Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch is tijdens het Monumentenweekend al vroeg geopend.

Reden is de expositie van twee bijzondere kunstenaars.

 

Vanaf 11.00 uur kunnen bezoekers – gratis – terecht in het landelijk als geregistreerd museum erkende NVMO. Naast de vier afwisselende collecties (natuurhistorie, volkenkunde, geologie en archeologie) zijn twee exposities te zien van twee bijzondere kunstenaars.

 

Corry Jansen en Stef den Ridder

In de Gehoorzaal exposeren, als deel van de Kunst- en atelierroute Halderberge, Corry Jansen met aquarellen en collages en Stef den Ridder met dierenillustraties. Zij  noemt zichzelf wetenschappelijk illustrator omdat ze veel research doet voordat zij haar dieren tekent. Stef tekent de scène in potlood, waarna de tekening wordt ingeschilderd met acryl. In 2017 verscheen haar prentenboek ‘Stefs Grote Neuzenboek’. Zij maakte dit samen met co-auteur Anneke Groen. Het is een boek voor kinderen vanaf zes jaar over neuzen, ruiken en geuren in de dierenwereld.

 

Slavernij-Conventie

Verder is er een thema-expositie over de Witte Paters, over de objecten die zij meebrachten uit Afrika en over hun strijd tegen slavernij in Afrika door Arabieren. Dankzij deze inzet kwam de antislavernij eind 19e eeuw op de agenda van de westerse beschaving en vormde de aanzet tot de Internationale Slavernij-Conventie in 1926. 

 

Reginabouw

Het museum aan de Markt 30a is gevestigd in een gemeentelijk monument. Het gebouw staat bekend als de Reginabouw en dateert uit 1882. 

Omstreeks 1970 werd de bovenzaal van de Reginabouw ingericht als Natuurhistorisch- en Volkenkundig Museum, tot die tijd ondergebracht in de Vincentiusbouw. Latere verbouwingen, de laatste grote in 1997, zorgden ervoor dat het museum werd uitgebreid met de benedenverdieping. In 2011 is de Bovenzaal gerestaureerd en in oude luister hersteld. De zaal ademt de sfeer van de 19e eeuw, mede dankzij de authentieke vitrinekasten.