Het is inmiddels traditie gedurende de zomervakantie; de Franse Tuin in het Markiezenhof als podium voor de roofvogelshow.

De maanden juli en augustus kun je hier elke woensdagmiddag en zaterdagmiddag terecht. De entree naar de Franse Tuin gaat nog steeds via de ingang van het museum. En dan loop je zomaar langs de kamer waar levensgrote schaakstukken staan opgesteld. Je kunt hier zowaar gratis een potje schaken met je ouders, of andersom met je kinderen.

Maar deze middag zijn we hier voor een kijkje terug in de geschiedenis. Het jagen met roofvogels is immers een van de aller-oudste sporten op deze aarde. Eenmaal in de Franse Tuin wordt het toch nog druk met zo'n kleine honderd bezoekers. Als iedereen zijn of haar plaatsje gevonden hebben, maakt de valkenier zijn opkomst. Een voor een stelt hij de vogels voor, van de grote zeearend en de Europese Oehoe tot de Falkland Caracara. Deze laatste is Johnny genaamd en is buitengewoon rap ter been. Dat blijkt wel als kinderen uitgedaagd worden zo snel mogelijk wat eten te verstoppen onder 5 doosjes. Razendsnel weet Johnny ze vlugger om te trappen met zijn rechterbeen en het eten te verorberen dan de kinderen kunnen wegleggen. Als de Europese Oehoe en de Amerikaanse Zeearend vlak boven de hoofden van het publiek vliegen, zie toch wel een hoop mensen schielijk hun hoofd intrekken.

 

al bij al is het een hele leerzame en aangename middag, waarbij vooral de kinderen van de eerste tot de laatste minuut met een grote grijns op hun gezicht zitten. Ze hebben er duidelijk van genoten.