2e weekend van september - Het tweede weekend van september is dé gelegenheid om te beleven hoe bijzonder het is wanneer erfgoed, muziek, theater, dans, kunst en cultuur elkaar ontmoeten op de Brabantse Wal. De monumentale panden, de smalle straatjes, oude pleintjes, prachtige landgoederen en landelijke omgeving vormen hiervoor een uniek decor. Een festival vol historie, hedendaagse kunst en cultuur.

 

Kunsten in de Monumenten

Op 13 en 14  september is er in de vele monumenten van Bergen op Zoom, Halsteren, Steenbergen en Woensdrecht  van alles te beleven. Onder de naam Kunsten in de Monumenten vormen muziek, dans, beeldende kunst, theater en historie een verrassend evenement dat jong en oud aanspreekt. Wethouder Arjan van der Weegen, portefeuillehouder cultureel erfgoed: “Erfgoed is van grote waarde voor onze samenleving. Kunst & cultuur en mens & monument worden tijdens Kunsten in de Monumenten met elkaar verbonden.”

‘Op Reis’

Het landelijke thema voor 2014 is ‘Op Reis’. Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom (SIEB) heeft zich hardgemaakt voor het mobiele erfgoed tijdens Kunsten in de Monumenten. Op vier locaties in het centrum van Bergen op Zoom is op zaterdag mobiel erfgoed te bewonderen. Op de grote binnenplaats van Het Markiezenhof staan diverse karren en koetsen uit het begin van de vorige eeuw. Op de Grote Markt zijn diverse oude en nieuwe vrachtwagens en bussen te bekijken. Op de Kaai (Gedempte Haven), eens het kloppend hart van de beurtvaart, overslag van goederen, voermannen en transportbedrijven, staan eveneens meerdere oude en nieuwe vrachtwagens en bussen. In de Theodorushaven liggen aan de zijde van de Van Gorkumweg diverse  historische schepen.

 

Beleef Bergen op Zoom

Tijdens Kunsten in de Monumenten kan iedereen gratis een kijkje nemen in de fraai gerestaureerde panden en zich onderdompelen in de historische ambiance. Bezoekers zijn zelfs bij veel particuliere monumentale woningen welkom. De meest uiteenlopende kunstvormen brengen het prachtige Bergse erfgoed tot leven. Zo presenteren o.a. cultuurhistorische verenigingen, koren, harmonieën en kunstenaars gezamenlijk een levendig programma vol cultuur en vermaak. Ook zijn er spannende rondleidingen in het unieke stadsriool de Grebbe en treedt een echte cavalerie aan op Fort de Roovere. Op historische grond, Kijk in de Pot, brengt De Vierschaar het openluchtspel Exodus aan de Schelde. Werkelijk iedereen kan zijn hart ophalen in dit weekend, waarbij de stad bijna uit haar historische voegen barst van de culturele activiteiten.

Ontdek Woensdrecht

Landgoed Mattemburgh is het decor voor verschillende activiteiten. Een 'reisgids' verzorgt rondleidingen over het landgoed en de villa is opengesteld voor een uniek kijkje. In Woensdrecht wordt op zondag de Boerendag georganiseerd met verschillende activiteiten voor jong en oud. Ook zijn de monumenten in de kernen van de gemeente Woensdrecht open voor bezichtiging.

 

Halsteren, Steenbergen en nog veel meer

Er is nog zoveel meer te doen tijdens Kunsten in de monumenten.  Zoals in Halsteren of Benedensas bij Steenbergen. Kijk voor het volledige en meest actuele programma op www.kunstenindemonumenten.nl en op facebook.com/kunstenindemonumenten.  Met uitzondering van Exodus aan de Schelde zijn alle activiteiten gratis bij te wonen.

Landelijk opening 2015 naar Bergen op Zoom

De Stichting Open Monumentendag heeft besloten dat de landelijke opening van de Open Monumentendag in 2015 naar Bergen op Zoom komt. Het thema voor dat jaar is ’Kunst en ambacht. “Een thema waar de Brabantse Wal gemeenten zeer goed mee uit de voeten kunnen”, aldus wethouder van der Weegen.

 

Kunsten in de Monumenten wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Stadsherstel, Gebri International BV, Meeus Transport BV, Den Enghel-Het Groot Arsenaal, Firma Gubbels.