Helaas heeft het Covid-19 virus alweer roet in het eten gegooid, een mooi gepland evenement, de presentatie van de nieuwste pennenvrucht van de Bergse auteur Henk Witjes, gaat helaas niet door.

Dat is een zware teleurstelling voor de Bergenaar, omdat deze presentatie eerder al tijdens de eerste golf van dit virus uitgesteld werd.

Maar er is zeker ook goed nieuws aan het front; de eerste recensie is ondertussen binnen, en wat voor een. De Vlaamse taalkundige Nederlands Marc Kerkhofs boog zich over “Kruiend ijs”.

 

‘Henk

Allereerst: gefeliciteerd met deze bundel. Ik heb hem  - echt waar, in alle eerlijkheid -  met plezier gelezen, heb gelachen, af en toe instemmend geknikt en vooral, genoten. Het is echt een bundel die je op sleeptouw neemt en die je nieuwsgierig uitleest, verhaal per verhaal. Hij verraadt bovendien een geoefende schrijfhand en schrijfplezier.

De titel ‘kruiend ijs’ … ik was eerst niet echt overtuigd. Maar na het lezen van je bundel ben ik daar ook weer niet zo zeker van. Vast staat dat je met de titel wil aangeven dat de metafoor die je voor die benaming gebruikt, overdrachtelijk is voor de inhoud van je verhalen (die bovendien een stuk van je gedachtegoed meegeven). Daarom, omdat je ‘het kruiende’ eigenlijk goed omschrijft in het eerste verhaal, ben ik geneigd terug te komen op mijn eerdere bezwaar.

Wat de volgorde van de verhalen betreft: Eigenlijk zijn alleen het openings- en het slotverhaal belangrijk als het om de volgorde gaat. En ik wil hier benadrukken dat beide verhalen goed gekozen zijn. De bundel krijgt daardoor een afgewerkt karakter.

Het taalgebruik is rijk en gevarieerd, scherp en amusant, intelligent en diep-menselijk. Eigenlijk is het eten en drinken voor de liefhebber van goede verhalen. Het is een verademing een bundel als deze onder ogen te krijgen, waaraan je puur plezier beleeft, het te mogen lezen. Taal is jouw ding, zeg maar, en je hanteert ze meesterlijk.

Met plezier gelezen. Ik geef deze bundel dan ook 5 sterren op 5.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Marc Kerkhofs’

 

Het boek Kruiend ijs is te bestellen bij Libris, www.boekenindustrie.nl en eigenlijk in elke boekhandel in Nederland en België te verkrijgen, evenzo elke digitale site.