×

Opmerking

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

In het weekend van 21, 22 en 23 januari jongstleden toonden Jacques en Marie-Jose Bakker hun nieuw ingerichte winkel annex studio. Een prachtige ruimte die veel belooft voor de toekomst. Jacques Bakker vormt samen met Chris Chapel, Kees Tak, Albert Joosen en Piet Koolen een unieke generatie fotografen die hun stempel hebben gedrukt op het Bergse.

Ieder heeft zo zijn unieke capaciteiten en voorkeuren. Zo richt Kees Tak zich voornamelijk op studiowerk en op bij voorbeeld pasfoto’s. Chris Chapel daarentegen was vooral ‘op pad’ om reportages te maken. Een fotograaf als Albert Joosten zie je haast bij alle activiteiten van de Stichting Vastenavend. Gekleed in boerenkiel en met het teken van de Stichting aan de zaddoek zie je hem overal zijn camera hanteren. Jacques heeft zo weer de nodige werkzaamheden bij de gemeente Bergen op Zoom zelf. Kortom, het is zelden dat de heren elkaar in het vaarwater zitten. Ieder doet zijn ding, en de contacten onderling zijn goed te noemen, Getuige ook de aanwezigheid van de anderen bij de presentatie van de vernieuwde winkel van Jacques. Laatstgenoemde is ook de jongste van het stel met een leeftijd die nog onder de 60 jaar ligt, de rest zit er boven met Chris Chapel als de Nestor van het stel. Allen hebben ze nog een liefde voor het echte vak, kwaliteit gaat boven alles. Daarom storen ze zich weinig aan de manieren van werken van anderen of nieuwe lichtingen fotografen. Hun naam staat garant voor een goed professioneel stuk werk en dat willen ze zo houden. Toch worden ook zij geconfronteerd met een grote verandering in hun werkgebied. Het digitale tijdperk heeft hier ook enorm toegeslagen. Vroeger was de fotograaf gewoon om een proefalbum af te laten drukken en de foto’s aan de klant te laten zien ter inzage. Vervolgens bepaalde die zijn of haar keuze en werd de bestelling bij de fotograaf gedaan. Die verzorgde op zijn beurt alles en leverde het gewenste aan bij de klant. Nu echter biedt iedere huisprinter haast een scanfunctie en kunnen mensen zelf de foto opslaan. Ook digitale foto’s kunnen gemakkelijk gekopieerd worden. De manier van foto’s bewerken is ook geheel anders geworden, kortom de hele wereld van bewerken, afdrukken en aanleveren is veranderd.

Wat absoluut niet veranderd is betreft het vakmanschap op zich. De bekwame fotograaf weet precies hoe hij zijn modellen wenst op te stellen, of kan haast voorspellen welke situatie zich voor gaat doen. En juist die specifieke kennis levert de mooie onvergetelijke foto’s op. En deze ervaring, deze kennis, is bij het genoemd gezelschap in ruime mate aanwezig. Ofwel zo als Chris zegt: “Er zijn veel mensen die fotograferen, maar dat betekent nog niet dat ze fotograaf zijn”. Gelukkig hebben we in Bergen op Zoom nog steeds een unieke generatie fotografen die ons van dienst kan zijn. Onderstaande foto is van een andere bekende Bergse fotograaf; Gijs Proost.
{gallery}artikelen/20110129foto{/gallery}