De geboorte van het laatste manuscript was een hele beleving.

 

"Dossier Doel" zat al langer in mijn hoofd. Het ontstond al jaren geleden als gevolg van de vele incidenten die de kerncentrales in Doel teisterden. Was het mijn nieuwsgierigheid als journalist? Feit was dat ik op een gegeven moment een lijst begon op te stellen van alles dat er mis ging. Ik ging op onderzoek uit en google is daarbij een fijne tool. Ik achterhaalde krantenartikelen in België en Frankrijk, vond wetenschappelijke rapporten en volgde menig debat. Er was daar veel aan de hand, veel meer dan de doorsnee burger in mijn directe omgeving kon bevroeden. 

 

Ondertussen begon de politiek zich eindelijk te roeren. Met name Evert Weijs (politicus te Bergen op Zoom) riep op tot actie. Ik moest mijn informatie wel met hem delen, het was mijn plicht, zo vond ik. We leven letterlijk pal naast een tikkende tijdbom. Hoe kunnen mensen zo achterlijk zijn, hoe kunnen ze zo blind zijn uit winstbejag, uit machtswellust of in een maniakaal streven hun religieus punt duidelijk te maken? In mijn hoofd begonnen zich de contouren te vormen van wat uiteindelijk het boek "Dossier Doel" werd. Het werd een thriller, doorweefd met waargebeurde incidenten. Het werd mijn manier om een heel klein steentje bij te dragen aan een betere, veiligere en ook schonere wereld.

 

De presentatie op 20 juli 2018 was geweldig. Ondanks dat het een van de warmste vrijdagavonden van de eeuw was, waren alle stoelen in Den Enghel gevuld. Met sprekers als Marc Kerkhofs, Evert Weijs en Leo Tubbax was ik meer dan gelukkig. Maar ook de visuele versterking middels beelden van Chernobyl van de jonge urban fotograaf Moreno Molenaar maakten indruk. Hun bijdragen maakten deze avond tot een groot succes. Niet alleen zette ik mijn boek op de wereld, nee, ik schudde ook aan de boom die bewustzijn heet. Door het eerste exemplaar aan Evert Weijs (fractievoorzitter van GemeenteBelangen WerknemersPartij te Bergen op Zoom) te overhandigen wilde ik hem steunen in zijn strijd om de krakkemikkige centrales te Doel tot sluiting te krijgen.

Ik had de publiciteit mee. Een groot artikel uit BNdeSTEM geraakte zelfs in het landelijk AD, om daarna in vele regionale bladen als Helmond en de PZC op te duiken. Het Belgische HUMO besteedde er een pagina aan, zoals ook alle lokale media te Bergen op Zoom er in hun bladen op TV en Radio er aandacht aan wijdden. Het Belgische TV Oost te Vlaanderen kwam zelfs naar Bergen op Zoom voor een reportage. Nee, de media waren dit keer op mijn hand.

 

Nu, twee maander later, kan ik zeggen dat dit nog maar het begin is. Er komen bestellingen van boekhandels uit Nederland en België binnen. Op donderdag 27 september jongstleden mocht ik in Boekhandel De Dominikanen te Maastricht mijn boek presenteren. Het is dankzij Leo Tubbax dat ik daar terecht kon. Het geeft mij en mijn uitgever Boekenindustrie de kans om Limburg te bestormen. Daar komt nog bij dat de Rotary Club te Bergen op Zoom mij heeft gevraagd om een presentatie over Doel en mijn boek te houden in de oudste herberg van Nederland: Hotel De Draak te Bergen op Zoom. Er staat een vervolg "optreden" gepland voor 10 november in Boekhandel De Groene Waterman te Antwerpen en ook de Bergse kunststichting Arsis heeft me uitgenodigd om een keer te komen vertellen over mijn schrijven en Dossier Doel.

 

Ook de recensies beginnen binnen te komen. Het doet me deugd dat mensen het boek omarmen om het verhaal, maar zeker ook vanwege het onderwerp. Dat ze aangeven zich bewuster te zijn van de hele materie. Een bijzondere recensie vond ik op de site van Bol.com, waarbij een Amsterdammer mij een 5 sterren recensie geeft en aangeeft dat ik met dit boek in het rijtje van de grotere Nederlandse schrijvers schaar. Een tikje overdreven natuurlijk, maar wel leuk om te lezen. Hanneke Tinor-Centi bezorgde me kippenvel met haar recensie en vandaag kwam de recensie van Silvia van Gimst daar nog eens boven op. Ook op facebook krijg ik hartverwarmende reacties. Hier doe je het als schrijver toch wel voor, dat mensen je boek waarderen en vertellen dat ze het heel graag en met veel plezier gelezen hebben. 

 

Als schrijver kan ik niet meer doen om de Nederlandstalige lezers te wijzen op mijn schrijfwerk, op laatste pennenvrucht Dossier Doel. De trein begint op gang te komen en ik weet echt niet waar dit toe leidt! 

Ik kan alleen zeggen, dat ik dit boek met heel mijn hart en met volle overtuiging geschreven heb. Dat ik mensen een aantal ontspannen leesuurtjes wil bieden, en dat ik een steentje wil bijdragen aan een open discussie over een onderwerp dat ons allen aangaat. Ik behoor tot geen enkel kamp, en wil ook niemand een mening opdringen. Ik wil alleen een kant van het verhaal door laten dringen tot een breder publiek, opdat iedereen zijn eigen mening kan vormen. En ja, daarbij ben ik trots op het resultaat en op de reacties die ik tot dusver mocht ontvangen.

 

Sonn Franken, Bergen op Zoom (schrijver van Dossier Doel).

 

 

Eerste pre-recensie:

 

" Ha Sonn,

Met rooie oortjes je manuscript gelezen. Ik wil hem omschrijven als een conspiracythriller, als je daarmee akkoord gaat? Het is een ambitieuze roman, verteld op een aangenaam ritme. De plotwendingen steken goed in elkaar, de personages zijn geen eendimensionale helden, maar mensen van vlees en bloed. De cameraderie, het ontluikend liefdesverhaal, de overpeinzingen van de HP, de mijmeringen over het journalistenmétier … allemaal mooi gedoseerd, helder weergegeven met een meeslepende vaart. De research is evenwichtig verpakt in het verhaal en zal meer dan eens een aha-momentje bezorgen bij de lezer. Als de contouren van de uiteindelijke plot doorschemeren en blijkt dat het hier gaat om een continentale samenzwering om Europa te knechten op extreemrechtse leest, wordt het akelig, temeer dit kan getoetst worden aan de hedendaagse realiteit. Ik heb genoten van het verhaal, de warme personages en de losse verteltrant.

 

Ik wil besluiten met je proficiat te wensen met dit kloeke werkstuk, doorwrocht, goed gedocumenteerd en aangenaam om te lezen. Ik heb genoten.

 

Met vriendelijke groeten

 

Marc Kerkhofs"

 

Recensies, reacties van lezers en nieuwsberichten