Tijdens de Open Monumentendag op 13 september openen minimaal zeventien monumenten in Roosendaal hun deuren voor belangstellende bezoekers.

Dit jaar valt het Open Monumentenweekend in Nederland op 13 en 14 september. In de gemeente Roosendaal zijn de meeste openstellingen op zaterdag 13 september. Het thema is ‘Op reis’. Aan de hand hiervan zijn diverse activiteiten georganiseerd. Diverse vrijwilligers staan klaar om de bezoekers te verwelkomen in zeventien toegankelijke monumenten.  

De Stichting Open Monumentendag Roosendaal heeft een uitgebreide folder samengesteld met daarin informatie over de opengestelde monumenten. Ook is een fietsroute opgenomen die voert langs alle deelnemende monumenten in Roosendaal, Nispen, Vroenhout, Wouw en Zegge. De complete route is ongeveer 31 kilometer, maar kan desgewenst ook gedeeltelijk worden gereden.

De folder is te vinden via www.openmonumentendag.nl.

 

klassiek transport

De pas opgerichte Oldtimer Vrienden Club Roosendaal (OVCR) onderhoudt met diverse klassieke auto’s een pendeldienst tussen de binnenstad, het station en de locomotievenloods/seinhuis. Hiervan kunnen bezoekers (op vertoon van de folder) kosteloos gebruikmaken. Ook rijdt er een oldtimer-autobus. Zo komen liefhebbers helemaal in de sfeer van het ‘op reis’-thema.

 

lezing

Op vrijdag 12 september vinden activiteiten plaats in het kader van de klassendag.

De lezing die het gemeentearchief op vrijdagavond organiseert is eveneens een opmaat naar het programma op zaterdag. Het onderwerp van de lezing, die om 20.00 uur wordt gegeven door Evelyn de Roodt in de Rabo-zaal in De Kring, is ‘Belgische vluchtelingen‘. Ook zij waren – weliswaar gedwongen – op reis. De entree is vrij.

 

officiële opening

De officiële opening vindt plaats op zaterdag 13 sept. om tien uur in het Tongerlohuys door wethouder Toine Theunis. Aansluitend stapt hij in de gereedstaande oude bus om op reis te gaan.

 

molen De Arend

Niet vermeld in de folder, maar wel open is molen De Arend aan de Akkerstraat 11 in Wouw. Een bezoek aan deze geheel gerestaureerde molen (die weer volledig in bedrijf is), is beslist de moeite waard.