Het Bravis ziekenhuis is opnieuw één van de ziekenhuizen met het laagste verzuimpercentage.

Dat blijkt uit de Vernet Health Ranking, een ranglijst waarin verzuimcijfers van Nederlandse zorginstellingen worden vergeleken.

Het verzuim onder de medewerkers van het ziekenhuis vertoont al enkele jaren een dalende lijn. Het Bravis ziekenhuis ontving eerder in 2011 en 2012 een pluim voor zijn lage verzuimcijfers.


Verzuimvisie

Deze dalende trend is te danken aan een succesvolle implementatie in 2011 van een nieuwe verzuimvisie. Deze visie heeft een andere invalshoek. Gestreefd wordt naar optimale inzetbaarheid van medewerkers, waarbij verzuim wordt benaderd als gedrag. Een medewerker maakt zelf de keuze om al dan niet te verzuimen. Ziek zijn kan iedereen overkomen. Maar wat de medewerker vervolgens doet, verschilt per persoon.
Het belangrijkste verschil is dat een medewerker zich niet zonder meer ziek kan melden, maar ziekteverlof aanvraagt bij de leidinggevende. Die kan pas ziekteverlof verlenen nadat is vastgesteld wat de werknemer nog kan en/of dat de werknemer geen (andere of aangepaste) arbeid kan verrichten vanwege ziekte of gebrek.

Deze  aanpak heeft al enkele jaren succes, het verzuimpercentage is fors gedaald. In het afgelopen jaar was het verzuimpercentage voor de locatie Bergen op Zoom 2,92 procent, goed voor een derde plaats op de Vernet Health Ranking en het rapportcijfer 9,5. De locatie Roosendaal deed het ook goed met een percentage van 3,37 en een rapportcijfer 8,5. Het verzuim in de totale zorgbranche bedroeg het afgelopen jaar 4,15 procent.

Minder kosten

Een lager ziekteverzuim zorgt voor minder kosten en minder verstoringen in het werkproces, wat de kwaliteit van de zorg ten goede komt. Dit jaar werkt Bravis aan de verdere doorontwikkeling van het beleid op het gebied van arbeidsomstandigheden en integraal gezondheidsmanagement, met als doel de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen.


Over Vernet
Vernet is sinds 1996 marktleider in het verzamelen van verzuimcijfers en in het berekenen van directe en indirecte kosten van verzuim. Bij Vernet zijn 500 zorginstellingen aangesloten met in totaal ruim 500.000 medewerkers.



FOTOBIJSCHRIFT

Het Bravis ziekenhuis kreeg op maandag 23 maart voor de derde keer de Vernetoorkonde voor een laag verzuimpercentage. Vernetdirecteur mw. drs. Marieke Schurink reikte de oorkonde uit aan Hans Ensing, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Bravis ziekenhuis.