De Jury roemt de langdurige activiteiten waarmee beide winnaressen hun Brabantse dialect op een bijzondere manier voor het voetlicht hebben gebracht

Donderdag 15 maart zijn Mientje Wever uit Boxmeer en Adri Hoppenbrouwers uit Rucphen in een volle CHV Noordkade-Podiumzaal in Veghel uitgeroepen tot winnaressen van De Zachte G-prijs 2018. Zij wonnen de prijs vanwege de originaliteit van hun werk en de langdurige activiteiten waarmee zij hun Brabantse dialect op een bijzondere manier voor het voetlicht hebben gebracht. Over de winnaars De één komt uit West-Brabant, de ander uit Oost-Brabant, toch hebben beide dames veel gemeen: ze presenteren en schrijven in het dialect en hebben daarbij oog voor de jongere generatie. Hoppenbrouwers speelde daarnaast een belangrijke rol bij de samenstelling van het woordenboek van het dialect van Zundert en Wever organiseert al jarenlang de Kerstgedichtenwedstrijd. Met deze activiteiten hebben zij het imago van de Brabantse taal bevorderd, negatieve beeldvorming over het dialect weggenomen en - wellicht hun grootste verdienste - een groot aantal dialectbeoefenaars en liefhebbers bereikt en bijeengebracht. Over de prijsuitreiking Henri Swinkels, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant met Leefbaarheid en Cultuur in portefeuille en Menno Roozendaal, wethouder van werk, jeugd en cultuur in de gemeente Meierijstad mochten de prijs aan Wever en Hoppenbrouwers overhandigen. De avond werd aangekleed met optredens van o.a. Jesse van den Elsen en het Motief, Het Groote Hoofd, Miriam Storck, Jo Deckers, Henk Wittenberg en Toon Kunnings. Over De Zachte G -prijs De Zachte G-prijs is een initiatief van Erfgoed Brabant en werd eerder in 2013 en 2015 uitgereikt in Bergen op Zoom en Tilburg. De prijs is een combinatie van een symbolische prijs, waarin de erkenning voor bovenmodale prestaties tot uitdrukking komt, en een bedrag van € 1000,- bedoeld als stimulans voor het verder uitdragen van de gelauwerde activiteit. De jury bestaat uit Gerlaine Jansen, docente aan de Fontys Hogeschool Kind en Educatie en schrijfster van het Bossche dialect, Tim van der Avoird, taalkundige en voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol, en Jos Swanenberg, hoogleraar aan Tilburg University met als expertise diversiteit in taal en cultuur, in het bijzonder in Noord-Brabant.

Over Erfgoed Brabant Erfgoed Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek. 

Foto bijlage: Mientje Wever en Adri Hoppenbrouwers ontvangen De Zachte G-prijs 2018 uit handen van gedeputeerde Henri Swinkels en wethouder Menno Roozendaal.

Fotograaf Frans van den Boogaard