Gedrevenheid, passie en creativiteit gepaard met een grote dosis professionaliteit, dat zou een manier kunnen zijn om Nick Franken te omschrijven.

De eerste keer dat ik zijn werk zag, was ik in de Boulevard bij een wedstrijd van de Giants. Meer dan manshoge banieren toonden de spelers van de Giants in vervaarlijke poses, waarbij de basketbal fijn gedrukt werd, en de vloer ingedeukt. Het Grafisch Lyceum te Rotterdam bracht hem alle kneepjes bij omtrent vormgeving en fotografie. Na het diploma zocht hij nog meer kennis en diende als assistent bij meerdere professionele fotografen door heel Nederland. Het werd de ervaring die hij ook nadrukkelijk zocht. “Fotografie is verschrikkelijk onderschat. De digitale apparatuur maakt het misschien gemakkelijk om dat kiekje te schieten, maar fotografie is zo oneindig veel meer dan op dat knopje drukken”. Het moge duidelijk zijn dat Nick een erg gedreven man is en nadrukkelijk met zijn vak bezig is. Niet alleen de techniek heeft hij zich eigen gemaakt, niet alleen heeft hij de boeken van alle groten der aarde op het gebied van fotografie en vormgeving verslonden. Professionaliteit en creativiteit neemt hij mee in de verwezenlijking van zijn opdrachten. De resultaten spreken dan ook voor zich. Een foto van Nick herken je uit duizenden. Het is niet slechts een weergave van een moment. Een foto van Nick geeft een beeld weer, veelal een beeld waar over nagedacht is. Eigenlijk een beeld dat al in zijn hoofd zat en waarbij al zijn kennis gebruikt is om het uiteindelijk vorm te geven.
Na een gesprek met de klant heeft Nick dikwijls al de hoofdlijnen in zijn hoofd die het uiteindelijke beeld gaan bepalen. “Het is dan ook zeker erg prettig dat je nu de tools hebt om dat beeld dat je in je hoofd hebt zo dicht mogelijk te benaderen. Wat dat betreft ben ik enthousiast over de ontwikkeling van de foto richting 3-D. Ik weet dat veel huidige fotografen daar een beetje huiverig voor zijn, maar voor de creatieveling is dit een mekka”. Met het werk voor de Giants, dat hij als sponsoring geschonken heeft aan de Bergse club, waren heel wat uurtjes gemoeid. “Ik wilde hen als echte helden weg zetten. Voor mij zijn het immers helden, want het is voor Bergen uniek dat ze op eredivisie niveau spelen”. Overigens benadrukt Nick dat traditioneel fotograferen de basis voor alles is. Zo grijpt hij ook regelmatig terug naar film, en gaat hij weer zijn eigen doka inrichten. Daarnaast echter zijn adobe photoshop, Adobe Lightroom en Phocus (voor de Hasselblad) zijn medewerkers als het om de bewerking van geschoten foto’s gaat. Op deze wijze combineert hij de skills vanuit het verleden met de nieuwste ontwikkelingen. “Het doel is altijd het creëren van een beeld. Of het nu gaat om een schilderij, om fotografie of om de bewerking van foto’s, het gaat uiteindelijk altijd om het verkrijgen van het beeld dat in je hoofd zit”.  Nick is duidelijk in zijn visie. Een visie die al tot opmerkelijke resultaten heeft geleid. Volgens Nick moet een foto een verhaal vertellen. Daarom vindt hij het ook erg belangrijk om met de opdrachtgever duidelijke uitgangspunten uit te zetten. Hij wil precies weten wat de klant wil bereiken en welke ideeën deze heeft. Dan begint in zijn hoofd reeds het creatieve proces dat uiteindelijk leidt tot de professionele resultaten die maken wie of wat Nick Franken Fotografie is; een gedreven vakman die borg staat voor een resultaat dat de klant mag verlangen.
Om je een beeld te vormen van het werk van Nick is een bezoek aan zijn website www.nickfranken.com zeker de moeite waard. Het biedt onder blog ook allerlei ‘making of’video’s.