De pen, een focuspunt waar niemand om heen kan. Het roept je aandacht en herinneringen op. Iedereen weet nu al over wie we het hebben: Boekhandel van der Kreek.
De ijzeren krasjespen, het bakelieten inktbakje in dat door leerlingen geteisterde houten bureaublad en het leilatje van broeder Sicilius dat een rode brandende plek op mijn arm veroorzaakte als ik de inktpen in de verkeerde (linkse) hand hield; dat alles neemt me terug naar lang geleden, naar Boekhandel Van der Kreek ook. Hier kocht ik mijn allereerste pocketboekje: “De Hobbit”, van J.R.R. Tolkien. Het had een rode kaft. Later bespeurde ik er nog drie, met groene omslag. Het bleken de drie delen van “Lord of the Rings” te zijn. Ik probeerde het op te voeren als onderdeel van mijn Engelse boekenlijst op het Juvenaat, zo’n echt Rooms-Katholiek Gymnasium. Eerst werd ik afgewimpeld:’Dat is geen literatuur, zoek maar een echt boek op’. Echter, ook op jonge leeftijd was ik al een eigenwijs manneke en ik volhield. Uiteindelijk belandde zowel de “De Hobbit” als wel de drie delen van “Lord of the Rings” op mijn Juvenaat boekenlijst; echter wel alle vier volumes als slechts één boek. Het kon mij niet schelen, Tolkien werd al snel mijn favoriete auteur. Is het dan niet opmerkelijk dat ik van zijn dochter Priscilla Mary Anne, vele jaren later, een brief kreeg waarin zij me bedankt voor het feit dat ik veel inspiratie uit de werken van haar vader putte en me succes wenst op het schrijverspad: "I thank you for your letter and book. I appreciate your kind words about my father and the inspiration you have derived from reading his works. I wish you well for the new writing career on which you have embarked, and much happiness in your work."
Ook herinner ik mij de kunstafdeling van Boekhandel Van der Kreek maar al te goed. Ons Pa schilderde veel en vaak, dus regelmatig moesten er tubes verf aangevuld worden. Crimson red was zo’n kleur, alhoewel Bert Bevers mij een ferme literaire tik om de oren gaf toen ik dit in een van mijn gedichten gebruikte:’Beste Sonn, waarom dit Engels? Waarom niet gewoon het Nederlandse woord karmozijnrood?’ Natuurlijk had Bert gelijk, maar mijn herinneringen namen me terug naar koude winters waar ik op het fietsje voor Pa door de kou naar Van der Kreek reed om een tube crimson red. Hoe kon ik dan als ik een gedicht schreef, met mijn vader in gedachten, het woord karmozijnrood gebruiken? Hoe vaak stond ik ook bij Van der Kreek om weer met lege handen naar huis te keren. Mij was het juiste nummer penseel ontschoten of ik had het door mijn vader geschreven briefje vergeten waarop alle benodigde tekenpotloden benoemd waren?
Van der Kreek, een van de eerste zaken waar ik altijd naar toe ging als ik op zoek was naar een boek, kantoorattributen, schilder- en tekenspul, of zelfs een mooie briefkaart. In deze zaak ook hield ik op 17 december jongstleden een signeersessie voor mijn tweede fantasy boek “Bleke Demonen”. Juist ja, de opvolger van “De Oversteek”, het boek dat mevrouw Tolkien ertoe bracht mij geluk te wensen als schrijver. Haar vader, J.R.R. Tolkien, wiens boek mijn eerste zelfstandig gekocht boek was, in een boekenwinkel waarin ik voor het eerst als kulleke binnenstapte: Van der Kreek Boekenhandel. En nu, maart 2018, zie ik in de etalage van Boekhandel van der Kreek vijf van mijn pennenvruchten: twee gedichtenbundels en drie romans. Hier kun je echt spreken over zoiets als "de cirkel is rond". Het is bovendien ook het bewijs dat Boekhandel van der Kreek zeker ook open staat voor lokale schrijvers!
Wie iets met boeken heeft, in de breedste zin van het woord, of wie kantoorbenodigdheden behoeft, loop gewoon eens binnen bij deze oudste boekhandel van de streek. Ga gewoon eens naar de Lievevrouwestraat 12 - 14 te Bergen op Zoom en ontdek een boekenzaak waar de klant werkelijk nog koning is.