“Dossier Europa – Verscheurd door geld” is alweer de tiende publicatie van Sonn Franken.

De hoofdpersoon, journalist Jean-Pierre, gaat verder op onderzoek uit, nadat hij zijn avonturen in “Dossier Doel” achter zich gelaten heeft. Immers, alle incidenten en complotten rondom de Belgische kerncentrales wijzen uit dat er nog veel meer aan de hand is in Europa. 

Ik schreef het gedeelte over het longvirus al vorig jaar, bizar dat dan begin dit jaar Covid-19 uitbreekt. Het is eigenlijk ook best angstwekkend dat een aantal situaties en beslissingen van de overheden al door mij waren opgetekend, voordat ze feitelijk werden genomen. Maar in mijn verhaallijn ga ik nog een paar stapjes verder dan we nu mogen denken.’

Het is alweer de tiende publicatie van de Bergse auteur. Het is het tweede boek dat over dezelfde hoofdpersoon gaat, de journalist Jean-Pierre. De schrijver heeft daar het volgende over te zeggen:

‘Ik wist dat mijn laatste thriller niet het einde betekende van de avonturen van Jean-Pierre. In zijn rol als journalist is er veel mogelijk. Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt complotten, die veel verder gaan dan wij kunnen bevroedden. Krantenartikelen, het nieuws, sociale media, het internet; het zijn allemaal handreikingen om een schrijver aan de slag te doen gaan. En dat is wat ik gedaan heb. Ik hoop dan ook dat ik de lezer een spannende thriller kan voorschotelen,’ aldus de schrijver.

Dossier Doel leverde al een hoop aandacht op. Een hoop kranten en Nederland en België besteedden er aandacht aan. Maar ook een Belgisch blad als HUMO. TV Oost *BE) kwam speciaal naar Bergen op Zoom en onlangs net voor de corona uitbrak, kwam de VRT/Canvas met een cameraploeg om een avondlezing vast te leggen. Lezingen zoals hij die al in Maastricht, Antwerpen, Gent en diverse malen in Bergen op Zoom gehouden had. 

Dit boek was het resultaat van een gedegen onderzoek naar de feitelijke misstanden en incidenten bij de Belgische kerncentrales. In Dossier Europa worden allerlei complottheorieën aan elkaar geknoopt op een wijze die misschien niet eens zo ver van de waarheid liggen: ‘We leven in een wereld vol onrust, een wereld waarin we gebombardeerd worden met allerlei nieuws. Nieuws dat vaak niet eens waar blijkt te zijn, maar wel door gezagsdragers naar buiten is gebracht. Jean-Pierre in zijn rol als verslaggever, is de geschikte man om al die vragen te onderzoeken, die wij in het hoofd hebben. Op dit moment worden er beslissingen genomen die onze vrijheden behoorlijk aantasten. Is dit terecht, of schieten we door? In dat opzicht wil ik mensen er op wijzen zelf na te denken. Niet zomaar na te roepen wat de Trumps van deze wereld roeptoeteren. Aan de andere kant wil ik gewoonweg een spannend boek schrijven waarin de lezer kan verdrinken.’

Op de vraag of er nog meer avonturen van Jean-Pierre gaan verschijnen, klinkt het beamend: ‘Dat zou zeker nog wel eens kunnen, er is nog voldoende te onderzoeken in onze wereld. Dit zou wel eens een serie kunnen worden.’ 

De kogel is door de kerk wat betreft de lancering van het boek. Als locatie is gekozen voor Theater Den Enghel te Bergen op Zoom. Op zaterdag 5 september is er al een vrije inloop vanaf 15:00 uur. De aanvang van de presentatie staat voor 16:00 uur gepland. ‘We hebben gekozen voor Theater Den Enghel, omdat er daar nog een behoorlijk aantal mensen aanwezig kan zijn, terwijl we toch aan alle corona regelgeving voldoen. Die anderhalve meter afstand is hier geen probleem.’

Er is muzikale ondersteuning door zangeres Sabine van der Zwan en er zijn een aantal sprekers, waaronder de Belgische schrijver Marc Kerkhofs en de Bergse schrijver Henk Witjes.

 

Sonn Franken is momenteel ook bezig met het derde deel van zijn Fantasy drieluik. “De Oversteek” en “Bleke Demonen” kwamen al eerder uit. Zo verschenen er ook al drie gedichtenbundels van zijn hand, een groot Vastenavendboek, een bundel korte verhalen en een oorlogsroman met als titel “In de schaduw van de waarheid”. Een boek waarvan overigens dit jaar nog een Duitse editie op de Duitse markt gebracht zal worden. Het ligt aan de Corona perikelen wanneer dit boek daadwerkelijk in Duitsland gepresenteerd gaat worden.

 

“Dossier Europa” wordt uitgebracht door uitgeverij Boekenindustrie. ‘Ik heb gewoon een goed gevoel bij deze mensen. Ze begrijpen me, ondersteunen me en komen telkens weer met een prachtige cover. Ja, ik heb gewoon een klik met deze uitgeverij en het voelt voor mij heel natuurlijk om een nieuw manuscript bij hen aan te bieden,’ aldus Sonn Franken.

 

Presentatie Dossier Europa”

 

Locatie Theater Den Enghel

        Grote Markt 19 – Bergen op Zoom

Inloop 15:00 uur

Aanvang        16:00 uur

Uitreiking 1e exemplaar Omstreeks 17:00 uur

Muzikale ondersteuning Sabine van der Zwan

Diverse sprekers Belgische schrijver Marc Kerkhofs

                                Bergse schrijver Henk Witjes

anderen…

Spannende verrassing Hier zeggen we nog niets over, … kom zelf zouden we zeggen

I.v.m. Covid-19 Om zeker van een plaats te zijn, gelieve te reserveren:

Meldt naam, email adres en telefoonnummer

 

Reserveren bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

 

 

Cover tekst Dossier Europa

 

De wereld gevangen door een virus dat opduikt uit het niets? Overheden die hun burgers niet alles vertellen? Bedrijven die een duister doel hebben en nergens voor terugdeinzen om dat doel te bereiken? Politici die een dubbele agenda hebben? 

Als schrijver ben je immer attent op wat het nieuws je zoal brengt. En juist dan, als je tussen de regeltjes van het nieuws leest, als je probeert sociale media te ontleden op fake en echt nieuws, of als je een tube lijm neemt om de meest onsamenhangende plukjes nieuws aaneen te plakken, het geheel mixt met een gezonde dosis kritisch perspectief, dan zou er wel eens een heel aparte complottheorie kunnen ontstaan.

Dat laatste overkwam mij, toen mijn dromen mij de meest onwaarschijnlijke verhaallijnen brachten. De samensmelting van al deze momenten leidde tot het tweede avontuur van Jean-Pierre, journalist van De Vakkrant. Na alle avonturen rondom de Belgische kerncentrales, besluiten Jean-Pierre en zijn vrienden te genieten van een zeilvakantie in de Caraïben. Dat gaat echter vreselijk mis als onverwacht de natuur rebelleert. Bij thuiskomst blijkt er nog veel meer aan de hand te zijn.

Samen met zijn vrienden gaat zijn reis verder. Want op het moment dat het avontuur Dossier Doel eindigde, werden reeds de eerste stappen gezet naar het volgende avontuur.

 

Durf jij het aan? Durf jij dit avontuur te lezen: Dossier Europa – Verscheurd door Geld!

 

 

 

DOSSIER EUROPA LEESVERSLAG door MARC Kerkhofs (Vlaams schrijver)

Voor degenen die Dossier Doel hebben gelezen, voelen de eerste pagina’s van Dossier Europa vertrouwd aan. We komen Jean-Pierre weer tegen, zijn vriendin Tess en de resem vrienden en collega’s die in zijn vorige boek werden voorgesteld. Wie Dossier Doel echter niet kent, hoeft niet te vrezen; bezijden enkele summiere verwijzingen van hun vorige avonturen, is dit boek goed te volgen voor de neofiet en staat het verhaal omzeggens volledig op zichzelf.

Journalist Jean-Pierre komt achter een sinistere samenzwering waarin een Europese groepering dankzij allerlei kuiperijen en beproefde tactieken, uit is op de dictatoriale knechting van een nieuw, Groot-Europa. Meer hier verklappen zou echt zonde zijn. 

Wie genoten heeft van Dossier Doel, komt hier ruimschoots aan zijn trekken; voor wie het de eerste kennismaking is met het werk van Sonn Franken, is het een echte ontdekking. Dossier Doel is dan wel gespeend op het conspiracy-genre, Sonn geeft er een geheel eigen draai aan. Geen altijd-raak-schietende en onverstoorbare superspion, maar een weifelende en zeer menselijke journalist. Geen langbenige, voluptueuze huurmoordenares met een dodelijke slaapkamerblik maar een frisse meid met een theedoek over haar schouder achter een tapkast. Sonn gebruikt veel couleur locale voor de setting van zijn thriller die zijn tentakels uitspreidt over het gehele Europese continent. Hij slaagt daar zeer wel in en verzoent moeiteloos een Bergse traditie als ‘Vastenavend’ met een sinistere ultrageheime vergadering in een Luxemburgse burcht.  De camaraderie van de groep rond de hoofdpersoon, de fraai uitgewerkte Vlaamse(!) booswicht De Cuyper; ze passeren allemaal met zwier de revue en Sonn laat ze een spannende dans opvoeren naar een indrukwekkende finale. 

Gaandeweg echter, tijdens het lezen, voel je aan je water dat hier meer aan de hand is. Sonn is niet alleen een gedreven verteller en een soms maniakale researcher, hij is ook een bezorgde journalist. Onder de laag van het spannende verhaal gloort een waarschuwing en een zachte, maar volgehouden oproep aan het adres van de persvrijheid en de vrije meningsuiting. Zonder een keer een opgeheven vingertje te zien, krijgt je als lezer helder uitgelegd hoe belangrijk deze twee begrippen zijn in de gepolariseerde samenleving van vandaag. De manier waar hij de huidige corona-pandemie in zijn verhaal verwerkt, getuigt bovendien van een sterke, maar daarom niet van de pot gerukte fantasie. 

Dit boek zou zomaar kunnen herwerkt worden tot een  zes, acht of – laten we eens gek doen – tiendelige tv-serie met een internationale Europese cast. Een kluif trouwens waarin een locationhunter met liefde voor zijn vak met graagte zijn tanden in zal zetten.

Dossier Europa toont andermaal de troeven die Sonn Franken in huis heeft. Begeestering, humor, journalistiek en een scherp oog voor detail. Het is een boek waarvoor je moet gaan zitten en waardoor je onvermijdelijk ingekapseld wordt. Benieuwd trouwens welke vreemde avonturen de auteur nu gaat meemaken. Wat hij meemaakte met de publicatie van zijn Dossier Doel, heeft hij slim verwerkt in Dossier Europa.