Saxgigant Robert Veen is een grote naam in de wereld van traditionele jazz en swing. Een muzikale duizendpoot: een veelgevraagd freelance musicus, arrangeur en componist.

Toen hij enige tijd geleden werd gevraagd als gastsolist bij een editie van de Jazztafette, opperde hij zelf het idee om met kompanen Brooks Tegler en Harry Kanters te kunnen spelen. De Amerikaanse drummer Brooks Tegler “logeert dan toch enkele weken bij mij..”.

Zondagmiddag 2 november bleek precies in hun tourschema te passen, en aldus staat dit wereldtrio dan zomaar te spelen in de inmiddels vermaarde jazzkelder onder IJssalon Emma’s…..

Brooks Tegler is een graag geziene gast tijdens het Breda Jazzfestival, en veelgevraagd begeleider van bands die zich op de muziek uit de swingperiode richten. Als lopende encyclopedie op het gebied van traditionele jazz en swing kan hij rustig als een expert beschouwd worden. Als slagwerker is hij gefascineerd door de grote drummers uit die tijd, zoals Buddy Rich en Gene Krupa. Met name laatstgenoemde inspireerde hem (“That's because of the man himself and the things he did for the Music”), als zijnde één van de meest melodische slagwerkers uit de jaren dertig en later. Eén van de nummers op CD van zijn Brooks Tegler's Big Band, Gypsy Mood, is gewijd aan Gene Krupa.

 

Robert Veen is een van de drijvende krachten achter "The Beau Hunks", een orkest dat in wisselende samenstelling concerteert en CD's uitbrengt. (o.a.de Laurel and Hardy filmmuziek gecomponeerd door Leroy Shield, de suites van Ferde Grofé en de eigenzinnige muziek van Raymond Scott). The Beau Hunks Saxophone Soctette, een 13-mans orkest met 9 rietblazers, Hij heeft in zijn rijke carrière reeds het podium mogen delen met beroemdheden als Sarah Vaughan, Harry Edison, Buddy Tate, Monty Alexander, Milt Jackson, Al Cohn e.v.a. Robert werkte mee aan meer dan 40 LP- en CD-producties.

 

Robert Veen en Brooks Tegler worden begeleid, ondersteund en verrijkt door Harry Kanters uit Breda, specialist in diverse jazzpianostijlen; van ragtime en Harlem-stride tot swing en vroege bebop. Hierdoor is hij een veelgevraagd solist bij New Orleans, swing en mainstream bands. Harry speelde met vele jazzgrootheden onder wie Benny Waters, Doc Cheatham, Tom Baker, Dan Barrett, Deborah Brown en Scott Hamilton. Op zijn naam staan optredens in Japan, Quatar, Oman, de Verenigde Staten en alle uithoeken van Europa.

 

Zondag 2 november IJssalon Emma’s. Aanvang 15.30u. Entree gratis