Terug op het oude nest, zo mogen we het wel noemen. Het belooft dan ook een hele bijzondere avond te worden op zaterdag 3 januari in De Stoelemat. Flat Out bestaat immers 25 jaar en dat verdient een knalfeest.

 

De aftrap is om 21:00 uur en iedereen wordt aangeraden er bijtijds te zijn zodat je niets mist. Ik hoorde het in de Bergse wandelgangen al zoemen en dus trek ik aan de bel bij niemand minder dan Herman Bierhuizen, een man van het allereerste Flat Out uur.

Allereerst grijp ik terug naar het verleden en wil weten hoe het ooit zo kwam. " Ik speelde al in een band, maar daarmee speelden we muziek waar ik zelf niet achter stond.  Vanuit dit gevoel van onvrede,  wilde ik muziek spelen die wij leuk vonden. Niet voor het geld maar voor de muziek." Ik merk op dat er in de afgelopen 25 jaar wel wat wisselingen van de wacht geweest zijn en wil graag weten hoe Herman op die veranderingen terugkijkt en hoe dat de groei in de band beïnvloed heeft. " Alle veranderingen zijn geleidelijk gegaan. Met steeds professionelere muzikanten. Omdat het professioneler is geworden, is het ook muzikaal gezien leuker."

Een jubileum van 25 jaar is voor een band best bijzonder dus wil ik weten hoe Herman de beginband en de huidige band zou omschrijven. " In het begin ging het vooral om het feest en de drank, daar speelden we voor. Nu gaat het nog steeds om het feest maar zonder drank, en dus professioneler en muzikaler." Ik heb al vaker met Herman mogen praten over 'zijn' band en weet intussen wat hij als hoogtepunten ervaart. De nieuwjaarsfeesten in De Stoelemat en Gebouw T, de Bergse Krabbenfoor, de familie fandag op het Ravelijn, het zijn steevast die Bergse feestjes die terugkomen. Maar ook de Nijmeegse vierdaagse en de vele buitenlandse trips kun je tot de krenten uit het Flat Out leven rekenen. Vraag aan Herman wat nu de kracht is van de band en het antwoord luidt steevast:"Spontaniteit, gekoppeld aan muzikaliteit, maar vooral heel veel lol." Het publiek snapt dit ook, want die lol springt elk concert weer over op de fans en dat maakt een avondje Flat Out tot zo'n gezellige avond die voorbij vliegt.

 

Nu even terug, natuurlijk wil ik weten wat er ons te wachten staat op dit jubileum concert. "Weet je Sonn, het is maar 1 keer 25 jaar en dat is dus heel speciaal. We hebben die 25 jaar aan onze fans te danken en die mogen dit feestje zeker niet missen. Het wordt ook heel bijzonder omdat alle oud zangers en zangeressen aan bod komen met oud en nieuw repertoire." Persoonlijk hoopt Herman dat het een warm weerzien wordt met de oude bandleden en met de fans, zo vertelt hij me.

 

Gezien het feit dat Flat Out zo'n beetje het geesteskindje is van Herman vraag ik me af wat hij nog zou willen bereiken en wat nu de drive is om zo lang bij deze band te spelen? " Ik hoef niks te bereiken, want zoals het nu is vind ik het te gek! Dat is tevens de reden dat ik het zo lang volhoud."

 

De avond wordt op audio en video vastgelegd en Herman verzekert me dat het de bedoeling is om iets met die opnamen te gaan doen. Dat maakt me direct enthousiast en ik kan het dan ook niet laten om op te merken dat het tijd wordt om een gecombineerd Boek / DVD uit te brengen met de titel '25 jaar Flat Out'. Een keur aan nummers, verhalen en foto's; ik zie het wel zitten. Herman kan er ook om lachen:" Dat is zeker een heel leuk idee, we gaan er over brainstormen en wordt vervolgd!"

 

De kaartverkoop loopt als een speer, dus zorg dat je aan je ticket komt, deze kost slechts 11 euro.