30 en 31 juli te Panningen houdt de Historische Motoren en Tractoren vereniging een geweldig festival. Voor de liefhebber van oude tractoren, agrarische werktuigen en ambachten, oude motoren en auto's valt er heel wat te zien.

Als ik bij Ad en Joke Hagenaars het erf opdraai in Oud Gastel, heb ik nog geen flauw benul wat voor deken van passie en liefde voor het oude mij zal bedekken. Sterker nog, de regen maakt dat ik maar wat graag naar de deur zoek. Het is de verjaardag van Ad, maar gelukkig viert hij die op een andere dag dus mijn bezoek komt niet ongelegen. Ik ben getipt door de vereniging ‘Historische Motoren en Tractoren’. Op 30 en 31 juli houdt deze vereniging een bijzonder groots historisch festival in Panningen, en ze wilden me absoluut overtuigen van de interesse die in onze regio leeft. Door heel Nederland heeft de vereniging zo’n 6000 leden, maar zeker onze regio West Brabant is goed vertegenwoordigd. En zo ben ik dus te gast bij Ad en Joke. Ad is nu zo’n 9 jaar lid van de vereniging. “We hebben eigenlijk allemaal eenzelfde doel: oude werktuigen en tractoren restaureren en tentoonstellen”.  Ad is er zelf in opgegroeid. Zijn vader, ook agrariër, nam hem als klein kind al mee op het spatbord van zijn ‘trekker’. Naarmate het gesprek vordert wordt Ad steeds enthousiaster, en ook Joke laat zich niet ongemoeid. De verhalen komen vooral naar boven als hij me even meeneemt naar een loods waar zijn trots staat. Eenzelfde tractor als die zijn vader had wist Ad ook weer op de kop te tikken. Hij heeft hem helemaal gerestaureerd en in de originele kleuren gespoten. En zo staan er nog een paar, waarvan de oudste al weer van 1950 is. Alles staat me toe te staren alsof ze net de fabriek verlaten hebben. En alles werkt, want trots start Ad de ene na de andere tractor.

Vooraan in de loods staat een terrastafel en wat stoelen, en langs de muren staan vitrinekasten waar in een grote hoeveelheid modellen staan te pronken. Allerlei tractoren en agrarische werktuigen in allerlei vormen. Het enthousiasme is aanstekelijk. Ik wil meer weten, meer zien. Ad lacht me eens toe:”Weet je, we maken ook regelmatig een ritje. Soms wel door heel Zeeland. Lekker vroeg in de morgen op pad, en dan 8 uur in de avond weer terug”. Op mijn vraag of Joke dan achterop zit moet ze eens lachen:”Echt niet, dan rij ik zelf”. Ad en Joke zijn ook lid van de Old Timer Club Liesbosch, die zo’n 120 leden telt en meer in de regio actief is. Zo neemt Ad ook deel aan wedstrijden ‘oud ploegen’. En die wedstrijden reiken tot aan de Nederlandse kampioenschappen toe. Ploegen moeten eerst voldoende punten verzamelen om dan tot de 20 beste ploegen te komen die het Nederlands kampioenschap aangaan, dit jaar te Numansdorp eind augustus. Bij elk onderdeel of elke tractor weet Ad wel een verhaal te vertellen. De ogen flonkeren, en ook Joke staat met een brede grijns. Dit is echte passie, en daar mag je trots op zijn.

Panningen

Het belooft een prachtig weekend te worden daar in Panningen. Op de website www.hmtklep.nl kun je precies zien wat er allemaal te bewonderen is. Ad en Joke houden het op ouderwetse gezelligheid. Er worden oude ambachten uitgebeeld. Zo zijn er tevoren op een perceel al aardappelen gepoot die tijdens dit festival op ouderwetse manier gerooid worden. “Je ziet ook mensen aankomen met de tractor, met daar achter een of andere oude caravan”. Ad is al verschillende jaren naar dit spektakel geweest. “Je ziet er oude tractoren, maar ook allerlei andere oude landbouwwerktuigen, allerlei oude machines als stoomwalsen of graafmachines. Mensen die een hele tent opzetten en daar de oude beleving van een ambacht weer onder de aandacht brengen. Het zijn allemaal gezellige mensen met dezelfde passie”. En om een oud ambacht te doen herleven heb je heel wat nodig. Behalve oude machines als tractoren, graafmachines, vrachtwagens en dergelijke, heb je ook allerlei attributen nodig. Dat betekent dus een hele zoekgang om al dat materiaal te verzamelen en in werkende staat te krijgen. En dan komt het volgende onderwerp; hoe verkrijg je de juiste vakkennis om dat beroep weer tot leven te wekken, gaat het precies zo als het vroeger was. En als je dan zo over het veld loopt, dan kom je ineens een oude motor of oude auto tegen. Panningen is één van de grootste festivals in europa, met mee van de meest uiteenlopende onderwerpen en machines. Een reisje die kant op kan dan ook geen kwaad. Er zal van alles te doen en te zien zijn. En natuurlijk wordt er ook voor de inwendige mens gezorgd; een natje en een droogje is er zeker te krijgen. Vers in dit geval en zeker niet over de datum!