Afgelopen weekend was het dan zover, de eerste Ottobock Running Clinic vond in Nederland plaats en wel in Vught.

Als fabrikant van medische hulpmiddelen is Ottobock al ruim dertig jaren betrokken bij de paralympische spelen. Dan moet je denken van braces en rolstoelen tot geavanceerde elektronische arm- en beenprothesen. Al sinds 1988 verzorgen ze tijdens de Spelen technische ondersteuning. Vergelijk het maar met een pitstop zoals bij de Formule 1; elke sporter kan ter plekke bij de werkplaats aankloppen voor hulp bij reparaties en onderhoud aan zijn hulpmiddel.

 

Nu in Nederland

Tijdens de Europese kampioenschappen Para-Atletiek in Berlijn werd de European Running Clinic georganiseerd, waarbij Leon Emmen als enige kandidaat uit de Benelux meedeed. Deze was zo enthousiast, dat een dergelijke clinic gewoonweg naar Nederland moest komen. Dat lukte dus dit jaar in Vught. 

Heinrich Popow is topsporter en ambassadeur van Ottobock. Hij reist de wereld rond om running clinics te organiseren en zo mensen met een beenamputatie de kans te geven om te ervaren hoe het is om te bewegen op een sportblade. Het gaat hem hierbij om mensen te inspireren actief te blijven en hen het plezier terug te geven om te bewegen.

 

Aanlooptraject

Voor deze clinic kon iedereen in de Benelux met een beenamputatie zich aanmelden. Er kwamen dan ook maar liefst 30 aanmeldingen binnen, waarvan er uiteindelijk vijftien geselecteerd zijn.

Het was belangrijk om van alle vijftien deelnemers de nodige informatie te verkrijgen. Lichaamsgewicht, de hoogte van de beenamputatie; al dit soort gegevens waren noodzakelijk om te bepalen welke sportblade geschikt was. Daarbij komt dat er eventueel ook nog een sportprothese knie nodig was om met een sportblade te kunnen rennen, zoals mensen met een amputatie boven de knie. 

Er was voor deze clinic geen leeftijdsgrens gesteld, dus waren er deelnemers uit allerlei leeftijden, van een meisje van slechts tien jaren tot een man van 51 jaar.

 

Deelnemers uit onze regio

Van de vijftien deelnemers kwamen er twee uit onze regio. Kim Kempeneers (22) uit Halsteren en Johan Willems (51) uit Woensdrecht gingen de uitdaging aan om zelf te ervaren wat het is om met deze blades te sporten. 

Johan mist al sinds 1991 een deel van het been. Toevallig kwam hij er vorig jaar mee in aanraking in Dordrecht. ‘Het was een geweldige ervaring om weer op deze manier te kunnen lopen. Ik had dit al zo lang gemist.’ De afgelopen jaren is Johan aardig wat gewicht kwijtgeraakt. Dat maakte ook dat de prothese niet goed meer paste.  ‘Ik zag deze mogelijkheid voorbij komen en ik zag de kans waar. Heel mooi dat ik geselecteerd ben. Ik wilde deze mogelijkheid dan ook aangrijpen om te kijken hoe ik tot een meer definitieve oplossing kan komen. Nu ik eenmaal weer geproefd heb van de mogelijkheden, wil ik deze niet meer verliezen.’  Deze Running Clinic is behoorlijk pittig. 'Gisteren kwam er echt heel veel langs. Heinrich heeft ons behoorlijk wat verteld over ons eigen lichaam, over balans, welke spiergroepen er werken en je dus ook kunt trainen. We hebben ook al die oefeningen uitgevoerd. In Dordrecht mocht ik proeven, maar hier, ja dit is een echte clinic. Hier ervaar je wat de mogelijkheden kunnen. Vandaag spelen we ook wat met een bal. Dat is erg leuk.'

Ook Kim keek uit naar deze clinic. ‘Ik heb dit nog nooit gedaan. Lijkt me heel  leuk, want ik  wil graag weer lopen. Als voorbereiding heb ik me behoorlijk in de materie verdiept. Ik ging dan ook enthousiast dit avontuur in.' De situatie van Kim is bijzonder omdat zij beide onderbenen mist. 'Met deze blades kan ik veel verder lopen zonder direct moe te worden. Ik wil deze wel hebben als ik met mijn hond ga lopen. Met mijn normale prothesen ben ik al na 200 meter hartstikke moe. Hier kom ik verder mee hoor.'Aldus Kim, die en passant ook even aangeeft deze clinic best pittig te vinden. 'Ik voelde mijn lijf vanochtend wel.' Met haar twee sportblades onder de leden heeft Kim wel wat gewenningsmoeilijkheden:'Ik heb wat problemen om mijn balans te vinden tijdens het stilstaan. Anderen met maar één prothese kunnen met hun goede been stilstaan. Ik kan dat niet, want ik heb geen goed been, dus op dit moment sta ik constant te hoppen om mijn balans te houden', vertelt Kim met een brede grijns op het gezicht.

 

Mogelijkheden

De missie van Ottobock is nobel als ze stellen de onafhankelijkheid van mensen te willen herstellen of te vergroten, zodat deze hun doelen en dromen kunnen verwezenlijken. Zo richten zij zich ook speciaal op jongeren middels gerichte clinics. Hoe lang een sportblade meegaat bij kinderen, wordt gesteld op ruwweg twee jaren. Dit is echter met name afhankelijk van de groei in lichaamsgewicht. De groei in lengte is eigenlijk niet belangrijk. 

De sportblades die gebruikt werden tijdens de Running Clinic waren vooral bedoeld voor rennen en hardlopen in de breedste vorm. Dus denk aan de range tussen joggen en sprinten.

Op dit moment werkt de fabrikant hard aan de verdere ontwikkeling van sporthulpmiddelen. Zoals daarbij een sportprothese voet die is geoptimaliseerd bij balsporten als tennis en basketbal. Zo zal de verdere doorontwikkeling van dergelijke attributen mensen met een handicap helpen steeds meer deel te nemen aan allerlei sport- en vrijetijdsactiviteiten. 

 

En nu verder....

 

Tijdens het gesprek met Kim en Johan komt het kostenaspect naar voren. Per blade moet je toch al snel denken aan tussen de 7.000 en 10.000 euro. Gaat dit betaald worden door de gemeente, middels de WMO, of is dit een zaak voor de zorgverzekeraar? Dat antwoord is nog niet echt duidelijk en nader overleg moet een en ander duidelijk maken.

Wat tijdens de clinic opvalt is de saamhorigheid tussen de deelnemers. Bieke Liefting van Ottobock gaf aan dat het ijs al gebroken was tijdens het kennismakingsdiner op donderdagavond:'Iedereen kampt met dezelfde problemen, dus je hoeft elkaar niet meer uit te leggen waar je allemaal tegen aan loopt. De klik was er dan ook direct.' Iets dat ook door Kim en Johan aangegeven wordt:'Je hebt eigenlijk allemaal hetzelfde, en je wilt ook allemaal hetzelfde: de vrijheid om te rennen en weer dingen te ondernemen.' Beiden hebben het ook direct over nieuwe energie. Of zoals Johan het verwoordt:'Dat je weer meer kunt ondernemen, je weer actief dingen kunt doen, het geeft je ook weer nieuwe energie in je leven.'  

Bieke ziet alles met een grote glimlach aan;'Kijk nu toch hoe iedereen straalt. Al die lachende gezichten. Iedereen is zo positief, en wij ook eigenlijk. Het is fantastisch om dit te mogen organiseren. En dan het idee dat je een stukje bijdraagt aan het levensgeluk van deze mensen, daar doe je het voor. 

En inderdaad, als je even later ziet hoe de groep een potje gaat voetballen, dan krijg je vanzelf ook een grote glimlach op je snoet. Voor deze groep deelnemers zou deze clinic wel eens een geheel nieuw begin van hun leven kunnen zijn.