Ruim 170 vrijwilligers werken er al enkele weken aan: het compleet maken van de digitale fietsrouteplanner van de Fietsersbond in Noord-Brabant.
Juist door het team van enthousiaste vrijwilligers is de planner in andere provincies al jaren een groot succes. In Noord-Brabant loopt het nu ook goed, maar vooral in het westen van de provincie zijn hard mensen nodig om de routeplanner te verfijnen.
De ruim 170 vrijwilligers van de Fietsersbond zijn inmiddels gestart met het o.a. het intekenen van Brabantse wegen en fietspaden en het toekennen van diverse kenmerken aan die wegen. Door de inzet van lokale vrijwilligers met kennis van de omgeving wordt de planner van goede kwaliteit en kan de fietser kiezen uit verschillende routes, waaronder de kortste route, racefietsroute of natuurroute.
De Fietsersbond is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers om in het najaar een goede, actuele planner in Noord-Brabant op te leveren. Deze planner zal dan naadloos aansluiten op de landelijke fietsrouteplanner. Vooral in het westelijk deel van de provincie kan het vrijwilligersteam versterking gebruiken, maar ook in andere delen van Brabant zijn mensen welkom, om ook daar zowel de landelijke als stedelijke gebieden goed in kaart te brengen, zodat witte vlekken worden voorkomen.
Vrijwilligers van de fietsrouteplanner hoeven geen doorgewinterde veelfietsers te zijn, aldus vrijwilligerscoördinator Astrid Koperberg, “Mensen kunnen hun directe omgeving tenslotte zelfs lopend verkennen. Mensen moeten vooral kunnen omgaan met een computer, zodat ze via de site wegen kunnen intekenen. Het leuke is dat je dat vanuit huis kunt doen en zelf kunt bepalen hoeveel tijd je eraan besteedt.”
Vrijwilligers krijgen toegang tot een speciale website met goede kaarten en een luchtfoto van de provincie waarop alle ontbrekende fietspaden ingetekend kunnen worden. Bij het invoeren kennen de vrijwilligers ook bepaalde kenmerken toe aan de wegen, zoals over het wegdek, verlichting, verkeershinder en natuur. De planner kan met deze informatie een route op maat en naar smaak maken voor elke gebruiker. Om vrijwilligers op weg te helpen organiseert de Fietsersbond informatieavonden. Ook brengt de bond nieuwe vrijwilligers in contact met een ervaren hulpvrijwilliger om het werk onder de knie te krijgen. Daarnaast zijn een online handleiding en instructiefilmpjes beschikbaar.
Voor meer informatie en aanmelding zie www.fietsersbond.nl/spoorzoeker. Vrijwilligers hoeven geen lid te zijn van de Fietsersbond. Binnen een aantal weken na aanmelding ontvangen ze per mail een bevestiging met persoonlijke wachtwoord voor de oefeneditor, de echte editor en nadere toelichting.
Het is de bedoeling dat de digitale fietsrouteplanner Noord-Brabant in het najaar van 2011 klaar is voor gebruik, samen met de planners van Zeeland en Limburg.