Zaterdagmiddag 5 september, het is 15:00 uur en de eersten melden zich al bij Theater Den Enghel te Bergen op Zoom.

De Bergse auteur Sonn Franken zal deze middag zijn nieuwste pennenvrucht “Dossier Europa – Verscheurd door geld” presenteren.

Terwijl de meesten eerst nog een kop koffie bestellen, zijn er al enkelen die in de zaal een kijkje nemen. Op het podium staan drie banners van evenzoveel boeken van de schrijver. De stoelen zijn om en om gemarkeerd. Zo zit iedereen anderhalve meter van elkaar. 

Ondertussen is SabineZingt begonnen. Zangeres Sabine van der Zwan, bijgestaan door haar man, de geluidsman, verbaast en vermaakt het publiek met haar prachtige stem en schitterende covers.

 

Dan, ongeveer iets na vieren, begeeft het publiek zich naar de zaal in afwachting van wat er te gebeuren staat. Sonn Franken trapt af en stelt dan zijn eerste spreker voor: Henk Witjes. Henk is gekend van zijn periode als schooldirecteur, zijn tijd als regisseur bij The MusiCompany, maar ook als zanger en inmiddels als schrijver.

Als volleerd cabaretier weet Henk de aandacht van het publiek te vangen. Zo’n vijftig mensen luisteren nauwgezet om geen woord te missen. Henk gaat mee in het boek Dossier Europa en ziet overal complotten. Ook heeft hij van alles over de schrijver te zeggen, wat overigens via “horen zeggen” tot hem gekomen is. Deze spreekbeurt had zomaar een toneelstuk kunnen zijn. Het is een kwinkslag naar ’t Schrijversgilde der Lage Landen, dat de heren in oprichting hebben.

 

De volgende spreker is Marc Kerkhofs. Deze Vlaamse schrijver trekt al wat jaartjes op met Sonn. Hij heeft zijn eigen schrijfbureau Hostwriters, dat hij runt met een collega schrijver. Marc weet nauwgezet uit de doeken te doen waarom de lezer Dossier Europa moet kopen; hij heeft het over een hoog thriller gehalte, dat behoorlijk tegen de werkelijkheid schuurt. Ook hij vraagt zich af of de schrijver wel eens slaapt, gezien de hoge productie.

 

Marijn van den Branden is de derde spreker. Muzikant en entertainer bij uitstek, heeft hij in het verleden het podium gedeeld bij Duo Zaddoek en de band Van Berge. Ook Marijn weet het publiek te pakken met zijn droge humor. Hij begint er mee dat hij eigenlijk helemaal niks op heeft met literatuur. Vervolgens noemt hij een hele rits specifieke taalkundige termen, waar zelfs de meest notoire taalfanaat nooit op zou komen. Hij besluit met een gedicht: De Kiekedepot.

Het is de tekst van een oud Zaddoek lied, dat bol staat van de herhalingen.

 

Sonn Franken neemt zelf nog even het woord en vertelt hoe Dossier Europa al in zijn hoofd ontstond, nadat Dossier Doel gelanceerd werd. Hij maakte zoveel vreemde zaken mee die, eenmaal achter elkaar gezet, wel moesten leiden tot zijn eigen complottheorie. Dat heeft hij dan ook gebruikt in zijn nieuwe boek.  Vervolgens neemt Pim van Bommel, namens uitgeverij Boekenindustrie, het woord. Hij steekt de loftrompet over de schrijver maar zucht wel even over de vaart waarmee de auteur telkens met nieuw werk komt. Het is een rode draad die bij elke spreker wel terug kwam.

Dan is het tijd, het eerste exemplaar wordt aan Sonn overhandigd. Vanaf vandaag is het boek in elke boekhandel in Nederland en België verkrijgbaar, alsmede via websites als bol.com en dergelijke.

Je kunt het ook via de uitgever bestellen:  www.boekenindustrie.nl 

 

Het is tijd voor een drankje, terwijl Sabine haar mooie stem weer laat horen.

Het is een zeer geslaagde presentatiemiddag.

Foto's Bastin van Elzakkers