een regio met een gunstige ligging tussen wereldhavens, goede infrastructurele ontsluiting, vruchtbare grond, prachtige natuur en rijke historie. Met een krachtig MKB en een mentaliteit van aanpakken. Tegelijkertijd kent de regio meer dan genoeg uitdagingen, zoals het achterblijven van de woningvoorraad, ontgroening en dubbele vergrijzing.

Samenwerken

De sprekers deze avond waren Ed Vreman, Ad Verbogt, Jules Coenen, Jan Pelle, Toine Theunis, Patrick van der Velden en René Mol. De urgentie was duidelijk, net als de wil om samen te werken. Een grote meerderheid van de 100 deelnemers, waaronder ondernemers, onderwijs en overheden, lieten dinsdag een duidelijke ambitie voor een kernregio zien, waarbij zij vanuit een gezamenlijke ontwikkelagenda de krachten regionaal willen bundelen.

René Mol, initiatiefnemer van Samen Stadje Sterker, sloot de bijeenkomst af met een enthousiaste, dringende oproep. “We vinden het belangrijk dat de regio tot ontwikkeling komt. Dan hebben we wel de mouwen op te stropen. Laten we in gesprek gaan en dit onderwerp op alle agenda’s krijgen. Laten we de krachten bundelen. Als u mee wilt doen, meld u bij Samen Stadje Sterker. Dan gaan we samen op een professionele manier die agenda voor de regio maken.”