Vrijdag 26 juni is een heuglijke dag; het is de dag dat Bergen op Zoom kennis neemt van een nieuw theater: Theater Den Enghel
Peet Bakx neemt als PR man het eerste het woord. Hij is naast Ad van Terheijden en de gebroeders Jos, Kees en Frank Nuijten, lid van het bestuur van de nieuwe Stichting Theater Den Enghel. Hij vertelt over de geschiedenis van het pand, hoe het erf in 1397 in bezit kwam van Jan van Cleve die in 1400 het pand verkocht. Een pand met de naam Den Enghel. Voorts neemt Peet ons helemaal terug tot 2017, toen de familie Nuijten het pand aankocht. Feesten en partijen, maar ook tijdens de reguliere evenementen als Jazz weekend, Krabbenfoor en dergelijke, zijn de deuren geopend. Het Bergs Cultuur Festival is in Den Enghel geboren. Daarnaast hebben er al een aantal boekpresentaties plaatsgevonden. Was het al een aanzet tot een prominente culturele rol?
Het lijkt er op want het bestuur van Stichting Theater Den Enghel heeft er zin in. Met Ad van Terheijden is een ware kanjer binnen gehaald, iemand die echt wel weet waar de culturele mosterd vandaan komt. Hij heeft aan het roer gestaan van een aantal theaters als directeur. Heeft ook de nodige verbouwingen begeleid. Als iemand die met name in de geluidstak de theaterwereld is ingerold, is Ad iemand die de techniek heeft leren kennen, weet hoe het is om het management te doen, en vooral heeft hij een gigantisch netwerk opgebouwd. Iets dat zeker zal helpen in de programmering. Ad is een oude bekende van de familie Nuijten, iets dat al terug gaat tot 1980. Ze hebben altijd contact gehouden en nu eindelijk de familie de stap zette naar een echt thater, moest Ad natuurlijk van de partij zijn.
Vervolgens nemen de broers Kees en Jos het woord, gevolgd door Frank. Ze vertellen over de dromen die ze hadden voor Den Enghel. Dat het Kees Nuijten senior was, die tegen zijn zonen zei; 'Dat pand (Den Enghel) moeten we kopen!' Hij had er al direct het idee van een theater bij. De mannen van Nuijten hebben hard gewerkt de laatste tijd. De zaal heeft een metamorfose onderdaag en voldoet nu aan alle eisen die je aan een theater kunt stellen. Ad heeft daar op toegezien en ze hebben goed naar hem geluisterd, zo glimlacht hij.
Theater Den Enghel kan straks 160 tot 200 man publiek huisvesten. Daarmee zijn ze complementair aan Stadstheater De Maagd. Dat zal zich zeker ook uiten in de programmering, waar men volgens Frank mikt op een brede range van professionele gezelschappen en artiesten tot en met de betere amateurs.
Tijdens gesprekken komt al naar voor dat de Stichting ook open staat voor allerlei andere culturele invullingen, zoals het Bergs Cultuur Festival en bij voorbeeld presentaties van boeken en bijbehorende lezingen en dergelijke.
Het wordt tijd om naar buiten te gaan. Pa Nuijten zal het doek verwijderen dat de gevel bedekt. Uiteindelijk staat er trots op de gevel Theater Den Enghel. Of wel zoals Ad al aankondigde: 'Als je een theater wilt zijn, schreeuw het dan ook van de daken. Toon duidelijk dat dit pand een theater is.' Na de onthulling gaat het gehele gezelschap een kijkje in de zaal zelf nemen. Andere kleuren, invulling en inrichting, kleedkamers, de flexibiliteit om van inrichting te veranderen. Theater Den Enghel is er helemaal klaar voor.
Met geplande voorstellingen van Maarten van Rossum, Spinvis, Willem van Mandere, Fred Delfgraauw & Ida van Dril, en nog meer, staat het publliek weel wat te wachten. Neem maar eens een kijkje op de uitnodigende website www.theaterdenenghel.nl voor al het laatste nieuws. Het bestuur van Stichting Theater Den Enghel is er klaar voor, en nu in corona tijdens is de indeling geheel volgens de richtlijnen. 'We hebben er veel zin in,' is een opmerking die we tijdens het nakletsen nog vaak horen.
Eigenlijk wel prachtig nu in tijden van een dreigende culturele bloedarmoede, een ondernemen Bergen op Zoom mee op sleeptouw neemt om de stad een waar cultureel podium te bieden. Het is een voorbeeld van investeren in echte Bergse waarden en waar onze stad groot in kan zijn: Kunst en Cultuur.