Het is voor de 23e keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Jaarlijks is er een ander thema. Het thema voor dit jaar was: Gebouwen tot vermaak!
Een thema dat steeds actueel is en relevant blijft voor een zeer breed publiek. De toelichting bij dit thema luidde als volgt: Monumentale gebouwen tot ca. 1960, die zijn gebouwd of herbestemd voor amusement en vermaak. Hieronder vallen onder meer muziekkiosken, schouwburgen, feestzalen, bioscopen, concertzalen, sociëteiten, cafés, herbergen en andere uitspanningen. Daarbij gaat bijzonder aandacht uit naar gebouwen die hun oorspronkelijke decoraties en uitstraling bewaard hebben. Ook gebouwen die gerestaureerd zijn of in oorspronkelijke staat zijn hersteld, krijgen hierbij de aandacht.
Alle Brabantse gemeenten, heemkundekringen, monumentenorganisaties, en uiteraard theaters, schouwburgen en Koninklijke Horeca Nederland zijn uitgenodigd gebouwen die in hun ogen voor de prijs in aanmerking komen, voor te dragen. 32 objecten, groot en klein, zijn aangemeld. Na een voorselectie heeft de jury er 21 bezocht en het bestuur voorgesteld dit jaar niet alleen een Monumentenprijs maar ook twee eervolle vermeldingen toe te kennen. Het bestuur heeft dit voorstel overgenomen. De jaarlijkse Monumentenprijs Noord-Brabant is voor 2011 door het bestuur van de Stichting Monumentenprijs Noord-Brabant toegekend aan: De Verkadefabriek, ’s- Hertogenbosch De jury was bijzonder onder de indruk van dit complex dat midden in het culturele en sociale leven van Den Bosch staat. Naast theatervoorstellingen en filmvertoningen, worden in de Verkadefabriek seminars en cursussen georganiseerd. Hierdoor, en dankzij het inpandige café, is de voormalige koekjesfabriek een belangrijk plaats van ontmoeting. De rauwe industriële uitstraling eigen aan het oude fabrieksgebouw wordt handig benut. Het smaakvolle meubilair haalt er overigens wel de scherpe kanten van af, waardoor de ruimtes toch prettig zijn om in te verkeren. Oud- en nieuwbouw lopen mooi in elkaar over en vormen één coherent geheel. De realisatie van de nieuwe Verkadefabriek in 2004 betekende bovendien een krachtige impuls voor de herontwikkeling van het omliggende stadsdeel dat rijk is aan industrieel erfgoed.
Twee monumenten verdienen een eervolle vermelding:
De kiosk van Raamsdonksveer
In 2006 kwam een einde aan jaren van verval van deze schitterende kiosk uit 1951. De restauratie verdient in de ogen van de jury een eervolle vermelding omdat het initiatief ertoe genomen is door de lokale stichting Veers Erfgoed. Deze stichting heeft niet alleen, in samenwerking met de gemeente Geertruidenberg, een kostbare restauratie gecoördineerd, ook heeft zij sinds de oplevering in 2008 haar handen niet van het monument afgetrokken. Zij zet zich er nu voor in het monument te betrekken bij ‘buitenaangelegenheden’ als carnaval, koninginnedag, de avondvierdaagse, sinterklaas en de uitvoeringen van de harmonie en de cabaretgroep. Verder streeft de stichting er nu naar de directe omgeving van de kiosk op te waarderen, onder andere door het plan te lanceren de gedempte haven weer open te leggen, waardoor de kiosk weer aan het water komt te staan. Een plan dat, volgens de jury toch, aanmoediging verdient.
De Schouwburg van Tilburg
De Tilburgse Schouwburg was bij oplevering in 1961 bedoeld als een modern monument dat de stad, dan nog als fabrieksstad verguisd, cultureel op de kaart moest zetten. In deze opzet is het gebouw, naar ontwerp van de architecten Bernard Bijvoet en Gerard Holt, zeer zeker geslaagd. Momenteel wordt het gebouw aangepast aan de eenentwintigste eeuw. Het terugbrengen van de authentieke jaren-zestig-stijl is daarbij een belangrijk punt. In de publieksruimtes is gekozen voor terugplaatsing van meubels en kunstwerken uit die tijd. Waar dit niet haalbaar of praktisch was, is er gekozen voor een moderne vormgeving die gemakkelijk verwijderd kan worden. Deze zeer verantwoorde aanpak wil de jury door middel van deze eervolle vermelding prijzen.
Thema Monumentenprijs 2012
Monumentale gebouwen tot ca 1960, die zijn gebouwd voor de (geestelijke) gezondheidszorg. Hieronder vallen onder meer ziekenhuizen, gasthuizen, psychiatrische inrichtingen, consultatiebureaus (en verzorgingshuizen voor ouderen). De gebouwen zijn nog als zodanig in gebruik of herbestemd. Bijzondere aandacht gaat uit naar gebouwen die hun oorspronkelijke decoraties en uitstraling bewaard hebben. Ook gebouwen die gerestaureerd zijn of in hun oorspronkelijke staat zijn hersteld, krijgen hierbij de aandacht.