Een aanhanger met het logo van de Batraven, heel gewoon zou je denken. Niets is minder waar. De inrichting is ingenieus te noemen en biedt plaats aan alle techniek die een koor zich kan wensen.

Waar in de beginjaren het koor toe kwam met wat microfoons en wat simpele boxen, daar is nu behoorlijk wat meer nodig om een optreden van De Batraven de benodigde luister te geven. De geluidsploeg bestaat uit vier man. Ze ondervonden dat de toegenomen berg apparatuur niet zo maar in een of ander aanhangertje gegooid kon worden. Dus gingen ze op zoek naar een goede en veilige manier van transporteren. Die vonden ze in een aanhangwagen in Hoorn, en een precies uitgedokterd transformatieplan. De handen werden uit de mouwen gestoken en het resultaat is de “BAT-mobiel”, een aanhanger volgestopt met techniek op een dusdanige manier dat alles bij de hand is, en er geen schade kan worden opgelopen door bij voorbeeld een of ander slecht wegdek. Het logo van het koor aan beide kanten roept je al van kilometers toe dat De Batraven er aan komen. Het zal snel een bekend gezicht worden voor de Bergenaren. Het koor mag trots zijn op de geluidsmannen die dit voor elkaar gebokst hebben.

Het was een initiatief van Jan Berends dat leidde tot de oprichting van De Batraven op 11 oktober 2001. En het was koorlid Wil Nuijten die met de naam voor de dag kwam. Volgens het woordenboek staat het woord batraaf voor 1) Belhamel 2) Beroep 3) Brutale rakker 4) Rakker 5) Vlegel. Een ander woordenboek spreekt van een ondeugende jongen of een havenarbeider. In Bergen op Zoom stonden batraven bekend als de mannen die de schepen in de oude haven laadden en losten. Denk daarbij aan onder andere meel, suikerbieten en ruw ijzer, ofwel piekijzer genoemd.
Sinds dag één omvatten de Batraven niet alleen koorleden, maar ook muzikanten en een muzikaal leider. Als je ze ‘over de vloer’ krijgt dan mag je wel een tafeltje extra inruimen want maar liefst 70 man komt er dan opdraven.
Wie wil weten wie of wat de Batraven nu zijn, moet beslist eens één van de vele optredens bijwonen. Shanties waren vooral bedoeld om herhalende werkzaamheden lichter te maken. Met name op zee waar de zeebonken de zeilen moesten hijsen, de ankers moesten lichten en meer van dat soort zaken in groepen mensen. Je kunt je al haast de grote windjammers voorstellen waar een aantal mensen aan de touwen liepen te hijsen om de zeilen omhoog te krijgen. De saamhorigheid en het ritme van het lied maakte als het ware het werk lichter. Maar ook bij de spaarzame stille momenten, of bij een afscheid werden shanties gezongen die het zware leven van een zeeman bezongen, of de smart van verdronken kameraden en vergane liefdes verwoorden. Juist bij deze liederen werden instrumenten als banjo en accordeon gebruikt.
Wie naar de Batraven luistert, waant zich haast op de grote zeilschepen, of aan de kade, zittend op een vat pruimtabak en peinzend over het zware leven.
Het Bergse koor is inmiddels een zeer geliefde gast door heel de BENELUX. Met optredens in Noordwijkerhout, Harderwijk, Rotterdam, maar ook Dendermonde, Blankeberg en Antwerpen kun je ze wel een internationaal vermaard koor noemen. Volgend jaar bestaan De Batraven al weer 10 jaar, een heuglijk feit dat zeker niet onbenoemd mag blijven.
De Batraven, een shantykoor waar Bergen op Zoom trots op mag zijn. Om te zien waar je ze live kunt beleven kun je het best hun website bezoeken www.batraven.nl, of de evenementenkalender op BOZINBEELD raadplegen.
Ben je nieuwsgierig, kijk dan hier maar eens voor een impressie.