Het Lievensberg ziekenhuis heeft sinds kort de beschikking over een geavanceerde operatierobot: de da Vinci.

Opereren met de assistentie van deze robot betekent werken met een van de modernste chirurgische systemen. De medische specialisten maken gebruik van een innovatieve techniek die nu vooral wordt ingezet voor urologische, gynaecologische en bariatrische ingrepen.

De da Vinci wordt onder meer ingezet voor radicale prostatectomie, een ingreep waarbij de prostaatklier chirurgisch wordt verwijderd. Het is de meest voorkomende behandeling voor prostaatkanker. Bij de traditionele open prostatectomie is een incisie van 20 tot 25 cm vereist. Deze aanpak leidt vaak tot bloedverlies en een lange en moeilijke herstelperiode. Met de da Vinci robot zijn bij een ingreep aan de prostaat slechts 5 kleine incisies in de buik nodig. "De operatierobot werkt met extreme precisie, waardoor omliggend weefsel optimaal wordt gespaard", legt R.J. Hillenius uit. Hij is één van de urologen die na een grondige voorbereiding met de da Vinci werkt. De arts bedient het da Vinci systeem en het systeem vertaalt de handbewegingen naar kleinere, nog nauwkeuriger bewegingen van kleine instrumenten in het lichaam. De da Vinci wordt vaak een robot genoemd, maar het systeem werkt niet zelfstandig: de operatie wordt volledig door de medisch specialist uitgevoerd.

Minimaal invasieve chirurgie

Opereren met de hulp van deze robot maakt dus minimaal invasieve chirurgie mogelijk: met zo min mogelijke sneden. Deze manier van opereren brengt belangrijke voordelen met zich mee. Hillenius: "Hierdoor kunnen belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten beter worden gespaard. Dat is juist bij het verwijderen van de prostaat zo belangrijk. Gezond weefsel rondom de tumor of aandoening wordt zo min mogelijk beschadigd. Patiënten verliezen in vergelijking met de traditionele operatiemethode minder bloed, hebben minder pijn, er is minder littekenvorming, patiënten liggen korter in het ziekenhuis en de terugkeer naar de dagelijkse activiteiten gaat sneller."

Operaties met de da Vinci robotchirurgie worden in het Lievensberg ziekenhuis onder meer toegepast voor urologiepatiënten uit West-Brabant en Zeeland. Hillenius: "De behandeling van deze laatste patiëntengroep past in de samenwerking met onze Zeeuwse collega's."

De twee urologiemaatschappen voeren regelmatig overleg over wat voor een patiënt de beste behandelmethode is.

De da Vinci robot wordt ook ingezet voor overgewichtchirurgie. Dr. P. Feskens van het naast het ziekenhuis gelegen Behandelcentrum voor Overgewicht en Obesitas: "Voor de kijkoperaties die wij toepassen zijn vier kleine sneden nodig. Met deze robot kunnen we net iets preciezer werken met in de toekomst minder kleine sneden in de buik."

De da Vinci is bij diverse Nederlandse ziekenhuizen in gebruik. Het Amphia Ziekenhuis in Breda schafte in 2010 het systeem aan. Hans Ensing van de Raad van Bestuur van het Lievensberg ziekenhuis: "Onze keuze voor de da Vinci past ook in de samenwerking tussen de West-Brabantse ziekenhuizen. Eerder dit jaar besloten de ziekenhuizen in West-Brabant (het Amphia ziekenhuis Breda, het Franciscus ziekenhuis Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis Bergen op Zoom) hun intenties en ambities tot samenwerking vast te gaan leggen in een convenant."

Op woensdag 14 december verzorgt het ziekenhuis een informatieavond over het opereren van urologische aandoeningen met de da Vinci Robot. Kijk voor meer informatie op

 

FOTOBIJSCHRIFT:

De da Vinci wordt onder meer ingezet voor radicale prostatectomie, een ingreep waarbij de prostaatklier chirurgisch wordt verwijderd.

www.lievensbergziekenhuis.nl.