Henk Witjes, een Bergse auteur en een maat van me, belde me op om me te wijzen op een artikel in BNdeSTEM.

Het droeg de olijke kop: Flinke opmars van de hobbyauteur. Het toonde tevens een foto van Boekhandel Quist eigenaar Ad Quist. Hij leunt hierbij op een stapel boeken. 

De toon van het artikel wordt al direct gezet: ‘Je moet wat in corona tijd, de een puzzelt, de ander schrijft een boek,’ Het verhaal gaat er over dat een aantal goedwillende personen zo nodig een schrijfseltje willen produceren en dit in eigen beheer op de markt smijten. In een echte boekhandel belanden deze hompen papier vaak onder het stof.  

Ik keek nog eens naar de foto. Potjanverdulleme, mijn laatste boek Dossier Europa ligt er ook. Ik ben dus ook zo'n hobby-woorden-in-elkaar-knutselaar die in eigen beheer wat schrijfseltjes in de markt gooit??? Terwijl het inmiddels mijn 10e boek is dat ik afgelopen 5 september presenteerde, uhh juist ja, via een uitgever nog wel. Waar de voorganger, Dossier Doel, de landelijke pers haalde en zelfs de Belgische TV. Een boek ook, waarover ik lezingen heb gehouden in Bergen op Zoom, Maastricht, Antwerpen, Gent en meer. Een lezing die in Theater Den Enghel ruim 100 belangstellenden trok, een lezing ook die door een camera team van Canvas in opdracht van de Belgische VRT werd vastgelegd. Trouwens ook dit boek is via een echte uitgever Uitgeverij Boekenindustrie uitgebracht. Zelfs mijn boek In de schaduw van de waarheid ligt er ook.  Mijn oorlogsroman die aan Prinses Margriet is overhandigd en die binnenkort op de Duitse markt onder de titel "Im Schatten der Wahrheit" wordt uitgebracht. Ja, deze “hobbyist” weet zijn boeken te koop in elke boekhandel in Nederland en België en gaat die dus ook in Duitsland uitbrengen. Oh, mag ik ook even vermelden dat elke boeken gerichte site ook mijn boeken in hun “winkel” hebben, zoals ook veel bibliotheken titels van mijn hand in hun collectie hebben? 

En ja hoor, daar lag ook een boek van Henk Witjes, een van de meest serieuze schrijvers die ik ken. Iemand die nooit zo maar in een opvlieging even wat op papier zou zetten. Zijn boek in een foto bij zo’n denigrerend artikel? De schrijvers van dit pennenvruchtje, deze poging tot een journalistiek werk, moeten zich diep schamen! 

Ik weet niet wie dit artikel geschreven heeft, of wie voor de input gezorgd heeft, maar je moet wat in deze corona tijden als je niks serieus of nuttigs te melden hebt, dan verzin je een hoop onzin en je bedenkt er een welluidende titel bij, als de hobbyjournalist die je bent.

Als bovendien de eigenaar van Boekhandel Quist achter de inhoud staat, dan vraag ik me helemaal af wat dit artikel nu moet bewerkstelligen? Wil hij alleen maar de pennenvruchten van de grote (internationaal) bekende schrijvers?  Is dit het beroemde verhaal van het kaf van het koren scheiden?

Doordat boeken van Henk en mij duidelijk zichtbaar op de foto worden getoond, betekent dit dat lezers direct de link leggen met de inhoud van het artikel. Ik ervaar dit artikel dan ook als een aantasting van mijn naam als schrijver. Ik ben heel serieus als het gaat om het metier schrijven. Ik onderhoud een netwerk met andere schrijvers. Ik steek heel veel tijd en energie om straks de weg naar de Duitse boekenmarkt te vinden. Mijn introductie aldaar vergt onderzoek, netwerken en vooral veel voorbereidingen. Mijn boek is door een echte vertaalster omgezet van het Nederlands naar het Duits, juist ook mede op verzoek van Duitse mensen uit de boeken industrie. Mijn beide Dossier boeken vergden enorm veel onderzoek. Mijn fantasy boeken bereikten zelfs de familie Tolkien, die me succes wensten op mijn schrijverspad. Ja, een schrijver en geen hobbyist die tijdens corona tijden toevallig wat tijd over had.

Eigenlijk ervaar ik dit artikel als smaad en ik daag alle betrokkenen uit om onderstaande mijlpalen eens te bekijken. Ben ik dan nog een persoon die toevallig wat vrije tijd omhanden had nu we in de corona situatie beland zijn?

 

Eigenlijk wil ik gewoon een rectificatie want ik voel me in mijn eer aangetast. En weet je wat, ondertussen heb ik een mail, inclusief bovenstaande brief, aan de hoofdredactie van BNdeSTEM en het AD gestuurd. Want dit kan toch niet zomaar?

 

Sonn Franken, Bergen op Zoom

 

Ad Quist heeft in een reactie gezegd spijt te hebben van een aantal foutief geformuleerde uitspraken, ook had hij het artikel vooraf moeten lezen. De boeken van de foto pasten niet bij de inhoud van het artikel en had hij er bij willen halen om juist wel geslaagde lokale schrijvers te tonen.

 

De redactie van BNdeSTEM was ronduit teleurstellend, zij het niet tenenkrommend. "Je moet wel heel erg goed kijken wil je jullie boeken herkennen. Ik kan het niet zien." Slechts na lang aandringen hebben ze de tekst bij de foto bij het digitale stuk aangepast.  Maar het getuigt van de (weinig aanwezige) kwaliteit van deze krant dat ze inhoudelijk dus niks doen en eigenlijk in je gezicht zeggen: Wat doe je nu moeilijk man.  Het getuigt van erg weinig en bekrompen inzicht!

 

Even kijken naar de pennenvruchten van Henk Witjes en mijzelf, twee serieuze schrijvers!