Immers, vanuit het gezellige kantoor op De Plaat weet men ons te vertellen dat ze al 25 jaar actief zijn.

Lilian van Zunderd en Greetje Stroosnijder weten daar alles over te vertellen.

Zij zijn werkzaam in het Bergse “project” voor de organisatie die al ruim 35 jaar haar cliënten ondersteunt. Fokus is al op 99 locaties, of wel projecten zoals ze het noemen, aanwezig in Nederland en heeft dus al ruim de sporen verdiend.

 

Lilian is al zo’n 31 jaar ADL assistent en haar collega Greetje alweer zo’n 17 jaar. ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensbehoeften. Fokus namelijk, helpt cliënten met een lichamelijke beperking om ze zoveel mogelijk een zelfstandig leven te laten leiden. Denk daarbij aan het helpen met douchen, aankleden, eten en dat soort zaken. De cliënten wonen zelfstandig, voeren ook geheel de regie over eigen huishouding en dergelijke, maar krijgen de ondersteuning bij die alledaagse dingetjes waar hun lichamelijke beperking hen in de weg staat.

 

Greetje en Lilian zijn erg enthousiast over hun baan. Lilian meldt ons dat ze altijd al in de zorg wilde werken. Het brengt haar veel genoegdoening om mensen te kunnen helpen, om te zien dat mensen zelfstandig kunnen blijven functioneren met de ondersteuning die mensen als zij en Greetje kunnen bieden. Ze werken ook al behoorlijk lang bij Fokus, of zoals Greetje dat verwoordt: ’Ach, wij zijn van de oude stempel, wij veranderen niet zo makkelijk van baan.’ Ze zegt dit met een grote glimlach, maar er zit veel meer achter. Beide dames houden duidelijk van hun werk, zeker ook van het werken juist bij Foka. ‘Weet je, de cliënt bepaalt. Zij geven aan wat ze willen, wanneer ze dat willen. Willen ze niet eten, dan doen ze dat niet. Willen ze op dat tijdstip naar bed, en dus uitgekleed worden, dan geven zij dit aan,’ hoor ik Lilian zeggen. Waarmee ze eens te meer aangeeft dat de cliënt geheel de regie voert. Het is die flexibiliteit die Fokus onderscheidt, evenals de 24 x 7 beschikbaarheid. In Bergen op Zoom vallen er dertien woningen onder hun kantoor. ‘Soms is het heel druk, andere momenten weer rustig. Je kunt het nooit tevoren zeggen. Dat maakt ook dat het werk elke dag weer anders is,’ vertelt Greetje.

 

De dames zouden best nieuwe collega’s kunnen gebruiken. Er is namelijk veel te doen, en extra handjes zou wel handig zijn. Lilian moedigt mensen aan om te solliciteren: ‘Reageer maar via onze site (www.fokuswonen.nl). Je hoeft geen specifieke diploma’s te hebben, wel kun je via ons de nodige opleidingen gaan volgen. Dus als je graag voor mensen zorgt, in de zorg wilt werken, een hele afwisselende baan, dan zit je bij ons goed. Je bent van harte welkom.’ Als Greetje en Lilian hun werk beschouwen, dan zijn ze beiden erg positief. Het is afwisselend werk, een eigen verantwoordelijkheid, leuk om met mensen om te gaan. Ze hebben beiden ook veel voldoening over hun werk, ervaren geen echte werkdruk en gaan elke dag met plezier naar hun werk. ‘Ik ben al op heel wat projecten geweest, maar persoonlijk vind ik deze hier op De Plaat de mooiste. Moet je eens kijken wat een prachtig uitzicht je hier aan het water hebt, die fraaie luchten, de zwanen op het water. Ik rij elke ochtend weer met plezier naar mijn werk,’ aldus Lilian.

 

De cliënten ervaren de vrijheid als zeer aangenaam. Geen regels dat je bij een verjaardag al om 21:00 uur weg moet omdat er iemand voor de deur staat om je te helpen met je pyjama aan te trekken. Nee, gewoon lekker op dat feestje blijven en bellen wanneer je thuis komt en klaar bent om naar bed te gaan. Fokus biedt haar cliënten nog veel meer, een bezoekje aan de website kan je dus veel wijzer maken. Er is ook nog een andere mogelijkheid: bezoek de open dag op zaterdag 9 november op de Bergseplaat. Tussen 11:00 en 16:00 uur ben je van harte welkom aan de Princesseplaat 74 (tegenover de achterkant van de Jumbo aan het Kompas). Je kunt dan alle vragen stellen die je maar wilt. 

Dus wil je bij Fokus komen werken, of ben je gecharmeerd van de diensten van Fokus en wil je daar graag gebruik van maken, zaterdag 9 november is de juiste dag om kennis te maken.