Het Open Monumentenweekend, dat op 12 en 13 september landelijk plaatsvindt, wordt in Roosendaal naar verwachting een groots evenement.
De Stichting OMD Roosendaal heeft zich ingezet om een gevarieerd programma samen te stellen. Diverse historische panden zijn toegankelijk voor publiek, een lint van kunsten en ambachten loopt door het centrum van Roosendaal en er rijden oldtimers.
Het thema van dit jaar is 'Kunst en Ambacht'. Daarmee staat zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal.
In Roosendaal en omgeving (ondermeer Nispen, Wouw en Zegge) zijn veel monumenten vrij toegankelijk, waaronder - uiteraard - de St Jan en het Raadhuis, maar ook in het station zijn rondleidingen, de St. Josephkerk krijgt extra aandacht en het Seinhuis is open voor publiek. Diverse molens zijn toegankelijk en zelfs enkele particuliere monumenten zijn te bezichtigen. Daarnaast bieden meerdere locaties een keur aan activiteiten.
De Stichting OMD Roosendaal heeft een folder samengesteld met alle deelnemende monumenten. Een lange lijst met locaties waar kunstenaars en (oude) ambachten worden beoefend, is opgenomen en voor de liefhebbers is er een fietsroute langs de bijzondere plekken.
Op zondag is in Wouw veel te doen in en rond de Sint Lambertuskerk, ondermeer een foto-expositie van twee bekende fotografen en een expositie van de kunstenaar Kees Keijzer.
Het grafisch museum ‘In den Groenen Zonck’ is beide dagen geopend.
lezing
Het weekend wordt begonnen op vrijdagavond 11 september, met een lezing over ambachten. Het Karrenmuseum Essen geeft om 20.00 uur een presentatie in de Rabobankgalerie in De Kring. Het museum beschikt over de grootste collectie karren, wagens en koetsen in België en Nederland. De medewerkers hebben een schat aan kennis en ervaring over gerelateerde ambachten als wielen maken, smeden en houtbewerking. Gediplomeerd restaurateur Marin Menu vertelt over zijn werkzaamheden, waaronder de recente restauratie van een unieke gevangeniswagen.
kunst en ambachten
Op zaterdag 12 september ligt in Roosendaal het zwaartepunt, dan zijn de meeste monumenten toegankelijk en worden er diverse activiteiten georganiseerd.
In het centrum van Roosendaal is een lint van kunsten en ambachten te zien. Het lint begint bij de rotonde Kade-Freijterslaan en loopt tot in de Molenstraat, maar ook daarbuiten zijn diverse bezienswaardigheden.
Behalve de bekende oude beroepen als kaarsenmaker, boekbinden en zilversmeden zijn er enkele heel verrassende bij, bijvoorbeeld het stofferen van oldtimers en het bouwen van violen.
Hurkswandeling
Het Hurksgenootschap – genoemd naar de roosendaalse architect Jac. Hurks – verzorgt een wandeling langs enkele door hem ontworpen panden, waaronder ook enkele particuliere woningen. Een aantal panden kan van binnen worden bekeken.
vervoer
De stichting die het evenement organiseert, heeft een stijlvolle autobus uit 1961 geregeld, die deze dag een vast traject rijdt tussen de binnenstad, het station en de locomotievenloods / seinhuis. Belangstellenden kunnen hiervan kosteloos gebruik maken.
Ook de Oldtimer Vrienden Club Roosendaal (OVCR) rijdt met een aantal klassieke wagens naar diverse locaties.
openingshandeling
Het officiële startsein voor het Monumentenweekend in Roosendaal wordt zaterdag 12 september om 10.00 uur verricht. Details daarover volgen.