Sinds kort kun je zeven eendjes zien zwemmen in de fontein van het stadspaleis in Bergen op Zoom.

Geen levende eendjes, maar speciaal ontworpen en 3D geprint met een filament van ‘PLA’.

 

Biobased materiaal

PLA staat voor Poly Lactic Acid (ook wel melkzuur genoemd) en is een thermoplast dat wordt gemaakt van zetmeelrijke planten. Denk daarbij aan maïs, suikerbiet, cassave, graan en suikerriet. PLA wordt dus gewonnen uit biologische bronnen en is biologisch afbreekbaar. De belasting voor het milieu is daardoor veel lager dan thermoplasten uit fossiele brandstoffen zoals ABS (kunststof). PLA is sterk en zeer gebruiksvriendelijk.

 

Pielekes Water

De eendjes waren voor het eerst te zien in het Pielekes Water van het Ravelijn tijdens de feestelijk heropening in 2018. Het Ravelijn onderging daarvoor een ingrijpende renovatie. 

Pilleken is Antwerps voor eend en wordt daar uitgesproken als ‘Pieleke’. Door de nauwe banden tussen Bergen op Zoom en Antwerpen en de grote hoeveelheid eenden in het water rond het Ravelijn is de naam ‘Pielekeswater’ ooit bedacht.

 

Vervaardiging

Anne-marie Dagelinckx en Bernd Schoemaker hebben het zevental bedacht en ontworpen. Het kunstwerk is een unieke 3D-vorm van het geboetseerde eendje, zeven keer van groot naar klein. Elk eendje staat voor één dag in de week, vandaar het zevental. De vorm is eerst getekend en daarna geboetseerd. In de software “123 D Catch” is er vervolgens een 3D-tekening gemaakt, nodig om verdere bewerking mogelijk te maken. Met het PLA filament is het kunstwerk uiteindelijk tot ‘leven’ gekomen door de 3D-printtechnieken van het Fablab gevestigd in Bergen op Zoom, met behulp van de technische expertise van het proces door het bedrijf Cheetah. 

 

De eendjes zijn gratis te zien in de fontein van de Franse Tuin van het Markiezenhof. Het Markiezenhof is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.