Papierkunst, dat is de discipline van de kunstenaar van vandaag.

 

 

Hoe moet je de Bergse kunstenaar Frits Wiggers eigenlijk omschrijven? Is hij beeldend kunstenaar, vormgever of misschien wel ‘papieroloog’? Feit is dat zijn werken inmiddels in binnen- en buitenland geëxposeerd is. Waarom eigenlijk papier?

 

 “Ik werk graag op papier en op klein formaat zodat mijn hele kraam in een boodschappenwagentje past en ik zo met openbaar vervoer overal kan komen. Papier is altijd mijn materiaal geweest, makkelijk te verwerken en het kan zo de prullenbak in bij mislukking. Het grappige is dat het zichzelf zelfs corrigeert. Het is vaak voorgekomen dat de proppen een nieuwe weg opende in mijn streven om papier ruimtelijk te maken en te vervormen. Ik hou van de zoektocht naar toevalligheden en laat me graag verrassen door de onverwachte resultaten. Hier word ik heel vrolijk van.”

 

Het werk van Frits laat zich misschien zo wel het beste omschrijven: tientallen in stukjes gescheurde tekeningen, samengevoegd op dun vloeipapier vormen de basis voor zijn werken op papier. De tekeningen zijn snelle impressies van onderwerpen als mens en natuur. Het handschrift is telkens anders en varieert van fragiel tot explosief. De hoeveelheid tekeningen bepaalt het formaat.

 

 

Wie nieuwsgierig is geworden moet aanstaand weekend maar eens kijken op de kunstroutes die Arsis organiseert.