Daarom stuurden zij deze brief naar het college:

 

"Geacht college, 

Het is weer eens zover, weer zijn er bomen gekapt in Bergen op Zoom. Eens was er een mooie wandellaan, tussen Lamsoor en de Snoekplas, met zo’n veertig prachtige bomen. Een laan die nu volkomen vernield is!  Het is niet de eerste keer dat er grote bomen gekapt worden. De afgelopen jaren heeft GroenLinks regelmatig vraagtekens gezet bij het kappen van bomen. Gelukkig zijn wij niet de enige partij of organisatie die zich druk maakt over de grenzeloze bomenkap zoals die in onze gemeente plaats vindt. Wij delen de zorgen van de Vereniging Binnenstad en CDA zoals vandaag genoemd in BN De Stem. 

Maar nu zijn er veertig bomen gekapt op een cruciale locatie tussen woningen en een waterplas. Cruciaal omdat de bomen zorgden voor een scheiding tussen wonen en natuur. Zij droegen niet alleen bij aan bescherming van het natuurgebied maar hadden ook een esthetische waarde voor de mens.  

GroenLinks heeft de volgende vragen aan het college: 

 

Volgens het artikel in BN De Stem hadden sommige bewoners last van deze bomen. Maar waarom ongebreidelde kap van bomen die op 15-20 meter afstand stonden van achterkant van de tuinen van Lamsoor? 

 

Is het college met GroenLinks eens dat bomen op gemeentegrond gemeenschappelijk bezit zijn? Zo ja, waarom is deze laan dan vernield? Hoe is de afweging geweest van het belang van enkelen ten opzichte van het belang van de gemeenschap?

 

Bomen hebben een belangrijke functie voor mens en natuur (zie bijlage). Weet het college hoeveel fijnstof, hoeveel koolstofdioxine deze bomen opvingen, hoeveel zuurstof zij produceerden en wat hun bijdrage was aan de klimaatadaptatie?

 

Volgens de woordvoerder komen er jonge bomen terug als vervanging voor de gesloopte bomen. Weet het college hoeveel bomen er nodig zijn voor een volledige compensatie van de verloren functies?

 

Geef de prijs Groenste stad van Europa maar terug!

 

Het is de zoveelste keer dat bomen er blijkbaar niet toe doen, het is de zoveelste keer de mooie woorden van duurzaamheid, inzetten voor natuur, milieu en leefbaarheid ingehaald worden door het vernielen van bomen! 

GroenLinks vindt dat de prijs van Groenste stad van Europa daardoor een wassen neus is. Waar is nu het belang van bomen in een passende inrichting en beheer van de groene openbare ruimte? 

Bomen dragen bij aan gezondheid, biodiversiteit en een vitale groene omgeving (zie bijlage). Daar zou Bergen op Zoom voor zorgen, daarom hebben wij deze prijs gekregen… Maar hier zijn bomen vogelvrij! 

Het is een lachertje. Geef de prijs van groenste stad van Europa maar terug! Geef maar toe dat Bergen op Zoom die onterecht heeft gekregen. 

Wanneer gaat het college de prijs teruggeven en trekt zij het boetekleed aan??"