De Vastenavend Geest verdwijnt in de nacht, als de Kraai is gevallen en Wana zich opmaakt om terug in de slikken te verdwijnen. 

 

Gin tutter meer te horen, geen ritme van een trom, slechts het gesnotter van de toeslaande griep en het geschraap van een zere keel. De Vastenavend is voorbij. Maar de geest van het feest laat zich niet bedwingen. Bouwclubs buigen zich over nieuwe tekeningen, staal wordt gebogen, nieuwe gerijkes krijgen vorm. En in de stad? Daar klinken na de zomer weer aarzelend de eerste tonen. In de krochten van de stad, als ook in eeuwenoude kelders zoals bij Oase Bergen op Zoom aan de Fortuinstraat nummer 3, instrumenten vworden verzameld. Groepen en bandjes met de meest uiteenlopende namen, groeperen en delen die warme kriebels die weer door het lijf gieren. 

Een van die dweilbands is Loop Orkest De Leutige Krabben. Zij beleven dit jaar een hele bijzondere mijlpaal: het 6 x 11 jarig jubileum. Daarom was ook de gehele ploeg gesommeerd om zich te spoeden naar Oase Bergen op Zoom. Er moest beslist wat besproken worden. De voorzitter nam het woord en vertelde over de concoursen waar dit Loop Orkest zich de afgelopen periode had gemeten met andere loop orkesten. Ja want De Leutige Krabben is niet zo maar een bandje dat gedurende de Vastenavend periode de massa feestvierende krabben vermaakt. De Leutige Krabben zijn een heel jaar in touw bij diverse festivals.

 

De afgelopen periode was de band nergens nummer een geworden. Het bestuur had dit gegeven aan een zeer grondig onderzoek onderworpen en had een conclusie: het zat hem in de details. ‘Kijk nou eens naar de laatste keer, de band die gewonnen had, die hadden allemaal dezelfde schoenen aan. Dat moeten wij nu ook eens doen, dan worden we gegarandeerd eerste. Kijk onze nieuwe schoenen zijn al goud, dus goud zullen we winnen.’  Met die woorden toonde de voorzitter een paar gouden schoenen, dit zou het nieuwe schoeisel worden van de hele band. Als laatste check werden nog de schoenmaten van elk bandlid gecontroleerd. Eenieder kreeg een doos, met de strikte opdracht deze nog even dicht te laten. ‘We gaan die gezamenlijk openen.’

Toen iedereen voorzien was, kwam het sein om het cadeautje te openen. Groot was de verbazing toen er geen schoenen tevoorschijn kwamen, maar speciale hoofddeksels om in de kou ’t kopke warm te houden. Een hoofddeksel als een oude vliegeniersmuts met een speciale krab er op.

Dat was het echter nog niet helemaal, spiksplinternieuwe rooie zaddoeken werden uitgedeeld en als klapper op de vuurpijl aarstikke nuuwe echte boerekielen met logo en naam aan de voorkant. 

 

Zo gaat Loop Orkest De Leutige Krabben oppenuuw imaal in ’t nuuw de komende Vastenavend in. Laat het 6 x 11-jarig jubileum maar beginnen.