In het jaar 2015 bestaat de band 15 jaar en dat vraagt om een feestje. Op vrijdag 9 januari vindt er dan ook een jubileumconcert plaats in Gebouw T, waar we vanaf 20:30 uur al naar binnen mogen.

 

666 The Nightmare heeft inmiddels een grote schare fans opgebouwd en dat is niet voor niets. De band combineert een grootse show met één brok muzikaliteit. Een concert van deze band betekent dat je oren en ogen tekort komt en dat geen enkele avond lang genoeg kan duren. Het is tijd om eens één van de bandleden aan de jas te trekken. Ik kom terecht bij Marijn van de Branden; inmiddels zo’n vier jaren bij de band. Ik vraag als eerste hoe de toetsenist-zanger destijds bij de band kwam.

 

“666 zocht een toetsenist en destijds speelde ik bij One Day Flies waar Jean-Paul Heck ook bij speelt. De stap was gemakkelijk; de muziek die de band speelt is juist die muziek waar ik mee opgegroeid ben dus dat was stikleutig.”

 

Over zijn rol binnen de band kan Marijn heel kort zijn:”Ik ben een radertje in het geheel, één van de puzzelstukjes. Samen vormen we een geheel, een show waarin ieder zijn taak heeft.”

Ik merk direct op dat Marijn het woord ‘show’ gebruikt en niet het woord ‘optreden’. “Een optreden van 666 is beslist een show te noemen. Daar werken we dan ook aan. Het is niet slechts het spelen van een aantal nummers achter elkaar, maar het is een show die een hele avond duurt. We kiezen het repertoire gericht op die show, maar ook de aankleding van de band en het podium.”

 

De laatste jaren wist de band het publiek steeds te verrassen met specifieke thema’s. Daar heeft Marijn wel een en ander over te zeggen:”Een thema wegzetten is weer eens wat anders. Het is ook bedoeld om het publiek te blijven boeien. Bij voorbeeld met dresscode black betrok je er ook nadrukkelijk het publiek bij.  We doen alles met een knipoog.   Wij kwamen in het wit op het podium terwijl we het publiek om zwart gevraagd hadden.” Om grijnzend te vervolgen:”Ook dit keer hebben we een thema, en dat thema is ‘Revolution’. Het betekent een ommekeer. Het is het 15-jarig bestaan, en we gaan een imago switch maken. Vroeger bestond de band uit allerlei individuele karakters, nu wordt de band echt één geheel. Dit zal geen verandering in de muziek brengen, maar uitstraling, entourage en show staan een ommekeer te wachten. We liepen al langer met dit idee, maar het 15-jarig bestaan is er een mooie gelegenheid voor.”

 

Hmm, een jubileumconcert, daar wil ik natuurlijk meer over weten dus vraag ik Marijn mij alles te vertellen wat hij weet. Een geheimzinnig lachje siert zijn tronie. Natuurlijk gaat hij me niet alles vertellen, topsecret weet je?! Toch peuter ik een en ander los:”We zijn volop in de voorbereidingen. Nieuwe nummers, heel veel geheimzinnige dingen die op het podium terecht komen. Er wordt heel wat geknutseld met linkerhanden.  Afgelopen zondag hadden we nog zoiets als ‘Creatief met kurk’ waar we allemaal bij waren”.   Marijn lacht nog eens:"De ware knutselaar komt naar boven, of was het nu frutselaar?"  Het blijkt - de een knutselt ,  de ander delegeert beter. “Maar laten we het daar niet over hebben want dan is het Heck van de dam”. Hoor ik Marijn grinniken. Er staat ons in ieder geval heel wat te wachten, maar daar mag en kan Marijn verder niets over vertellen... de lummel... Wel verneem ik nog dat het concert puur voor de band zelf gegeven wordt; er zijn genoeg verrassingen die het publiek voor de kiezen krijgt, maar zo zijn er geen gasten nodig.

 

Graag wil ik weten wat het verschil is tussen de band van 15 jaar geleden en de band van nu. Ik kan dat vragen aan Marijn omdat hij de band en de oude leden al vanaf het begin kent. “We zijn 15 jaar verder, de band heeft meer ervaring en is beter. Maar ze zijn nog net zo gek als toen. Er zijn wat wisselingen van de wacht geweest die echter het karakter van de band niet aangetast hebben. Als band zie je dat terug. Meesten van de band zijn al lang bij elkaar, dus groeit de band ook als groep. Je leert elkaar 'lezen'.  Nu weet de band echt wel waar ze naar toe wil. Zo'n verandering van imago komt vanuit dat besef. Wat betreft de imago ommekeer, de liefde voor de gebezigde muziekstijlen blijft. Het 666 hart klopt echt bij hardrock en glamrock.”

 

Dit concert is echt het feestje van de band zelf, en een cadeautje voor de fans in Gebouw T.

Voor Bergen op Zoom verwordt Gebouw T steeds meer tot de thuishaven van 666. "We komen op dit podium veel beter tot ons recht"  Alhoewel de Grote Markt ook een warm bad was. "Daar voelden we ons heel erg thuis".

 

Ik wil weten hoe de aanloop naar het concert er nu uitziet. Het antwoord luidt:”Ik weet uit ervaring dat we er heel erg naar toe leven. De week er vóór is een laatste generale repetitie. Maar ook zijn er de voorbereidingen voor het opstellen op het podium, licht, techniek, briefing, aanloop; kortom van alles eigenlijk. Die week en zeker de avond gaan als een roes voorbij. Als we eenmaal los mogen zijn we ontspannen.  Zo'n avond vliegt voorbij.”

 

Binnen 666 The Nightmare zijn Jean-Paul, Lars, en Jan Luijcks mensen van het eerste uur. Jan heeft zelfs een soort 666 museum, Want hij heeft in die 15 jaar zo’n beetje van alles bewaard.  Jan is ook de detaillist, hij zorgt altijd dat alle papieren perfect in orde zijn. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen taak. Er is geen specifieke leider; de band is de leider. Beslissingen worden samen genomen. Het nieuwe imago komt ook vanuit een gezamenlijk brainstormen. JP kwam via zijn vriendin Petra met ‘t idee en iedereen van de band dook op dat idee. "Vooral visueel kun je er heel erg veel mee, en dat is wel leuk." Aldus Marijn, die daarbij vermeldt dat voor hem de avond geslaagd is als de flow er al lekker vroeg in zit.

 

Ik kijk met Marijn nog even terug naar zijn totale muzikale carrière, inmiddels al weer 30 jaar in 2015. “Bij 666 komt alles samen. Toen ik 30 jaar geleden begon wist ik helemaal niks van het muzikant zijn. Bij Garfield heb ik leren spelen maar ook leren feesten. Bij Flat Out was het ook feest maar daar kwam juist bij het streven naar perfectie in de muziek zelf. Ik kan gerust zeggen dat ik daar geleerd heb hoe je echt muziek moet maken. De entertainment kant werd getriggered via mijn jaren bij Cameleon, Zaddoek en de Bergse Revue. Daar kwam ook het liedjes schrijven heel erg naar voren, wat ook erg leuk was.”

Wie Marijn bezig ziet kan eigenlijk alleen maar onderkennen dat in 666 eigenlijk alle aspecten die de muzikant en entertainer Marijn maken bij elkaar komen. En dat geldt wel voor alle bandleden, want stuk voor stuk staan hier door de wol geverfde veteranen die allen in hun rol gegroeid zijn. Dat stukje collectieve muzikaliteit, kwaliteit en soms geniale knotsgekkigheid maakt van elk 666 optreden een waar feest. Een rollercoaster beleving die je elke keer weer opzoekt als je de kans krijgt. En die kans doet zich voor op vrijdag 9 januari in Gebouw T. Zorg er dus voor dat je er bij bent!!